YAŞAM - HABER

İş hayatında kimi yansıtıyorsun?

Çalışma ve özel hayatınızda birbirinden tamamen farklı bir karakter mi sergiliyorsunuz? Yoksa tıpatıp aynı mı? Yönetici & İlişki Sistemleri Koçu Miray Demirer Acar, bu kez iş hayatımıza ayna tutuyor.

profil
BT Ekip
16.11.2018
İş hayatında kimi yansıtıyorsun?

Bazen etrafımdaki kişilerin, “ben iş hayatında böyleyim ama özel hayatımda olsa asla böyle yapmam” diyerek kendini ifade ettiği anlara şahit oluyorum. Özellikle, çalışma ve özel hayatında farklı davrandığına inanan kişilerde, bu durum daha sık görülebiliyor.

Çalışma hayatında, bulunulan pozisyon gereği birtakım sorumluluklar yüklenmek gerekiyor. Bunun sonucunda, uzmanlığın elverdiği ölçüde alınması beklenen birtakım kararlar çıkması oldukça doğal.

Var sayalım, üst düzey yönetici pozisyonundasınız. Ay sonuna yaklaşılmış ve verilen satış hedefinin yarısı bile yapılamamış. Şirkette bir kriz ortamı var. Yoğun baskı altındasınız, biliyorsunuz ki bu ay da hedefi gerçekleştiremezseniz yılı karlı kapatamayacaksınız. Yönetim kurulunda durumu değerlendiriyorsunuz. İlgili her bölüm yöneticisinin bir aksiyon planı var ancak riskler içeriyor, anlaşmaya varılamıyor. Masanın etrafındaki herkes yönetim kurulu başkanına dönüyor ve bir karar vermesini bekliyor. Ancak o kişinin böyle bir yetkinliği yok. Size garip geliyor çünkü sizin dünyanızda bir şirketin yönetim kurulu başkanında bulunması gereken yegane özellik, kriz anında etkin karar verebilmek.

Oldukça haklı bir beklentiniz olduğunu söylemeliyim. Ancak bu kişinin özel hayatında yaşadığı bir kriz anını nasıl yönettiğini de görmek, o kişiyi yargılamadan önce, iyi bir fikir olabilir.

Kahramanımızın acele bir nikaha yetişmesi gerekiyor, hem de nikah şahidi olarak. Şanssızlık bu ya, yolda giderken elbisesi yırtılıyor. Nikaha çok az vakit var, panikle eşini arıyor ve ne yapması gerektiğini soruyor. Eşi, eve dönüp üstünü değiştirmesinden tutun da, terziye gidip hızlıca onarılmasını istemesi veya yeni bir elbise almasına kadar birçok öneri sunuyor. Bu arada nikah şahidi olarak beklendiği için de telefonu hiç susmuyor. Sizce hızlı karar verebilir mi? Bu esnada nikahı kaçırma olasılığı var mı?

İş hayatı, kimine göre maske takılması gereken bir ortam olduğu için, kişiler çoğu zaman davranışlarının farkında olmayabiliyor. Bu sebeple, “iş ortamında böyle yaparım ama özel hayatımda yapmam” şeklinde konuşabiliyorlar. Oysaki farklı durumlarda aynı davranış modelini tercih ettiklerini görmek mümkün.

Çalışma ve özel hayatınızda farklı rollere bürünmeniz gerekebilir ancak davranış kalıplarınız çoğunlukla birbirinin aynısıdır. Özel hayatında huzursuz olan bir yöneticinin çok başarılı bir kariyer hayatı olabilir ancak işyerinde huzurlu mudur, incelemek gerekir diye düşünüyorum. Çünkü hayat bir tane, tıpkı sizin gibi...

Önceki ve Sonraki
Haberler
istanbul psikolog psikolog