YAŞAM - HABER

Koruyucu aile olmak için başvuru yapmadan önce kendinize sormanız gereken sorular

Depremde anne-babasını, yakınlarını kaybeden çocukların yaşamı geleceği hepimizi çok endişelendiriyor. Onlara yaşadıkları acıları, travmaları unutturup güzel bir gelecek sunmak isteyenler, koruyucu aile olabilmek için başvuruda bulunmaya çalışıyor. Ama bu o kadar önemli bir konu ki, bu çocukların hayatında ileride ikinci bir travma oluşturmamak için tüm boyutlarıyla düşünmek gerekiyor. Klinik Psikolog Ayşe Gözde Ekmekci, koruyucu aile olma kararı öncesinde dikkat edilmesi gerekenleri yazdı

Koruyucu aile olmak için başvuru yapmadan önce kendinize sormanız gereken sorular

Koruyucu ailelik, çeşitli sebeplerle biyolojik ailesiyle yaşayamayan, devlet korumasında olan 0-18 yaş aralığındaki çocuklara sağlanan aile yanı bakım hizmetlerinden biri. Bilimsel çalışmalar, çocuğun kurum yerine, sevgi ve saygının olduğu bir aile yanında büyümesinin fiziksel, duygusal ve psiko-sosyal gelişimi için fark yarattığını net biçimde ortaya koyuyor. Ülkece, son dönemde art arda gerçekleşen depremlerle büyük bir travma yaşadık. Afet sonrası yaşanan duygusallık ve faydalı bir şeyler yapabilme isteği ile on binlerce kişi, depremde ailesini kaybetmiş çocuklar için koruyucu aile olmak üzere başvuruda bulundu.

Çocuğun sevgi ve güven dolu bir ailede büyümesi, fiziksel, bilişsel ve zihinsel gelişimi açısından büyük önem taşıyor. Unutmamak gerekiyor ki çocuğun ihtiyacı fiziksel olduğu kadar duygusal da. Koşulsuz sevilmek, desteklenmek, güven duygusu kritik.

Çocuklar ancak fiziksel ve duygusal ihtiyaçları sağlıklı olarak karşılandığı, güvendikleri, bağlanabildikleri bir aile ortamı içerisinde yaşadıkları travmaları atlatabilir, baş etme kapasitelerini geliştirebilir ve ve sağlıklı olarak gelişebilirler. Depremde derin bir travma yaşamış, hayatı tamamen değişmiş çocuklardan birinin koruyucu ailesi olmak çocuğun hayatı için olduğu kadar ailenin açısından da dönüştürücü, büyük bir karar ve deneyim.

Koruyucu aile olma kararını vermeden önce kişinin ya da ailenin kendinden son derece emin olması çok önemli zira böyle bir tecrübe yaşamış ve koruyucu aile modelinden yararlanacak olan çocuklar, büyük bir ihtimalle psikolojik ve veya fiziksel olarak çok zorlanmış, örselenmiş çocuklar. Ailesini kaybetmiş, yaşadığı yerden, okulundan, arkadaşlarından ayrılmış çocuklar büyük bir ihtimalle iç içe geçmiş birden fazla travmayı beraber yaşıyor. Koruyucu ailenin çok düşünmeden aldığı hızlı karardan daha sonra vazgeçmesi, çocuk için yeni bir travma olabilir ve korunmak istenen çocuk bir kez daha mağdur edilebilir. Bu bağlamda bu büyük kararı vermeden önce kişi ya da ailelerin şu sorular üzerinde düşünmeleri ve eğer tereddütte oldukları hususlar varsa gerekirse bir uzmanla görüşerek kararlarını gözden geçirmeleri çok önemli.

  • Neden şimdi bir çocuğa koruyucu olmak istiyoruz, yeni bir çocuğa anne-baba olmaya, ona emek vermeye hazır mıyız?
  • Çocuğu sınırlı bir zaman için mi almak istiyoruz, yoksa ailemizi zenginleştirmek, bir çocuğa yıllar boyunca emek vermek mi?
  • Özel durumlara hazır mıyız? Koruyucu ailesi olmaya karar verdiğimiz çocuğun psikolojik ya da fizyolojik sıkıntılar yaşaması durumunda duygularımız ve düşüncelerimiz değişir mi?
  • Çocuğun ne yapması, nasıl olması bizi hayal kırıklığına uğratır?
    Ailelerin bu sorular üzerinde düşündükten sonra adım atmaları; hem çocuk, hem de aile açısından istenmeyen durumların ortaya çıkma riskini azaltacaktır.

Önceki ve Sonraki
Haberler