İYİ HİSSET - FITNESS

Ara verdikten sonra spora başlarken nelere dikkat etmeli?

Yaz aylarını geride bıraktık. Birçoğumuz sıcak havadan ya da tatil fırsatlarını değerlendirirken spora ara verdi, form kaybetti ve şimdi tekrar başlangıç zamanı! Peki iyi bir başlangıç ve önümüzdeki yaza daha sıkı girebilmek için nasıl bir yol izlemeliyiz? Fitness Antrenörü Cem Sarpay anlattı.

profil
BT Ekip
10.10.2021
Ara verdikten sonra spora başlarken nelere dikkat etmeli?

Bugün, kendimde ve öğrencilerimde izlediğim ve çok verim aldığım başlama yöntemlerimizi 5 madde halinde sizlerle de paylaşmak istiyorum.

Çoğumuz değişimi hemen görmek için planlama yapmadan sıkı bir diyet ile birlikte spora başlarız ancak bu sadece profesyonel sporcular için iyi bir yöntem olabilir. Büyük çoğunluk için kesinlikle iyi bir strateji değil. Çünkü, zaten fazladan efor harcayacaksınız ve kalori kısmak için yeterli kondisyona daha ulaşmadık. Onun yerine başlangıç haftaları kalori kesmeden sadece yeme saatlerini ve miktarlarını düzenlemek daha uygun bir strateji olacaktır; hatta ilk haftalar yapılan spora göre bir miktar kalori arttırılabilir (kaliteli yağ ve karbonhidrat olarak). Yani ilk iş saatli, düzenli ve sağlıklı besleniyoruz!

Burada antrenörünüze çok iş düşüyor. Eğer direkt ağır egzersizlere başlarsanız, hem sakatlık riski artar hem de biraz kilo verdikten sonra elinizdeki antrenman kozu azalır. Bu sebeple önce istikrarla sadık kalacağınız antrenman günlerini ve saatlerini belirleyin, sonra da 4-6 haftalık planlamalar yapın ve bu süre boyunca antrenman hacmini yavaş yavaş arttırın. Böylece siz güçlendikçe her hafta antrenmanda yakacağınız kalori miktarı artacak ve form tutunca az kalori ile ileri antrenman çıkarabileceksiniz.

 

Ara verdikten sonra spora başlarken nelere dikkat etmeli?

Spor için motive olmayı bekleyen çok kişi var. Tavsiyem, önce başlayıp sonra motivasyon yöntemlerinizi keşfetmeniz. Başlangıcı yaptıktan sonra motivasyonunuzu kaybetmemek için birçok kişisel yönteminiz olabilir ancak çevrenizi de buna dahil ederseniz işler daha da kolaylaşır. Burada antrenörünüz size destek çıkabilir ya da bireysel spor yapıyorsanız sizin gibi spor yapan kişilerden enerji alabilirsiniz. Sizdeki değişimi gören kişilerin bunu belirtmesi de etkili olacaktır; motivasyon işler zorlaşmaya başladığında en büyük itici güç! O yüzden motivasyon yöntemlerinizi bulun ve devamlı besleyin.

Eğer özel ders alıyorsanız, bu işi zaten antrenörünüz sizin için yapıyordur ancak siz de telefon, bilgisayar ya da kağıt-kalem ile bir spor günlüğü tutabilirsiniz. Oradaki kısa notları haftalık ya da aylık kontrol ettiğiniz zaman, bu kontrol size yaptığınız işe geniş açıdan bakma imkanı verir ve kaçamak günler, spor süreleri artık tamamen bilinçli bir şekilde ilerler. Bunu mutlaka denemenizi tavsiye derim.

Son olarak; spora sadece form tutmak, kilo vermek ya da daha fit olacağınız bir araç gibi bakarsanız, sonuç alsanız bile bu, sporun size sunabileceği kocaman bir pastadaki küçük bir dilim olur. Oysa aynı mesaiyi harcayarak büyük bir ziyafet çekebilirsiniz! Bu nedenle spor yaptığınız ortamın, çevrenin ve yaptığınız aktivitenin sizin için eğlenceli olmasına izin verin, sizi rahatsız eden bir durum var ise onu değiştirin! Bu sizin özel saatiniz ve iyi vakit geçirmek hakkınız. Sağlıkla ve sporla kalın.

Bonus: Hangi sporu yapmalısınız?

 

Ara verdikten sonra spora başlarken nelere dikkat etmeli?
Önceki ve Sonraki
Haberler
istanbul psikolog psikolog