YAŞAM - HABER

Ünlü ressam Matisse'in evi 2.7 milyon dolara satışa çıktı

20. yüzyılın en ünlü ressamlarından Henri Matisse’in eski Fransız Rivierası’ndaki dairesi 2.7 milyon dolara satışa çıkarıldı. Fransız sanatçı, bu iki yatak odalı dairede 10 yıldan fazla yaşamıştı

Ünlü ressam Matisse'in evi 2.7 milyon dolara satışa çıktı

Renkli ve akıcı tablolarıyla tanınan Fransız ressam Henri Matisse’in, Fransa'nın Nice kentindeki 10 yıl yaşadığı eski dairesi, yaklaşık 2.7 milyon dolara satılıyor. Daire, Fransız Rivierası boyunca, Nice'in lüks Cimiez semtinde ünlü Régina'da bulunuyor. Régina 1897 yılında otel ve rezidans olarak inşa edilmiş ve Matisse tarihi binanın en üst katlarından birinde yaşamıştı. İki yatak odalı, dört banyolu daire 1.700 metrekareye yayılıyor ve bir zamanlar, ünlü ressamın stüdyosunu da barındırıyordu.

Tüm daire özenle yenilenmiş olsa da; büyük odadaki büyük pencereler ve cam pervazlar Matisse'in zamanından beri varlığını korumayı başarmış. Dairede, toplamda dört balkon ve Matisse'in 1938'de önünde fotoğraflandığı bir cumba yer alıyor. Büyüleyici daire, balıksırtı ahşap zeminler ve pencereler boyunca panjurlarla kaplı. En önemlisi, her odadan Nice şehrinin, denizin ve Melekler Körfezi'nin inanılmaz manzarası görülebiliyor.

Régina'da geçmiş dönemleri anımsatan büyük bir lobi ve eğlence alanlarının yanı sıra kiler, çift garaj, tam zamanlı kapıcı, yüzme havuzu, park, tenis kortu, oyun alanı ve spor salonu bulunuyor. Etkileyici peyzajlı bahçeler ve Belle Époque tarzı cephe, bir sarayda yaşıyormuşsunuz gibi hissettiriyor.

Régina tarih boyunca birçok önemli şahsiyeti ve sakini cezbetti. Buna, Nice'de kalmak için uygun bir yer arayan dönemin İngiltere Kraliçesi Victoria ve ileri gelenler düşünülerek lüks bir otel olarak inşa edildi. Otelin diğer önemli ziyaretçileri arasında Winston Churchill, İmparatoriçe Elisabeth ve Avusturya İmparatoru Franz Joseph ile Belçika Kralı II. Leopold da bulunuyordu.

Matisse bu dairede yaşamakla kalmamış, buradaki bir odayı da stüdyosu olarak kullanmıştı. Matisse'in rakibi, sanatçı arkadaşı Pablo Picasso'nun ilham perisi ve sevgilisi Françoise Gilot, Wall Street Journal'a daireyle ilgili şunları söyledi: "Resim yaptığı gibi yaşadığını görmek ilginçti. Eve girdiğinizde, onun evrenindeydiniz."

2017'de Royal Academy of Arts'ta düzenlenen ‘Matisse in the Studio’ sergisine ilham veren ve ünlü ressamın dünyanın dört bir yanından topladığı nesneleri saklamasıyla ünlü olan daire, Côte d'Azur Sotheby's International Realty’nin satış listesinde yer alıyor.

Önceki ve Sonraki
Haberler