EN ÇOK
OKUNAN
YAŞAM - YEME - İÇME

Kuru domatesli ve zeytinli ekmek tarifi

Siz de 'en sağlıklı ekmek evde yapılan ekmektir' diyenlerden misiniz? 'Bloom and Bake Patisserie’ şefi Şükrü Kıyaklı her evde kolayca yapılabilecek bir ekmek tarifi paylaştı.

profil
Şükrü Kıyaklı
25.03.2020
Kuru domatesli ve zeytinli ekmek tarifi

Malzemeler:

  • 500 gr buğday unu 
  • 350 gr ılık su 
  • 40 gr yaş maya veya 15 gr toz maya 
  • 10 gr tuz
  • 50 gr kuru domates 
  • 50 gr zeytin 
  • 15 gr kuru kekik veya taze kekik 

 

Yapılışı:

  • Büyük bir kabın içinde unu, tuzu harmanlayıp ortasına mayayı ve suyu ekleyip yoğurun. 
  • Ele hafif yapışan bir hamur elde etmiş olacaksınız.
  •  Üzerini streç ile kapatıp ılık bir odada 20 dakika bekletiniz. 
  • 20 dakikanın ardından hamurunuzu tezgaha alıp katlama yaparak yoğurunuz. 
  • Ardından tekrar kaba alıp üzerini örterek 15 dakika daha bekletiniz. Süre bitiminde tezgaha alıp aynı işlemi tekrarlayınız ve üzerini kapatıp 15 dakika daha bekletiniz. 
  • Ardından hamuru isterseniz eşit şekilde bölebilir ya da büyük bir ekmek yapabilirsiniz. 
  • İçerisine kuru domates, kekik ve zeytinleri ekleyip karışıncaya kadar yoğurunuz. 
  • Hamurunuza şekil verip unlanmış temiz mutfak bezinde veya derin dar borcam kabında hamuru unlayıp son mayalandırma işlemini yapın.
  • Bu süreçte fırınınıza tepsiyi boş bir şekilde koyup 220 derecede çalıştırın. 
  • 15 dakika mayalandırmanın ardından fırından tepsiyi çıkartıp hamurun şeklini bozmadan tepsiye alın ve üzerine içerisindeki havayı çıkartması için keskin bir bıçak ile kesik atın. 
  • Hemen ardından fırına alıp 220 derecede 15 dakika, daha sonra 200 dereceye indirip fırın kapağını hiç açmadan yaklaşık 10 dakika daha pişirin. 
  • Ekmeğinizin piştiğini kızarma tonundan ve üzerine vurduğunuzda çıkan tok sesinden anlayabilirsiniz. Pişmemiş ise 10 dakika daha kontrollü şekilde pişirin.
  • Piştikten sonra ister ılık, isterseniz soğutup servis edebilirsiniz.

 

NOTLAR:

  • Ekmeğinizi istediğiniz un çeşidi ile yapabilirsiniz. Mesela 200 gr kepek unu, 100 gr çavdar unu, 200 gr buğday unu ile karışık ya da iki çeşit un ile de yoğurabilirsiniz. 
  • Ekmeğinizin içerisine çeşitli tahıllılar , ay çekirdeği de koyabilirsiniz .
  • Hamurunuzu yoğururken kat vererek yoğurunuz, yoğurdukça hamurunuzun gluteni çıkar ve gözenekleri piştikçe çoğalır.
  • Ekmeğinizi dilerseniz tek tip un ile de yapabilirsiniz. 
  • Mayalandırma sürecini ılık ve sıcak ortamda yaparsanız süreyi hızlandırmış olursunuz . 

Fırınınızın durumuna göre pişme süresi değişebilir. Kontrollü pişiriniz. 

Bonus: Tavada mısır ekmeği tarifi 

Önceki ve Sonraki
Haberler