EN ÇOK
OKUNAN
YAŞAM - YEME - İÇME

Şekersiz hurmalı aşure tarifi

Bolluk ve bereketi simgeleyen paylaştıkça dayanışma ruhunu ortaya çıkaran ‘aşure zamanı’ geldi… Şef Çiğdem Seferoğlu, şeker kullanmak istemeyen aşure severler için şeker yerine en çok kullanılan kuru meyve olan hurma ile yapılan “hurmalı & portakallı” aşure tarifi verdi.

profil
BT Ekip
26.08.2020
Şekersiz hurmalı aşure tarifi
  •  500 gr Aşurelik Buğday
  • 250 gr Nohut
  • 150 gr. Haşlanmış Fasulye
  • 1/2 Çay Bardağı Pirinç
  • 150 gr. Soyulmuş Çiğ Badem
  • 200 gr. Kuru Kayısı
  • 200 gr. Kuru Üzüm
  • 1 Portakal
  • Yeteri kadar kaynar Su
  • 10 adet hurma
  • 1 Çimdik Tuz


Üzeri için;

  • Kavrulmuş fındık
  • Ceviz
  • Antep Fıstığı
  • Kavrulmuş susam
  • İncir

  • Bir gece önceden bol su ile yıkayıp ıslattığımız buğdayı süzüp kaynatmak üzere ocağa koyuyoruz.
  • Buğdaylar iyice şişip açılmaya başlayınca önceden haşlanmış olan nohut ve kuru fasülyeyi buğdayların üzerine ekliyoruz. Yıkadığımız pirinci de kaynayan bakliyatlara ilave edip aşurenin suyu helmelenene yani kıvam alana kadar bakliyatları birlikte kaynatıyoruz.
  • Kaynayan malzemelere 1 çimdik kadar tuz ilave ediyoruz.
  • Kuru üzümleri ve çiğ bademi ayrı kaselerde suya koyuyoruz
  • Suda beklettiğimiz bademleri soyduktan sonra yine suda beklemiş ve şişmiş olan kuru üzümlerle birlikte kaynayan aşurenin içine ilave ediyoruz.
  • Kuru kayısıları küp küp doğruyoruz ardından kuru kayısıları da ilave ediyoruz
  • Bu sırada kaynadıkça yoğunlaşan aşureye ara ara sıcak su takviyesi yaparak kıvamını dengeliyoruz
  • 10 adet hurmayı kabuklarını rendelediğimiz portakalın suyu ile robottan geçirip püre haline getiriyoruz
  • Son olarak hazırladığımız bu püreyi de aşureye ilave edip 10 dk kadar daha kaynattıktan sonra servis kaselerine alıyoruz
  • Porsiyonladığımız aşureler oda ısısına indikten sonra kuruyemişler ve kavrulmuş susam ile süsleyerek servis ediyoruz.

Bonus: Aşurenin 5 faydası


Önceki ve Sonraki
Haberler