İYİ HİSSET - SAĞLIK

Yeşil eriğin 8 önemli faydası

Yazın gelmesiyle birlikte tezgahlarda yerini alan yeşil erik, içerdiği vitamin ve mineraller ile adeta bir şifa deposu. A, C, K vitamini, potasyum ve fosfor minerallerini içeren yeşil erik, ayrıca beta-karoten, lutein ile zeaksantin gibi antioksidan bileşiklerini de barındırır. Özellikle C vitamininden zengin olması sayesinde antioksidan etki göstererek bağışıklık sistemini güçlendirir ve kalp sağlığını korur. Üstelik yeşil eriğin kalorisi de düşüktür. Beslenme ve Diyet Uzmanı Nilay Öngen, yeşil eriğin faydalarını anlattı, önemli uyarılarda bulundu

Yeşil eriğin 8 önemli faydası

Yeşil erik, kalp hastalıklarına karşı koruyucu etki gösterebilir. Bir porsiyonunda 157 mg potasyum bulunur. İçeriğindeki potasyum ile kalp kaslarının çalışmasını düzenler ve kan basıncını düşürerek yüksek tansiyonu önleyebilir. Lif içeriği sayesinde kötü huylu LDL kolesterolün düşmesine de yardımcı olur. Bunların yanı sıra yeşil erik, zengin C vitamini içeriği ile hasar görmüş damarların onarımında görev alabilir.

Düşük kalorili bir meyve olan yeşil erik, bu özelliği ile kilo kontrolü sağlamaya destek olabilir. Bir porsiyon yeşil erik sadece 50 kalori içerir. Ayrıca lif ve su içeriği sayesinde doygunluğu artırabilir. Dolayısıyla kilo kaybına yönelik diyetlerde günde 1-2 porsiyon erik tüketilmesi zayıflamaya yardımcı olabilir. 


Yeşil erik, günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 10’unu karşılar. C vitamini içeren besinler demirle birlikte tüketildiğinde demir emilimini artırıcı etki gösterir. Kansızlık probleminiz varsa, demir kaynağı olan kırmızı etin yanında yeşil erik ve bol yeşillik içeren bir salata tüketerek bu etkiden faydalanabilirsiniz.

Yeşil erik, glisemik indeksi düşük bir meyve olması sayesinde kan şekerinin düzenlenmesine destek olur ve tüketimi sonrasında kan şekeri daha dengeli bir şekilde yükselebilir. Muz, üzüm, kavun, karpuz gibi meyvelere göre kan şekerinin daha iyi kontrol edilmesini sağlar. Özellikle diyabet hastaları yeşil eriğin yanında 10 adet çiğ badem tüketerek dengeli bir ara öğün oluşturabilirler. 


Yeşil eriğin yaklaşık yüzde 87’sini su oluşturur. Su ve lif içeriği zengin olan bu meyvenin tüketimi sağlıklı bir bağırsak sistemi oluşmasına yardımcı olabilir. Bağırsak hareketlerindeki artış sayesinde kabızlık problemi azalabilir. Ayrıca son zamanlarda yapılan çalışmalara bakıldığında sağlıklı bağırsak sisteminin birçok hastalığı önlemede rolünün büyük olduğu da biliniyor.

Bir porsiyon yeşil erik 6.4 mcg K vitamini ve 16 mg fosfor içerir. Bu içerikleri ile kemik ve diş yapısının güçlenmesini sağlayabilir. Ancak bu faydalı etki için yeterli kalsiyum ve D vitamini gerekliliği unutulmamalıdır. 


Yeşil erik, antioksidan özelliği olan A ve C vitamini bakımından da zengin bir meyvedir. İçeriğindeki bu antioksidan vitaminler, cilt hasarına neden olan serbest radikallerle savaşır. Ayrıca C vitamini, kolajen üretimini destekleyerek cildin elastikiyetini korur. Böylelikle kırışıklıkların oluşmasını ve yaşlanmayı geciktirir. C vitamini eksikliği olan kişilerde yara iyileşme süresi uzayabilir, bu nedenle günlük ihtiyacın karşılanması daha da önemli hale geliyor.

Yeşil erik; beta-karoten, lutein ve zeaksantin gibi antioksidan bileşiklere sahip bir meyvedir. Bir porsiyon yeşil erik, 190 mcg beta-karoten içerir. Vücutta oluşan serbest radikaller; katarakt, gece körlüğü ve maküler dejenerasyon gibi göz hastalıklarına yol açabilir. Yeşil erik, içerdiği bu antioksidan bileşikler ile serbest radikallere karşı savaşır ve göz sağlığını korumaya destek olur. 


Önceki ve Sonraki
Haberler