YAŞAM - HABER

Mattel’den Down Sendromlu Barbie

Mattel'in geçtiğimiz günlerde, çeşitli vücut tiplerinin yanı sıra diş teli takan bebekler ve protez bacaklı bir Ken Fashionista bebeği içeren mevcut ‘Fashionistas’ bebek serisine Down Sendromlu bir Barbie ekledi. Bebek, Ulusal Down Sendromu Derneği ile iş birliği içinde tasarlandı

Mattel’den Down Sendromlu Barbie

Mattel, Barbie ‘Fashionistas’ serisine yeni bir ekleme yaptı ve Down Sendromlu yeni bir Barbie bebek çıkarttı. Bebek serisini olabildiğince kapsayıcı hale getirme taahhüdünü sürdüren Barbie ve Mattel, bebeğin Down Sendromlu bir kişiyi doğru bir şekilde temsil etmesini sağlamak için Ulusal Down Sendromu Derneği (NDSS) ile yakın bir şekilde çalıştı. NDSS, tüm süreç boyunca bebek, giysileri, aksesuarları ve hatta ambalajı için tasarım danışmanlığı yaptı.

Bebeğin tasarımının her yönü, vücut şeklinden farklı ayrıntılara kadar özenle seçilmiş ve düşünülmüş. Yeni oyuncak bebek, avuç içlerinde tek bir çizginin yanı sıra daha kısa bir yüze ve daha uzun bir gövdeye sahip.

Bebeğin elbise kalıbı, Down Sendromu farkındalığıyla ilişkili hem semboller, hem de renkler olan sarı ve mavi kelebek tasarımına sahipt. Barbie'nin kolye kolyesinde ise 21. kromozomun üç kopyasını temsil eden yukarı doğru üç şerit bulunuyor. Bebek ayrıca Down Sendromlu bazı çocukların ayaklarını ve bileklerini desteklemek için sıklıkla kullandıkları pembe bilek ayak ortezlerine (AFO'lar) sahip.

Barbie ve Bebekler Küresel Başkanı Lisa McKnight, yaptığı basın açıklamasında "Piyasadaki en çeşitli oyuncak bebek serisi olan Barbie, bir çocuğun ilk deneyimlerinde önemli bir rol oynuyor ve biz de oyun yoluyla sosyal damgalanmaya karşı üzerimize düşeni yapmaya çalıştık" deyip ekliyor: “Hedefimiz tüm çocukların kendilerini Barbie'de görmelerini sağlamak, aynı zamanda çocukları kendilerine benzemeyen bebeklerle oynamaya teşvik etmek. Bir çocuğun kendi yaşadığı deneyimin dışında oyuncak bebekle oynaması, anlayışı öğretebilir ve daha büyük bir empati duygusu oluşturarak daha kabul edilebilir bir dünyaya yol açabilir. Çevremizdeki dünyayı daha iyi yansıtması ve oyun yoluyla katılımı kutlama taahhüdümüzü daha da ileriye götürmesi için Down Sendromlu bir Barbie bebeği tanıtmaktan gurur duyuyoruz.”

NDSS Başkanı ve CEO'su Kandi Pickard ise şunları söyledi: "Down Sendromlu Barbie bebek üzerinde Barbie ile çalışmak bir onurdu. Bu, ilk kez kendilerine benzeyen bir Barbie bebekle oynayabilen topluluğumuz için çok şey ifade ediyor. Bu Barbie, temsilin gücünü asla hafife almamamız gerektiğini hatırlatıyor.”

Down Sendromlu Barbie bebeğin fiyatı ise 10.99 dolar olarak açıklandı.

Önceki ve Sonraki
Haberler