YAŞAM - HABER

Andy Warhol'un Marilyn Monroe tablosu 195 milyon dolara satıldı!

Pop art’ın en büyük sanatçısı Andy Warhol’un 1967 yılında yaptığı dört tablodan biri olan ‘Shot Sage Blue Marilyn’ isimli serigrafisi, rekor fiyata satıldı. Tablo, 195 milyon dolara alıcı buldu

Andy Warhol'un Marilyn Monroe tablosu 195 milyon dolara satıldı!

Marilyn Monroe'nun Andy Warhol imzası taşıyan ‘Shot Sage Blue Marilyn’ isimli serigrafisi, geçtiğimiz hafta Christie's müzayede evinde 195 milyon dolara satıldı ve şimdiye kadar satılan en pahalı Amerikan sanat eseri oldu. Dünyanın dört bir yanındaki müzelerde sergilenen tabloyu, sanat simsarı Larry Gagosian’ın aldığı belirlendi. Satıştan elde edilen tüm gelir, tabloyu açık artırmaya çıkaran Thomas ve Doris Ammann Vakfı Zürih'e gidecek. Vakıf, çocuklara sağlık ve eğitim programları ile yardım etmeyi amaçlıyor.

İkonik Warhol tablosu, Brooklyn'li ressam Jean-Michel Basquiat'ın, 2017'de New York'taki bir Sotheby's müzayedesinde 110.5 milyon dolara alıcı bulan 1982 tarihli kafatası tablosunun rekorunu kırdı. Basquiat'tan sonra rekor, 2013 yılında 105.4 milyon dolara satılan ‘Gümüş Araba Kazası (Çifte Felaket)’ ile yine Warhol’a aitti.

Christie's'in 20. ve 21. Yüzyıl Sanatı başkanı Alex Rotter, eser hakkında "Shot Sage Blue Marilyn, Amerikan popunun mutlak zirvesidir" deyip devam ediyor: “Botticelli'nin 'Venüs'ün Doğuşu', Da Vinci'nin 'Mona Lisa'sı ve Picasso'nun 'Les Demoiselle d'Avignon' tablosunun yanında duran Warhol'un 'Marilyn'i tüm zamanların en büyük tablolarından biridir.'

‘Shot Sage Blue Marilyn’in büyüleyici bir geçmişi var. Aslen 1964'te boyanmış beş serigrafiden biri olan 40'a 40 inçlik baskılar, Warhol'un New York stüdyosu The Factory'de bir yığın halinde saklandı.

Performans sanatçısı Artsy'ye göre, Dorothy Podber The Factory’ye uğradı ve onları çekip çekemeyeceğini sordu. Fotoğraf makinesiyle demek istediğini düyünerek ‘Evet’ yanıtını verdiler. Podber bir tabanca çıkardı ve hepsini vurdu. Warhol dört tabloyu restore ettirdi ve tablolar ‘Shot Marilyns’ olarak tanındı.

Beş tablonun tamamı yıllar içinde çeşitli miktarlara satıldı. İlk olarak, mavi arka plana sahip olan resim 1967'de 5.000 dolara satıldı. Turuncu arka plana sahip olan, 1998'de 17.3 milyon dolara satıldı.

Önceki ve Sonraki
Haberler
istanbul psikolog psikolog