EN ÇOK
OKUNAN
İYİ HİSSET - BESLENME

Kahvaltıda çorba içmenin 8 faydası

Çorba, tüm sofraların kuşkusuz baştacı. Vücudumuz ve ruhumuz için harikalar yaratabilecek sağlıklı besinlerle dolu olan çorbayı günün ilk öğünü olarak seçmek, güne hem sıcak, hem de besleyici ve sindirimi zorlamayan bir başlangıç yapmak çok iyi bir fikir olacaktır

Kahvaltıda çorba içmenin 8 faydası

Sabah kahvaltısında bir kâse sıcak çorba içen bir kültürden geliyoruz. Gece açlığı sonrası midemize ilk giren besine titizlenmeliyiz. Bedenimize çok çiğnemek gerektiren, hazmı uzun sürecek besinlerle yüklemek yerine, pratik ve ekonomik bir çözüm varken, değerlendirmemek olmaz.

Wellbeing Uzmanı ve Chef Pelin Bozkurt Bilgiç, doğru malzemelerle yaptığımız mis gibi çorbanın, yemek kadar doyurucu olduğunu ve diğer seçeneklere kıyasla daha hafif ve besin değeri daha fazla olacağını söylüyor. Çorba ayrıca tokluğu artırdığı için öğünler arasında atıştırma dürtüsünü ortadan kaldırıyor. Ayrıca sabah çorbası; şekerli, karışık, alışılmış kahvaltı yerine en sevdiğiniz sebzeyi yemek için de harika bir fırsat sunuyor.

Pelin Bozkurt Bilgiç; özellikle sebzeli çorbaların, yüksek besin içeriğini düşük enerji yoğunluğu ile birleştirdiği için beslenme açısından harika bir seçenek olduğunu söylüyor. Bu da, vitaminler ve mineraller de dahil olmak üzere birçok temel besin maddesini aynı anda aldığımız anlamına geliyor.

Bilgiç; kahvaltıda çorba içmenin sekiz faydasını anlattı…

 

1. Sindirim süresini uzatmaz

Yemekteki lif oranı yüksek olduğunda tokluk süresi uzar. Ancak sindirimin çok da uzaması, sistemimizin sindirimle fazla meşgul olması vücudumuzu yorar ve enerjisini gereksiz kullanarak yenilenme, iyileşme ve dinlenmeye alan bırakmaz. O yüzden ne yediğinden ziyade, neyi hazmettiğin daha değerli. Doymak için karbonhidrat ağırlıklı, yağlı ve ağır yemekler yerine çorbayı tercih edin.

 

2. Daha fazla yemenizi önler

Çorba, midede fazla yer kaplayarak kısa sürede doygunluğa ulaşmanızı kolaylaştırır ve sonrasında daha fazla yemenizi önler. Böylece hem öğünde, hem de gün içinde daha dengeli beslenebilirsiniz. Sağlık açısından, ilk öğün olarak çorba içmek her zaman daha iyidir ve isterseniz ardından yine kolay sindirilen besinlerle devam edebilirsiniz. Ardından ağır yediğinizde, sindirim sürecini bozabilir ve hatta mide ağrısına neden olabilir.

 

3. Sebze koymak daha sağlıklı yapar

Çorba, başlı başına tüm besin öğelerini aynı anda almanın en iyi yollarından biridir. Çorba pişirirken yeşil, turuncu ve kırmızı gibi farklı renklerde sebzelerin kullanılması, kök sebzelerle desteklenmesi faydayı artırır. Yemek esnasında katılan baharatlar ve sonrasında ekleyeceğiniz maydanoz ve dereotu gibi yeşil otlar; et suyu, tavuk suyu çorbanızı daha da sağlıklı hale getirecektir.

 

4. Mutfakta zaman kazandırır

Çorba yaparken yaratıcılığınızı çok daha rahat ortaya koyabilirsiniz. Diğer yemeklerde olduğundan daha fazla sebzeyi karıştırma özgürlüğü verirken, bu aynı zamanda size mutfakta pratiklik sağlayıp zaman kazandırır.

 

5. Sizi mutlu eder

İçinizi ısıtacak bir besin olduğu gibi ruhsal anlamda da kendinizi mutlu hissetmenizi sağlayacaktır. Yemeğin aynı zamanda bizim ruhumuzu da beslediğini hiç unutmayın. Yemeğimizle ne kadar çok bağ kurarsak, şifası da o kadar hızlı ve etkin olur.

 

6. Sıvı alımını destekler

Gün içinde yeterli su içiyor musunuz? Çorbalar vücudun sıvı alımını destekleyen lezzetli alternatiflerdir. Su içeriği yüksek olan çorbalar, özellikle yaz mevsimlerinde vücudun susuz kalmasını önleyen, kışın ise yeterli sıvı almadığımız zamanlarda su açısından doğru yiyecektir.

 

7.  Vücudun nemini korur

Çorba vücudunuzun nemli kalmasına da yardımcı olur. Çorba, sadece su içermesinin ötesinde, vücudunuzun nemi korumasına yardımcı olan diğer mineralleri de içerir.

 

8. Isınmanıza yardımcı olur

Üşüdüğünüzde bir kase çorba sizi ısıtmak için harikalar yaratabilir. Vücut sıcaklığınızı artırmak ve sizi içten dışa ısıtmak için özellikle kışın mevsimsel kök sebzelerden ve baharatlardan yapılmış sıcak çorba içebilirsiniz.

 

Malzemeler

  • 500 gr. bal kabağı
  • 1 adet soğan
  • 1 adet havuç
  • 1 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı zerdeçal
  • 1 tatlı kaşığı zencefil rendesi
  • 1 adet defne yaprağı
  • 2 yemek kaşığı tarhana
  • 1 portakal kabuğu rendesi
  • 1 portakal suyu
  • 2 lt. sebze suyu
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı

 

Yapılışı

Portakal suyu hariç tüm malzemeleri tencereye koyup pişirin. Rondodan geçirin. Servisten hemen önce portakal suyunu ekleyip karıştırın.


Önceki ve Sonraki
Haberler