İYİ HİSSET - BESLENME

Tok tutan 5 sahur menüsü

Uzun süreli açlıkla baş etmede en önemli kural sahura kalkmaktır. Sahur öğününün tok tutması ve mide dostu olması çok kıymetlidir. Birçoğumuz hep aynı şeyleri yemekten sıkılmış olabilir ya da yediklerimizden dolayı açlık, mide yanması ve kabızlık gibi sorunlar yaşıyor olabiliriz. Bu noktada önemli olan sahurda ana yemeklere çok yer vermeden, kahvaltı ağırlıklı beslenmektir. Peki sahurda hangi besinleri tüketmeliyiz, özellikle nelere dikkat etmeliyiz, örnek sahur menüleri nasıl olmalı gelin hep birlikte bakalım.

profil
Berrin Yiğit
8.05.2020
Tok tutan 5 sahur menüsü

Yumurta:  Kaliteli protein kaynağı olan yumurta sahurun vazgeçilmezlerindendir. Haşlama, az yağda, poşe veya sebzelerle karıştırılarak omlet şeklinde tüketilebilir.

Yoğurt: İyi bir kalsiyum kaynağı olan yoğurt tok kalmanıza ve susuzluk hissinin önlenmesine yardımcı olur. Sahurda ayran yapabilir, salatalık rendeleyerek cacık olarak tüketebilir, yulaf ekleyerek daha doyurucu hale getirebilir, yeşilliklerle veya meyve ile karıştırabilirsiniz.

Yeşillikler: Posa içeriği zengin olan yeşillikler uzun süre tak kalmamıza yardımcı olur. Dereotu, nane, maydanoz, marul, roka, tere, semizotu, havuç, salatalık ve biber sahur için iyi alternatiflerdendir.

Kuruyemiş: Sağlıklı yağları içeren kuruyemişler sahurda tüketildiğinde gün boyu tokluk sağlar. Çiğ fındık, fıstık, ceviz, badem, antep fıstığı, kaju veya kabak çekirdeğini avuç içiniz kapanacak kadar tüketebilirsiniz.

Meyve: Vitamin, mineral ve posa kaynağı olan meyveler gün içinde daha zinde ve güçlü kalmaya yardımcıdır. Muz, elma, hurma, avokado ve Hindistan cevizi iyi alternatiflerdendir.

Yulaf: Beta glukan içeriğiyle kan şekeri seviyesini dengeler, uzun süreli enerji sağlar. Yulafı sütle pişirebilir, omletinize ekleyebilir veya yoğurt ve meyve ile karıştırarak çiğ olarak tüketebilirsiniz.

Peynir: Sindirim sorunlarına destek olmak ve tok kalmak için peynir tüketmek oldukça önemlidir. Az tuzlu peynirler susamanızı engeller, dolayısıyla lor peyniri en doğru tercihlerdendir.
 


•    Sahur salatası (mor lahana, mor havuç, pancar, yeşillikler + 2 yemek kaşığı lor peyniri + 2 yemek kaşığı nar + 2 tam ceviz)
•    1 adet haşlama yumurta
•    1 dilim esmer ekmek


•    Semizotlu cacık
•    1 adet yumurtadan omlet
•    Bolca söğüş
•    3 parmak peynir
•    1 dilim esmer ekmek


•    2 yumurtadan bol sebzeli omlet
•    3 ince dilim avokado
•    2 yemek kaşığı lor peyniri
•    2 adet hurma
•    1 bardak ayran


•    1 bardak laktozsuz süt veya yoğurt
•    2 yemek kaşığı yulaf
•    2 yemek kaşığı chia
•    1 porsiyon meyve
•    Tarçın

Üzeri için
•    Hindistan cevizi rendesi
•    10 adet çiğ badem veya fındık



•    Börek Omlet*
•    3 tam ceviz
•    1 porsiyon meyve

 

*Börek Omlet    

  • 2 yemek kaşığı tam buğday unu
  • 2 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • İnce kıyılmış bir avuç dereotu
  • 1 kase doğranmış mantar
  • 1 tutam tuz

 

Yapılışı: Yanmaz bir tavaya 1 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyerek tüm malzemeleri karıştırıp, her iki tarafını da pişirin.


Önceki ve Sonraki
Haberler
istanbul psikolog psikolog