İYİ HİSSET - SAĞLIK

Bebeklerin cinsiyetini 11. haftada öğrenmek mümkün

Bebek bekleyen her çiftin ilk merak ettiğiniz şey, bebeğin sağlıklı olup olmadığı ve ardından kız mı yoksa erkek mi olacağıdır... Peki, bebeğinizin cinsiyetini öğrenmek için ne kadar beklemelisiniz? Erken haftalarda bebeğin cinsiyetini öğrenmek mümkün mü? Prof. Dr. Bülent Tıraş detaylarıyla yazdı.

profil
Prof. Dr. Bülent Tıraş
23.02.2019
Bebeklerin cinsiyetini 11. haftada öğrenmek mümkün


Bebeğin cinsiyeti ne zaman öğrenilir?


Anne ve baba olmaya hazırlanan çiftlerin aklını en çok kurcalayan konulardan biri, bebeğin cinsiyetidir. Tabii ki, ilk etapta önce bebeğin sağlıklı olmasını isteriz. Bunu öğrendikten sonra da, dünyaya bir kız mı yoksa erkek bebek mi getireceğimizi merak ederiz... 
Eskiden, bebeğin cinsiyetini öğrenmek için doğuma kadar beklemek gerekirdi. Ancak, tıp dünyasındaki gelişmeler, bunun çok daha erken dönemlerde gerçekleşmesini sağladı. Doktorlar, genellikle bu sürenin 13-16 hafta aralığını olduğunu belirtse de, bebeğin cinsiyetini öğrenmek için bazen 20-22. haftaya kadar beklemek gerekebilir. Bu noktada; hem bebeğin anne karnındaki pozisyonu hem doktorun deneyimi hem de gebeliğin haftası, bebeğin cinsiyetinin hangi haftada öğrenileceğinde önemli bir kriterdir. 
Klasik bir muayeneye ek olarak, gebelik süresince uygulanan bazı özel destlerde de bebeğin cinsiyeti daha erken dönemde belirlenebilir. Ancak bu testler, özel durumlarda gerçekleştirilen testler olduğundan, yalnızca doktorunuzun gerekli gördüğü durumlarda uygulanmalıdır.

 
Bebeğin cinsiyetini erken haftalarda öğrenmek mümkün olabilir mi?

Hamileliğin ortalama 13. haftası ile birlikte, ultrason muayenesi sırasında doktorunuz bebeğinizin cinsiyetini görebilir. Ancak, halk arasında bilinen bazı diğer yöntemler ile de bebeğin cinsiyeti hakkında tahmin yürütülebilmektedir. Yine de, bu tip yöntemlerin bilimsel bir dayanağı olmadığı unutulmamalıdır. Bebeğin cinsiyetinin kesin olarak bilinebilmesi için uygulanabilen farklı yöntemler de vardır. 


Nub teorisi nedir, nasıl çalışır?

Bilimsel temelli bir yöntem olan Nub Teorisi; doktorun anne karnındaki bebeği ultrason cihazında görüntülerken, cinsiyetini belirlemesini sağlamaktadır. 
Hamileliğin ilk üç aylık döneminde bebeğin cinsiyetinin belirlenmesi ile ilgili yapılan çalışmalarda, Nub Teorisi’nin doğruluk payının yüksek olduğu sonucuna varılmıştır. Ultrason muayenesi sırasında, bebeğin genital bölgesinde yer alan küçük çıkıntılı kısmın açısının değerlendirildiği Nub Teorisi ile bugüne kadar pek çok anne adayı, bebeğinin cinsiyetini daha erken dönemlerde öğrenme fırsatı bulmuştur. 


Nub teorisinin gerçek olma olasılığı nedir?
Annenin karnının üzerine ip bağlama, acı ve tatlı aşerme gibi halk arasında bilinen klasik inanışların aksine, Nub Teorisi, bilimsel veriler ışığında oluşturulmuş bir teoridir ve doğruluğu kesinlikle çok daha yüksektir. 
Nub Teorisi’nin başarı oranları ile ilgili yapılan çalışmalar, erken dönemde yapılan ölçümlerde doğruluk oranının daha düşük olduğunu ancak 13. ve 14. haftalardan sonra yapılan testlerde, bebeğin cinsiyetinin daha doğru tespit edildiğini göstermektedir. 


Nub teorisine dair akılda kalması gereken hususlar
11. haftadan itibaren, tüm bebeklerin bacaklarının arasında “nub” olduğuna inanılır ve bu teoriye göre oradaki açı, bebeğin cinsiyetinin öğrenilmesini sağlayabilir. Eğer bu açı, omurga ile 30 derecenin üzerinde bir açı oluşturuyorsa erkek, altında bir açı oluşturuyorsa kız bebek sahibi olunacağı düşünülmektedir. Peki, Nub Teorisi’nde doğruluk oranları nedir? 


•    11. haftada doğruluk oranı %48, 
•    12. haftada doğruluk oranı %91, 
•    13. haftada doğruluk oranı %94


Genellikle bir muayenede, bebeğin cinsiyetini öğrenebileceğiniz en erken nokta 20. haftadır. Bu nedenle, Nub Teorisi, özellikle bebeğin cinsiyetini erken dönemde öğrenmek isteyen anne ve baba adayları için oldukça ilgi çekici...
 

Önceki ve Sonraki
Haberler
istanbul psikolog psikolog