YAŞAM - YEME - İÇME

Budapest Roll (Budapeşte pastası)

Acıbadem kurabiyesi sevenler bu tarife bayılacak! İpeksi kreması ve şık süslemesiyle görenler pastaneden hazır aldığınızı sanacak. Ayrıca Okan Filizçay, tüm tatlılarda kullanabileceğiniz pastacı kreması tarifini de verdi

profil
BT Ekip
04.08.2024
Budapest Roll (Budapeşte pastası)

(1 su bardağı: 200 ml) 

 

Not: Dilim boyutunuza göre porsiyon adeti değişecektir. Ben 5 kalın dilim çıkardım.

 

  • 5 adet yumurta akı (sarılarını kremada kullanabilirsiniz) 
  • 1 su bardağı + yarım çay bardağı toz şeker 
  • 2.5 su bardağı toz badem (toz fındık da kullanabilirsiniz ya da karışık şekilde de) 
  • İçi için meyve olarak muz ya da çilek 

 

Krema için:

(Malzemeler oda sıcaklığında olmalı) 

  • 5 adet yumurtanın sarısı
  • 180 ml toz şeker 
  • 70 gr un 
  • 3 yemek kaşığı mısır nişastası 
  • 500 ml süt 
  • 1 paket toz vanilya 
  • 1 yemek kaşığı tereyağı ya da margarin 
  • 1 paket toz krem şanti (Çırpılmış kullanıma hazır halde olmalı. Krem şanti yerine çiğ krema kullananlar da var ama ben bu şekilde yapıyorum) 

 

Süsleme için: 

İstediğiniz gibi sadece pudra şekeriyle de süsleyebilirsiniz ama ben bildiğimiz markaların hazır pasta kreması, çok az file badem ve çilekle süsledim. 

İşe ilk önce yumurta akının tamamını geniş bir kaba alıp çırpmakla ve köpük hale getirmekle başlıyoruz. 

Yumurta akı hacimlenmeye başlayınca ilk önce yarım çay bardağı toz şekeri yavaş yavaş ilave ediyoruz. Bu şekilde ortalama 3-4 dakika çırpınca kalan toz şekeri de azar azar ilave ediyoruz. 

Yumurta akı inci gibi olup tıraş köpüğü kıvamına gelince toz bademi eleyerek kademeli şekilde karışıma ilave ediyoruz. Bu aşamada yavaşça karışımı alttan üste hareketlerle havalandırarak karıştırıyoruz. 

Bir sıkma torbasına koyup şeritler halinde birbirine temas edecek şekilde sıkıyoruz. 

150 derecede fanlı ısınmış fırına en az 18 dakikalığına gönderiyoruz. Üzerinin hafiften kızarması yeterli olacaktır. 

İlk sıcaklığını atınca kremamızı ‘iç kısmına’ sürüp çilekle birlikte rulo yapıp dolaba dinlenmeye gönderiyoruz. Rulo yaparken kırılabilir, hiç sorun değil zaten dağınık bir pasta. 

 

Kremanın yapılışı:

İşe ilk önce sütümüzü ısıtmakla başlıyoruz. (Isıtıyoruz, kaynatmıyoruz)

Geniş bir kapta yumurta sarıları ve toz şekeri çırpıyoruz. Şeker erimeye başlayınca un ve nişastayı ilave ediyoruz. (Bu aşamada karışım tart hamuruna benzeyecek, sıvı malzemeleri ekledikçe kıvamı açılacaktır)

Daha rahat karıştırmak için sütümüzden çeyrek çay bardağı döküyoruz. 

Isınmış sütü parça parça yavaşça ekliyoruz. Sütü birden ilave etmeyelim. 

Karışım tamamen homojen hale gelince tencereye alıp kısık ateşte koyu kıvama gelene kadar karıştırarak pişiriyoruz. 

Ocaktan alıp sıcakken vanilya ve yağı ekliyoruz. 

Pişen kremayı geniş bir kaba ya da tabağa aktarıp soğutuyoruz. 

Soğuyan kremayı ve çırpılmış krem şantiyi geniş bir kaba alıp pürüzsüz hale gelene kadar mikserle çırpıyoruz. 

 

Hepsi bu kadar, afiyet olsun.


Önceki ve Sonraki
Haberler