YAŞAM - TEKNOLOJİ

Sağlığınızın bekçisi Apple Watch

Apple Watch bileğinizde yer aldığı için diğer aygıtların yapamadığı şeyleri de yapabiliyor. Apple Watch’u taktığınızda hem her türlü hareketinizi ölçen bir fitness aygıtına, hem sağlığınız için önemli bilgiler taşıyan bir yol arkadaşına, hem de en değer verdiğiniz şeylerle ve kişilerle bağlantı halinde kalma fırsatına sahip oluyorsunuz. Tüm bunları yaparken Apple Watch; düştüğünüz zaman acil arama kişilerinize ulaşıyor, ambulans çağırıyor, kalp sağlığınızda bir sorun tespit ediyorsa bunu size bildiriyor ya da kandaki oksijeninizi siz uyurken dahi ölçerek sürekli sağlıklı ve güvende kalmanızı sağlıyor. Gelin, Apple Watch’un daha güvende ve sağlıklı kalmamız için aldığı önlemlere ve aksiyonlara biraz daha yakından bakalım...

profil
BT Ekip
18.01.2022
Sağlığınızın bekçisi Apple Watch

Acil SOS ile Apple Watch’unuzdan hızla ve kolayca yardım çağırabilir ve acil durum kişilerinizi uyarabilirsiniz. Apple Watch, sert bir şekilde düşerseniz bunu algılayabiliyor ve hareket edemeyecek durumdaysanız sizi otomatik olarak acil çağrı merkezine bağlayabiliyor. Üstelik acil durumlarda yan düğmeyi basılı tutarak anında yardım çağırabiliyorsunuz. Apple Watch’ta Acil SOS’i kullanmak için iPhone’unuzun saatinizin yakınında olması gerekiyor. iPhone’unuz yakınınızda değilse, Apple Watch’unuzun bilinen bir Wi-Fi ağına bağlı olması ve Wi-Fi ile Arama’yı ayarlamış olmanız gerekir.

Apple Watch’unuzda acil servisleri arama

  • Acil SOS sürgüsü görünene kadar saatinizin yan düğmesini (Digital Crown’un altındaki düğme) basılı tutun.
  • Aramayı hemen başlatmak için Acil SOS sürgüsünü sürükleyin. Alternatif olarak, yan düğmeyi basılı tutmaya devam edebilirsiniz. Geri sayımın ardından saatiniz otomatik olarak acil servisleri arar.

 

Arama sonlandığında, iptal etmediğiniz takdirde Apple Watch’unuz acil durum kişilerinize o anki konumunuzu içeren bir mesaj gönderir. Konum Servisleri kapalıysa geçici olarak açılır. Saatiniz, Acil SOS moduna girdikten sonra belirli bir süre boyunca konumunuz değiştiğinde acil durum kişilerinize konumunuzdaki değişiklikleri bildirir. Acil durum kişisi ekleme hakkında bilgi edinin.


Apple Watch SE ya da Apple Watch Series 4 veya sonraki modeller, sert bir düşme algılarsa gerekli olması halinde acil servisle irtibat kurmanıza yardımcı olabilir.

 

Nasıl çalışır?

Apple Watch SE ya da Apple Watch Series 4 veya sonraki modeller, saatiniz takılıyken sert bir düşme algılarsa bileğinize dokunur, bir alarm çalar ve uyarı görüntüler. Acil servisle irtibat kurulmasını seçebilir veya Digital Crown’a basıp sol üst köşedeki Kapat’a ya da ‘İyiyim’ seçeneğine dokunarak uyarıyı kapatabilirsiniz.

Apple Watch'unuz hareket ettiğinizi algılarsa uyarıyı yanıtlamanızı bekler ve acil servisi otomatik olarak aramaz. Saatiniz 1 dakika boyunca hareketsiz kaldığınızı algılarsa aramayı otomatik olarak gerçekleştirir.

Arama bittikten sonra, saatiniz acil durumda aranacak kişilerinize konumunuzu içeren bir mesaj göndererek onlara sert bir düşme algıladığını ve acil servisi aradığını bildirir. Saatiniz, Tıbbi Kimliğinizden acil durumda aranacak kişilerinize ulaşır.

Bazı ülkelerde ve bölgelerde birden fazla acil servis numarası vardır. Bu ülkelerde Apple Watch, ambulans hizmetleriyle ilişkili numarayı arar.


Apple Watch Series 6 veya Series 7’de Kanda Oksijen uygulamasını kullanma: Kanda Oksijen uygulaması sayesinde kanınızdaki oksijen düzeyini dilediğiniz zaman doğrudan bileğinizden ölçerek genel sağlık durumunuz hakkında bilgi edinebilirsiniz. Kanda Oksijen uygulamasının ölçümleri tıbbi kullanıma yönelik değildir; uygulama yalnızca genel sağlık ve zindelik amaçlarına yönelik olarak tasarlanmıştır.

