YAŞAM - HABER

Sorumlu Restoran Hareketi atık gıdaları mama ve gübreye çevirmek için destek bekliyor

Dünyada her yıl 1.5 milyar, Türkiye’de ise 19.1 milyon ton gıda israf ediliyor. Gelecek nesillerin kaynaklarının korunması için Akkomarka Restoran Topluluğu ve Akkol Catering Grubu öncülüğünde yola çıkan Sorumlu Restoran Hareketi kapsamında yeni başlatılan Gıda Atık Döngüsü projesiyle, oluşum içinde yer alan restoranlardaki gıda atıkları komposta gönderilerek gübre ve mamaya dönüştürülüyor

profil
BT Ekip
29.05.2024
Sorumlu Restoran Hareketi atık gıdaları mama ve gübreye çevirmek için destek bekliyor

Sürdürülebilirlik tüm dünyada artık bir seçenek değil, zorunluluk. Çünkü küresel ısınma, su ve toprak kirliliği, gıda israfı; dünyanın karşı karşıya olduğu en önemli sorunlardan birkaçı. Gelecek nesillerin kaynaklarının korunması bilinciyle Akkomarka Restoran Topluluğu ve Akkol Catering Grubu öncülüğünde hayata geçirilen Sorumlu Restoran Hareketi, sürdürülebilirlik için çalışmaya devam ediyor ve yeni başlatılan Gıda Atık Döngüsü projesiyle gıda israfına son verilmesi hedefleniyor. Bu kapsamda oluşumun içinde yer alan restoranlardaki atıklar, kompost tesisine yollanarak gübre ve mamaya dönüştürülüyor. Gübreler, yerel üreticilerin desteklenmesini sağlarken, mamalar hayvan barınaklarındaki ve sokaktaki canları besliyor, ayrıca restoranlarda misafirlere ücretsiz dağıtılıyor. Proje, restoranlarda çıkan gıda atığını sürdürülebilir şekilde azaltarak sıfırlamayı hedefliyor. 

Proje, 22 Mayıs’ta Köşebaşı Levent’te yapılan lansmanla duyurulurken, tüm restoranlara da gıda israfını önlemek ve atıkları mama ve gübreye dönüştürerek tekrardan gezegenimize kazandırmak için çağrıda bulunuldu. Lansmanda konuşan Akkol Catering Grubu CEO’su Serkan Tüfek, “Bu konu bizim için çok önemli. Dört yıllık süreçte 50 milyon TL’nin üzerinde yatırım yaptık. Bu daha da büyüyecek. Oluşuma dahil olmak isteyen firmalara eğitim vereceğiz, ürünü ayrıştırmayı öğreteceğiz. Sonra o atıkları komposta yollayarak mama ya da gübreye dönüştürecek ve misafirlerine ücretsiz dağıtması için ürünleri restoranlara geri yollayacağız. Bizler, geleceğimizi güvenli hale getirmek için çalışıyoruz ve bunun için de tüm restoranlardan destek istiyoruz” dedi.

Sorumlu Restoran Hareketi’ni büyütmeyi hedeflediklerini belirten Akkol Catering Grubu CQO’su Elif Üngör ise “Daha fazla restoranın, otellerin restoran ve işletmelerinin bu harekete katılmasını istiyoruz. 2023 yılında Türkiye’de kişi başı 213 kilogram gıda israfı oldu. Bu, son iki yılda yüzde 40 arttı. Tüketimin bu kadar çok olduğu bir dünyada israfa artık dur dememiz gerekiyor. O yüzden Gıda Atık Döngüsü’nü bütün restoranlara gönüllü olarak anlatmaya, onları da buna dahil etmeye çok hevesliyiz. Sizlerin de desteğiyle bunu yapacağımızı düşünüyoruz” diye konuştu. 

Önceki ve Sonraki
Haberler
istanbul psikolog psikolog