İYİ HİSSET - BESLENME

Gebelik planlaması ve sağlıklı beslenme

Gebelik planlaması döneminde sağlıklı beslenme, anne adayının ve bebeğin sağlığı açısından son derece önemlidir. Bu dönemde, beslenme alışkanlıkları bebeğin sağlıklı gelişimini destekleyecek şekilde düzenlenmelidir. Yeşil yapraklı sebzeler, narenciyeler, baklagiller, tam tahıllı ürünler ve fındık gibi besinler folik asit bakımından zengin yiyecekler ve proteinler, omega-3 yağ asitleri beslenmenizde mutlaka yer almalıdır

profil
Esra Akar
25.11.2023
Gebelik planlaması ve sağlıklı beslenme

Hamilelik süreci bireyden bireye değişiklik gösterir. Bu nedenle, herhangi bir diyet değişikliği yapmadan önce bir sağlık uzmanına danışmak önemlidir. Sağlıklı beslenme, sağlıklı bir hamilelik için temel taşlardan biridir. Hamilelik döneminde beslenmenizde yer vermeniz gerekenler şöyle özetlenebilir:

Hamilelik öncesi ve hamilelik döneminde folik asit alımına özel bir vurgu yapmak çok önemlidir. Folik asit, nöral tüp defektlerini önlemede etkili bir role sahiptir. Yeşil yapraklı sebzeler, narenciye meyveleri, baklagiller, tam tahıllı ürünler ve fındık gibi besinler folik asit bakımından zengindir. Bu besinleri günlük diyetinize ekleyerek folik asit alımını artırabilirsiniz.


Günlük beslenme programınızı oluştururken protein ihtiyacınıza da özen göstermelisiniz. Et, tavuk, balık, yumurta, süt ve süt ürünleri gibi protein kaynakları bebeğin hücre ve dokularının sağlıklı bir şekilde gelişmesine yardımcı olacaktır.

Omega-3 yağ asitleri, bebeğin sinir sistemi gelişimi için hayati öneme sahiptir. Balık, ceviz, chia tohumu gibi besinlerle bu yağ asitlerini içeren gıdaları düzenli olarak tüketmeye özen göstermelisiniz.

Kalsiyum ve demir de gebelik döneminde önemli minerallerdir. Süt ve süt ürünleri kalsiyum kaynağı olarak tercih edilebilir. Demir açısından zengin besinler arasında kırmızı et, kuru meyve ve koyu yeşil yapraklı sebzeler bulunur.


Sıvı alımına dikkat ederek su, taze sıkılmış meyve suları ve bitki çayları ile vücudunuzu iyi bir şekilde hidrate etmeyi unutmayın.

Malzemeler

  • 1 adet avokado
  • 200 gr taze somon fileto
  • 1 su bardağı yoğurt
  • Yarım limon suyu
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Tuz ve karabiber
  • 2 su bardağı bebek ıspanak
  • 1 çay bardağı nar taneleri
  • Taze kişniş yaprakları (isteğe bağlı)

 

Yapılışı

Somonu marine etmek için limon suyu, zeytinyağı, tuz ve karabiberi bir kasede karıştırın. Somonu bu karışıma bulayın ve buzdolabında 15-20 dakika bekletin. Somonu ızgarada veya tavada pişirin. Ardından doğrayarak soğumaya bırakın. Avokadoyu doğrayın ve yoğurt ile bir kasede karıştırın. Ispanakları servis tabağına yerleştirin. Üzerine avokado ve yoğurt karışımını yayın. Pişmiş somonu ekleyin ve üzerine nar taneleri serpin. İsteğe bağlı olarak taze kişniş yaprakları ile süsleyerek servis edin.

Bu tarif, protein açısından zengin somon, sağlıklı yağlar içeren avokado ve yoğurt ile hamilelik sürecinde ihtiyaç duyulan besinleri sunar.


Önceki ve Sonraki
Haberler
istanbul psikolog psikolog