GÜZELLİK - CİLT BAKIMI

Güneşe çıkmadan önce aklınızda olsun…

Güneşli günler geliyor. Güneş, önemli bir D vitamini kaynağı olmasının yanı sıra ruhsal açıdan da hepimizi olumlu etkiliyor. Yıllarca güneşin olumlu etkilerinin yanında olumsuz etkilerinin de olduğunu okuyoruz. Erken cilt yaşlanması, lekelenmeler, kılcal damar genişlemeleri, cilt kanseri gelişimi, katarakt oluşumu; güneşin zararlarından sadece birkaçı... Esra Sayın, güneşin zararlı etkilerinden hasar almadan nasıl korunacağınızı ve güneşle ilgili doğru bilinen yanlışları yazdı

Güneşe çıkmadan önce aklınızda olsun…

Güneşten korunmak ve sağlıklı bir bronzlaşma elde etmek için güneş kremi kullanmak şart. Tabii bunun için doğru ürünü seçmek de çok önemli. Söz konusu ürün seçimi olunca güneş kremlerinin üzerindeki açıklamalar aklınızı karıştırıyor olabilir. Hadi önce bu terimlere bakalım…

Sun Protection Factor (SPF) yani güneş koruma faktörü, güneş kreminin cildimizi UVB ışınlarından ne kadar koruyabildiğinin ölçütü olarak bilinir. 15-30-50 gibi rakamlardan da bazen kafamız karışabilir. SPF15; UVB ışınlarının yüzde 93’ünü filtrelerken, SPF30 bu ışınların yüzde 97’sini filtreler. Bu oran SPF50 için ise yüzde 98’dir. Aralarında bulunan fark az gibi görünebilir ama sakın buna aldanmayın. Güneşe çıktığınız an itibariyle, özellikle de hassas bir cildiniz varsa, mutlaka yüksek SPF’li bir güneş kremi kullanmalısınız. 

Güneş kremleri farklı formlardadır. Birçok markanın krem, losyon, sprey ya da stick halinde ürünlerini görebilirsiniz. Farklı formlardaki ürünlerin koruma derecesi birbirleriyle aynıdır, önemli olan ürünü kullanma şeklidir. Mesela stick formda kullandığınız ürünü, uyguladığınız alanın üzerinden dört kez ileri geri geçmelisiniz. Dışarı çıkmadan 15 dakika önce ürünü kullanarak, her iki saatte bir yenilemeyi de unutmayın. Stick haricindeki diğer ürünleri de her iki saatte bir yenilemeniz gerekir. 


12.00 ile 16.00 saatleri arasında güneşten kaçınmalısınız. Bu saatler güneşin en aktif olduğu zaman dilimidir. Denizin ya da havuzun içinde çok kalıyorsanız, bu süreyi 1 saate indirmelisiniz.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, UV radyasyonunun yüzde 80'i bulutlardan geçerek yeryüzüne ulaşır. Bu nedenle bulutlu havalarda ve gölgede de güneş koruyucu kullanmak gerekir.

Şimdi gelelim güneşten korunmak için minik notlara… Cildiniz yağlı ve karma ise losyon formda olan ürünleri, kuru ise krem formdaki ürünleri tercih etmelisiniz. UVA ya da UVB’nin yanı sıra içeriğinde çinko oksit ve titanyum dioksit bulunan kremleri tercih edebilirsiniz. E vitamini, hyaluronik asit ve mineraller güneşe karşı yüksek koruma sağlamaya yardımcı olur. 


Aldığınız güneş kreminin son kullanma tarihlerine bakmalısınız. Önceki yıllardan kalan güneş koruyucular, etkisini kaybederek deriye zarar verebilir.

Aktarlardan aldığınız karışımlar ya da evde yaptığınız güneş koruyucular, her ne kadar bitkisel ve mineral içerikli olsa da cildin direkt güneşe maruz kalmasını sağlar. Cilt yaşlanması, leke ve kırışıklıklar için fırsat sunar.

Dudak ve göz çevresi en ince deri olduğundan, bu bölgelere özel güneş kremi sunan markaları inceleyebilirsiniz. Çünkü bunlar, güneşten korunması gereken en hassas bölgelerdir.

Önceki ve Sonraki
Haberler