YAŞAM - HABER

OMEGA, Apollo 17 görevinin 50. yılını kutluyor

Apollo 17, 11 Aralık 1972 günü saat 19:54.58 GMT itibarıyla Ay'a iniş yapmış ve Dünya’nın bu gizemli uydusu hakkında birçok bilgi edinmemizi sağlamıştı. Ay’a yolculuklarda astronotlara eşlik eden OMEGA da Apollo 17’nin bu özel görevinin 25’inci yıl dönümünü kutluyor

OMEGA, Apollo 17 görevinin 50. yılını kutluyor

Ay'a gidilen en son insanlı görev 50 yıl önceydi. OMEGA, bu çok özel yıl dönümünde, Apollo 17'nin başarılarına ve Speedmaster Moonwatch'un bu ünlü görev boyunca oynadığı role saygı duruşunda bulunuyor.

Kumandan Eugene Cernan, Lunar Modül Pilotu Harrison Schmitt ve Kumanda Modülü Pilotu Ronald Evans'ın yer aldığı Apollo 17 görevi, 11 Aralık 1972 günü saat 19:54.58 GMT itibarıyla Ay'a iniş yaptı. Bilimsel yaklaşıma vurgu yapan misyon, uydumuzu eşsiz bir şekilde keşfetme fırsatı sunuyordu.

Gene Cernan, 2017 yılındaki ölümüne dek OMEGA'nın yakın dostlarından olmaya devam etti. Birçok etkinlik ve kutlamada boy göstermenin yanı sıra, NASA kariyeri boyunca kendisine eşlik eden Speedmaster'dan da daima övgüyle bahsediyordu: "OMEGA çalışanlarının, yalnızca dünyanın değil bütün evrenin en iyi saatini yapma kararlılığının ürünü bu."

Gene Cernan'ın Apollo 17 saati (ST 105.003) günümüzde İsviçre'nin Biel kentindeki OMEGA müzesinde sergileniyor. Ay'da yürüyen en son insan tarafından takılan saat, OMEGA tarafından 2019 yılında efsanevi Calibre 321'in yeniden yaratılması için kullanıldı. ‘Tomografi’ teknolojisi sayesinde ekipler, tarihi saatin içine bakarak mekanizmanın yeniden yapılandırılması için gerekli teknik özellikleri belirleyebildi.

Speedmaster Moonwatch bugüne dek gerçekleşmiş tüm Ay'a iniş görevlerinde astronotlar tarafından kullanıldı. 1965 yılında NASA tarafından ‘tüm insanlı uzay görevleri’ için uçuşa uygun olarak kabul edildikten sonra, 1969 yılındaki Apollo 11'den 1972'deki Apollo 17'ye kadar tüm başarılı Apollo görevlerinde kullanılan resmi saat oldu.

OMEGA başkanı ve CEO'su Raynald Aeschlimann, Apollo 12’nin görevi OMEGA’nın bu görevde oynadığı rol hakkındaki görüşlerini şöyle aktarıyor: "Apollo 17 astronotları Ay yüzeyinde yaklaşık 75 saat kaldı. Bunca yılın ardından, elde ettikleri başarılar halen OMEGA tarafından mutlulukla anılıyor. Bu görev, Speedmaster saatimizin Ay'da altıncı kez takılışını ve muazzam Ay keşfi tarihimizin son dönüm noktasını simgeliyor."

Önceki ve Sonraki
Haberler