GÜZELLİK - CİLT BAKIMI

Botoks hakkında doğru bilinen yanlışlar

Yeni yazımda sizler için ‘Botoks’ hakkında dilden dile dolaşan, doğru bilinen yanlışları kaleme almak istedim.

profil
Doç. Dr. Gürkan Kayabaşoğlu
03.08.2018
Botoks hakkında doğru bilinen yanlışlar

Botoks kullanılmaya başlandığı günden beri, gündemde en çok yer alan estetik girişimlerden biri oldu. Ancak kullanıldığı ilk yıllarda fazla dozda yapılan uygulamalar yüzünden botoksun kötü bir şöhreti oldu ve sözlüğümüze “botokslu gibi” şeklinde bir benzetme eklendi. Bu benzetme sıklıkla şaşkın bakan, yapay görünen maske yüzleri tarif etmek için kullanıldı. Bugün geldiğimiz noktada ise botoks, özellikle de kadınlar için yaşlanma bulgularıyla baş etme konusunda gerçek bir vazgeçilmez oldu. Hem uygulanışındaki pratiklik, hem de başarılı ve etkin sonuçlar botoksun yeniden sevilmesini sağladı. Doğru uygulamalar yaygınlaştıkça, botoksu talep eden hastalar daha da bilinçlendi.

Sizler için doğru bilinen yanlışları yazdım, gelin birlikte yakından inceleyelim.

Yanlış 1: Her botoks uygulaması donuk bir ifade vermez.

Yani botoks yaptırmak yapay olmak demek değildir. “Ben botoks sevmiyorum, doğallıktan yanayım” şeklinde bir cümle doğru bir anlam ifade etmez. Bugün doğal ve ölçülü botoks uygulaması yapan hekimlerin mesleki pratikleri ve ortaya koydukları başarılar ile birlikte bu söylemler de tarihe karıştı.

Sadece kırışıklık önlemek için değil, terleme ve migren tedavisinde de kullanılmasıyla botoks kullanım alanını iyice genişletti.

Yanlış 2: Botoks zehirlidir.

Botoks bir yılan zehri değildir. Hatta artık zehir bile değildir. Bir ilaçtır. İçeriğinde ‘Botilinium Toksin’ adlı bir madde vardır ve bu etken sayesinde kasları geçici olarak zayıflatır.

Yanlış 3: Botoks anında etki eder.

Botoks yapıldığı anda etki etmez, ilk etkiler üçüncü veya dördüncü gün ortaya çıkar. Gerçek etkisi ikinci haftanın sonunda kendini tam anlamıyla göstermiş olur. Kişisel farklılıkların olmasıyla birlikte etkisi 4 ila 6 ay kadar sürebilir.

Yanlış 4: Bir kere yaptırınca ömür boyu yaptırmak zorundasın.

Bir kere botoks yaptırmış olmanız, ömür boyu botoks uygulamasına devam etmeniz gerektiği anlamına gelmez. Sonucu beğenmezseniz bir daha yaptırmayabilirsiniz. Etkisi yaklaşık 5 ay kadar sonra sıfırlanacaktır. Ve merak etmeyin eski halinizden daha kötü olmayacaksınız. Yani botoks size zarar vermez. Botoksun etkisi geçtiğinde yüzünüz ilk uygulamanın yapılmadan önceki haline geri döner.

Yanlış 5: Aynı etkiye sahip ürünler var.

Botoks dışında cildinize dışarıdan süreceğiniz hiçbir krem, serum ya da jel kaslarınızın hareketlerini azaltmayacak ve botoksla benzer bir etkiye sahip olmayacaktır. Çünkü kırışıklıklarımızın çoğu kasların hareketiyle oluşur. Kasın hareketini bloke eden tek şey ise botoksdur. Ancak bu konuda bilimsel çalışmalar devam ediyor belki de çok yakında botoksun krem şeklinde sürebileceğimiz ürünleri çıkabilir.

Botoks hakkındaki bir başka belirsizlik ise; botoks uygulamasından sonraki ilk 4 saat dik konumda durulmalı ve yatış-uyku yapılmamalıdır. Bu konuda farklı söylemler mevcut. Bazı uzmanlar yatış pozisyonunun zararlı olmayacağını söylerken bazıları ise yatmamayı tavsiye etmektedir. Ancak ortak görüş ilk 4-6 saat süresince sıcak duş alınmaması (sauna vs), spor yapılmamasıdır.

Önceki ve Sonraki
Haberler