• Apple Watch’un bileğinize tam olarak oturduğundan ancak sizi rahatsız etmediğinden emin olun.

• Apple Watch’unuzda Kanda Oksijen uygulamasını açın.

• Bileğinizi, Apple Watch yukarı bakacak şekilde düz tutarak hareketsiz durun.

• Başlat’a dokunup kolunuzu 15 saniye boyunca sabit tutun.

• Bekleyin. Ölçüm işlemi 15 saniye sürer. Ölçüm bittiğinde sonuçları alırsınız.

• Bitti’ye dokunun.

 

Apple Watch’unuzda kandaki oksijeni ölçme özelliğini ayarlama ve daha fazla bilgi için buradan bilgi alabilirsiniz.


Apple Watch’unuzdaki Kalp Atış Hızı uygulamasından sizi yüksek veya düşük kalp atış hızları ve düzensiz kalp ritimleri konusunda uyaran bildirimler almayı etkinleştirebilirsiniz.

Apple Watch ile kalp atış hızınızı nasıl kontrol edebilirsiniz?: Uygulamayı açın ve Apple Watch’un kalp atış hızınızı ölçmesini bekleyin. Ayrıca gün boyunca dinlenme, yürüme, nefes egzersizi, antrenman ve normal duruma dönme sırasındaki kalp atış hızınızı da görüntüleyebilirsiniz. Uygulamayı kolayca açmak için Kalp Atış Hızı komplikasyonunu saatinizin kadranına ekleyin veya Kalp Atış Hızı uygulamasını Dock’a ekleyin.

 

Ayrıca kalp atış hızı bildirimlerini açabilir, böylece kalp atış hızınızın belirlenen vuruş/dakika (v/dk.) oranının üzerinde veya altında seyredip seyretmediğini öğrenebilir ya da düzensiz kalp ritmi olup olmadığını zaman zaman kontrol edebilirsiniz.

 

Daha fazla bilgi için bu sayfayı ziyaret edebilirsiniz.

 

Kalp atış hızı bildirimlerini Apple Watch’unuzda Kalp Atış Hızı uygulamasını ilk kez açtığınızda veya iPhone’unuzda dilediğiniz zaman açabilirsiniz:

1. iPhone’unuzda Apple Watch uygulamasını açın.

2. Saatim sekmesine, ardından Kalp’e dokunun.

3. Yüksek Kalp Atış Hızı’na dokunun ve ardından bir v/dk. değeri seçin.

4. Düşük Kalp Atış Hızı’na dokunun ve ardından bir v/dk. değeri seçin.

 

Daha detaylı bilgi için bu sayfayı ziyaret edebilirsiniz.


EKG uygulaması sayesinde Apple Watch Series 7 tek derivasyonlu elektrokardiyografiye benzer EKG sonuçları sunabiliyor.  Bu, giyilebilir teknoloji alanında çok önemli bir başarı. Çünkü bu sayede doktorlar kritik verileri görebiliyor, sizin de içiniz rahat ediyor.

 

EKG uygulaması, Apple Watch Series 4 ve daha yeni Apple Watch modellerinde (Apple Watch SE hariç), iOS ve watchOS’in en yeni sürümleriyle kullanılabilir. Uyumlulukla ilgili ayrıntılı bilgi için lütfen apple.com/tr/watch sayfasını inceleyin. EKG, 22 yaşın altındaki kişilerin kullanımına yönelik değildir. EKG uygulaması sayesinde Apple Watch tek derivasyonlu elektrokardiyografiye benzer EKG sonuçları sunabilmektedir.

 

Apple Watch'ta EKG uygulamasıyla EKG nasıl çekilir?:

1. Apple Watch’unuzun Apple Watch uygulamasında seçtiğiniz bileğe tam olarak oturduğundan emin olun. Kontrol etmek için Apple Watch uygulamasını açın, Saatim sekmesine dokunun, ardından Genel > Saat Yönü’ne gidin.

2. Apple Watch’unuzda EKG uygulamasını açın.

3. Kollarınızı bir masaya veya kucağınıza dayayın.

4. Elinizi saatin takılı olduğu kolunuza götürüp parmağınızı Digital Crown’un üzerinde tutun. Kayıt sırasında Digital Crown’a basmanız gerekmez.

5. Bekleyin. Kayıt 30 saniye sürer. Kaydın sonunda bir sınıflandırma alırsınız. Bunun ardından, Belirti Ekle’ye dokunup belirtilerinizi seçebilirsiniz.

6. Belirtileri not etmek için Kaydet’e, ardından Bitti’ye dokunun.


Önceki ve Sonraki
Haberler