YAŞAM - YEME - İÇME
Kinoalı kısır tarifi Geleneksel lezzetimiz kısıra biraz Güney Amerika havası katmaya ne dersiniz?
Her zaman yaptığınız kısıra biraz farklılık ve sağlık katmaya ne dersiniz? Ben kinoa ile Bogota Colombialı öğrencim Pilar sayesinde tanıştım. Kinoanın faydalarını okudukça, kültürleri birleştirecek farklı tarifler keşfetme arzusu, aklıma kinoadan kısır yapma fikrini getirdi.

Kendi tadımlarımda kinoa kısırına duyduğum hayranlığı, başkalarının da tatması ve bu lezzetten mahrum kalmamaları düşüncesiyle, Amerika'da verdiğim bir davette, birçok farklı kültürü birleştiren bu kinoa kısırını yaptım. Davete katılanların yüzünde oluşan o memnuniyet tebessümü bu tarifimi bir kez daha onaylamış oldu. Bir miktar yöresel biraz da Güney Amerika havası taşıyan doyulmaz bu tarifin ana ürünü olan kinoayı biraz tanıyalım. And Dağları’nın çorak yamaçlarında yetişen kinoa yaklaşık 5.000 ila 7.000 yıllık bir geçmişe sahip olmasına rağmen günümüzde Avrupa’dan sonra bizlerin yeni tanıştığı bir tahıl. Tat olarak bulgurdan pek bir farkı bulunmamasına karşın protein değeri olarak biraz daha kalitelidir.

Kinoa, pirinç ve bulgur gibi birçok tahıla alternatif olarak kullanabileceğiniz oldukça sağlıklı bir besin. Tam protein kategorisinde bulunan kinoa, vücudun ihtiyaç duyduğu tüm amino asitleri de içermektedir. Glüten içermediği içinde çölyak hastaları içinde bir tehdit oluşturmamaktadır. Tokluk hissi vermesiyle birlikte, diğer tahıllara nazaran iki kat fazla lif içerdiği içinde sindirim sistemine yardımcı olmaktadır.

- Malzemeler: • 1 su bardağı Kinoa
• 1 kırmızı soğan
• 2 yemek kaşığı zeytinyağı
• 1 yemek kaşığı domates salçası
• 1 yemek kaşığı biber salçası
• 1 adet büyük boy domates
• 2 adet sivri biber
• ½ bağ taze soğan
• ½ bağ dereotu
• ½ bağ maydanoz
• 2 yemek kaşığı nar ekşisi
• ½ limon suyu
• 1 çay kaşığı pul biber
• 1 çay kaşığı kimyon
• Yeterince tuz ve karabiber


- Yapılışı: • Kinoanın kendisine has bir kokusu var bu kokuyu 5-6 kez sudan geçirerek azaltabilirsiniz.

• Bir bardak kinoayı 20 dakika kadar sıcak suda ıslatalım. 2 su bardağı kaynar su ile pişirelim, suyunu çekince soğumaya bırakalım.

• Soğanları yemelik kesip bir tavada zeytinyağı ile pembeleştirelim daha sonrasında salçayı ekleyerek, salça kokusu geçene kadar 2-3 dakika daha kavuralım ve soğumaya alalım.

• Domateslerin çekirdeklerini çıkartalım ve küpler halinde doğrayalım.

• Sivri biberleri, taze soğanları, dereotu ve maydanozu ince bir şekilde kıyalım.

• Tüm ürünleri bir kabın içerisinde harmanlayalım üzerine limon suyu, nar ekşisi ve zeytinyağından sos döküp servis edelim.

Yorumlar
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmalısınız.
ÜYE GİRİŞİ
ÜYELİK FORMU
BUSE TERİM ÜZERİNDEKİ DİĞER TARTIŞMALAR
Önceki ve Sonraki
Haberler