EN ÇOK
OKUNAN
YAŞAM - YEME - İÇME

Domates konservesi nasıl yapılır?

Yavaş yavaş yaz sonuna yaklaşırken domatesin bol ve uygun fiyatlı olduğu bu dönemde genelde çoğu evde konserve faaliyetleri başlar. Domates her ne kadar artık dört mevsim bulunabilse de yaz mevsimi ürünüdür ve yazın tüketilmesi doğrudur. Bu sebeple ‘domates konservesi ne zaman yapılır’ sorusunun yanıtı için doğru günlerdeyiz. Konserve yapımında dikkat edilecek en önemli kural hijyendir. Konservenizin uzun ömürlü ve sağlıklı olabilmesi için hijyen kurallarına uymalısınız.

profil
Ceren Demirel
19.08.2020
Domates konservesi nasıl yapılır?

•    İhtiyacınız kadar domates
•    Sıcak suda yıkanmış kavanoz ve kapak
•    Tuz


• Domateslerinizi yıkayın ve varsa çürük kısımlarını temizleyin.
• Eğer kabuksuz yapmak isterseniz domatesleri kaynar suda 1-2 dakika bekletin. Çıkardıktan sonra kabuklarını kolayca soyabildiğinizi göreceksiniz. Peşinden rondoya alıp çekin.
• Kabuklu yapacaksanız domatesleri rondodan çekip büyük bir tencereye alın.
• İlk suyu uçana kadar arada karıştırarak 20 dakika kadar pişirin. Pişirme sırasında az miktarda tuz ekleyin.
• Pişen domatesleri kavanozlara alın. Kavanozun ağzında 1 parmak kadar boşluk bırakın doldururken. Kapağını sıkıca kapatın. Kapağın kuru olması önemli. Kapağı tam ve sıkı kapatmanın en iyi yöntemi şöyle; önce ters yöne 2-3 kere çevirip kapak “tık-tık” ettikten sonra kapak iyice oturur ve peşinden sağa doğru çevirerek sıkıca kapatabilirsiniz.
• Tüm kavanozlar dolduğunda kavanozları bir tencereye alın, kapağın üzerini geçecek kadar su koyun. Tencerenin de kapağını kapatıp kaynatın. Kavanoz kapakları iyi kapandığı için kavanozlara su kaçmayacaktır.
• Su kaynamaya başladıktan sonra altını kısıp 15-20 dakika kaynatmaya devam edin.
• Kavanozları sıcakken ters çevirmeyin. Kapaklara ısının değmesi sağlıklı değildir.
• Kavanozlar ılınınca karanlık bir yerde 1 sene kadar muhafaza edebilirsiniz.
• Küflenmiş, köpürmüş, suyu ayrışmış kavanozları tüketmeyin. Ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir.

Bonus: Soğuk domates çorbası Gazpachio nasıl yapılır?


Önceki ve Sonraki
Haberler