YAŞAM - ANNE - ÇOCUK

Hobiler çocuklar için ne kadar önemli?

Hobiler, çocukların kişisel gelişimine önemli ölçüde katkı sağlar. Çocuğunuz için uygun hobileri bulabilmek ve bunu yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilmek ise çok önemli. Çocuk Gelişimci Günseli Arı, çocuklar için hobi edinmenin önemini ve onları doğru hobiye nasıl yönlendirebileceğinizi yazdı

Hobiler çocuklar için ne kadar önemli?

Hobi, tekrarlanan ve ideal olarak eğlence ve neşe ile sürdürülen bir boş zaman etkinliğini tanımlar. Sonuç olarak hobiler, çocukların rutin geliştirmeleri ve yeni şeyler öğrenmeleri için de çok önemlidir.

Küçük bir çocukken bile ilk ilgi ve yetenekler ortaya çıkar. Ama belki de siz, çocuklarınızın nelerden hoşlandığını ve hangi boş zaman etkinliklerinin anlamlı olduğunu anlamakta zorlanıyor olabilirsiniz. Gelin hobi konusuna biraz ayrıntılı değinelim…

Boş zamanlarında çocukların becerilerini geliştirmeyi, çeşitli konuların yoğun bir şekilde incelenmesini sağlar. Eğlencelidir ve günlük yaşamda yaratıcılığı teşvik eder. Çocuğun kişiliğini ve kimliğini güçlendirir. Bir hobi sayesinde çocuklar bir konuyu yoğun bir şekilde ele almayı öğrenirler. 


Çocuklar için bir hobide eğlence, her zaman önce gelmelidir. Bir çocuk ancak bir konuya şevkle ve küçük başarılarla yaklaşma cesaretini gösterdiğinde uzun vadede ona şansına sahip olur.

Ebeveynlerin çocuklara uygun hobiler bulması her zaman kolay değildir. Ancak çocuğunuzu yakından gözlemlemek en doğru yoldur.

  • Çocuğunuz atletik mi?
  • Çocuğunuz müzik konusunda hevesli mi?
  • Çocuğunuz özellikle resim yapmaktan veya el işlerinden hoşlanıyor mu?

Pek çok çocuk için, üç soruya da ‘evet’ yanıtı verilir.

Ancak, çeşitli etkinlikler sırasında çocuğunuzun ifadesine çok dikkat edin ve siz hiçbir şey yapmadan çocuğun belirli bir şey üzerinde ne kadar zaman harcadığını gözlemleyin.

Bu sayede onun hangi hobiye daha yatkın olduğunu daha kolay bulabilirsiniz.


  • Çocuğunuz sportif mi ve hareket etmeyi seviyor mu?
  • Çocuğunuzun müziğe ilgisi var mı?
  • Çocuğunuz dışa dönük mü yoksa daha çok yalnız bir dövüşçü mü?
  • Çocuğunuz yaratıcı mı ve el işi yapmaktan hoşlanıyor mu?
  • Çocuğunuz, siz hiç katkı sunmadan, ilgilendiği şeye ne kadar zaman harcıyor?
  • Çocuğunuz bir konu üzerinde birkaç ay çalışmaktan keyif alıyor mu?
  • Bu hobiyi hali hazırda yapan veya öğrenmek isteyen tanıdıklarınız veya arkadaşlarınız var mı?
  • Hobisi yakın çevrede yapılabilir mi?
  • Hobisinin masraflarını karşılayabilir misiniz?
  • Hobi çok zamanınızı alıyor mu ve bu zaman müsait mi?

Yeni bir hobiye dalmadan önce çocuğunuzla, hobinin günlük hayatına nasıl entegre edilebileceği ve bunun için ne kadar çaba sarf edilmesi gerektiği hakkında konuşmak mantıklıdır. Özellikle başlangıçta, çocuğunuzun bir şeyden hoşlanıp hoşlanmadığını test etmek için üç ila altı aylık bir zaman idealdir.

Çocuğunuz kendisini, uzun vadede yapmak istemediği bir şeyi sevmek zorunda hissetmemeli. Ancak buna alışmanın belirli bir zaman aldığını ve her zaman daha az eğlenceli olacağı günler olduğunu unutmayın.


Çocuğun kişiliği özellikle sporla desteklenebilir ve dengelenebilir. Voleybol veya futbol gibi takım sporları, gruplardaki bütünleşmeyi ve bireysel güçlerin takıma katkısını güçlendirir. Ancak çocuğunuz daha çekingen ve disiplinliyse, alternatif hobiler arasında judo gibi dövüş sanatları veya tenis, yüzme veya ata binme gibi bireysel sporlar yer alır. Çocukla birlikte hangi hobilere hevesli olduklarını görmek önemlidir.


En iyisini istesek bile, bir şeyi unutmamalıyız; çocuklarımız hala çocuk ve oyun oynamak için zamana ihtiyaçları var. Randevular, zaman baskısı ve koşuşturma, yetişkinlerde olduğu gibi çocukların sağlığını da olumsuz etkiliyor. Hobi stresi, çocuklarda depresif ruh hallerine bile yol açabilir. Bu nedenle, çocuğunuzun nasıl olduğunu her zaman yakından takip etmeniz çok önemlidir. Düzenli konuşmalar önemlidir ve çocuğun stresli olup olmadığını belirlemeye yardımcı olabilir. Çocukların molaya ihtiyacı vardır. Kural olarak, haftada en fazla iki öğleden sonra veya haftada en fazla üç saat programlanmalıdır. Bu, çocuklara rahatlamaları ve kendiliğinden yapmak istedikleri şeyi yapmaları için yeterli zaman verir. Çocuklar genellikle sadece oynamak isterler ve ne yapacaklarına kendiliğinden karar verirler.


Önceki ve Sonraki
Haberler