YAŞAM - YEME - İÇME
Gül şekilli elmalı mini tart Misafirleriniz için hem görünümü şık hem pratik hem de fena halde leziz bir tatlı arıyorsanız çok doğru yerdesiniz! Kıyır kıyır pay hamuru üzerinde karamelize edilmiş gül motifli elma dilimleri..
Dilerseniz aynı tarifi büyük bir tart kalıbında üzeri güllerle donatılmış şekilde de pişirebilirsiniz. Görsel olarak muhteşem olacaktır!

Ben avucuma sığan bu minik hallerini çok sevdim..Ordan bakınca zor gibi görünse de yapılış aşamalarının fotoğrafları sizde eminim "a böyleyse haydi yapayım!" hissiyatı yaratacak ve kolları sıvayacaksınız!

Hamurunu hazırlayıp buzdolabında beklettikten sonra açıp yuvarlak kalıplarla kesiyorsunuz ve muffin kalıplarınıza yerleştiriyorsunuz. Geriye elmaları yarım daire şeklinde ince ince doğramak ve onları yarı kısımları üstüste gelecek şekilde dizerek bir uçtan diğer uca doğru rulo yapıyorsunuz ve şahane gül şeklini vermiş oluyorsunuz! Çok pratik, çok!

Tereyağlı, esmer şekerli sosu ise muhteşem bir tat ve karamelizasyon sağlıyor elmalı mini paylara. Tek lokmalık tatlıları seviyorsanız bir fincan çay eşliğinde sizi fazlasıyla mutlu edecek bir tarif.

- Malzemeler: • 175 gr (1 + 1/4 su bardağı) un
• 1 yemek kaşığı şeker (ben esmer şeker kullandım)
• 1/2 çay kaşığı tuz
• 115 gr (8 yemek kaşığı) tereyağ (soğuk ve küp küp kesilmiş)
• 3 yemek kaşığı su (çok soğuk)
• Elma için: 2 adet elma,100 gr (1/2 su bardağı) şeker, 57 gr erimiş tereyağ, 3 yemek kaşığı limon suyu
• Üzerine sürmek için çilek veya vişne reçeli (marmelatı)


- Yapılışı: • Bir çırpma kabında un, tuz ve şekeri harmanlayın.

• Küp küp kesilmiş tereyağını ekleyin ve hamur topak topak (kum gibi) olana kadar makinanızın pedal aparatıyla (veya elinizle, parmak uçlarınızla) tereyağını hamura yedirin.

• Suyu ekleyin ve hamur toparlayınca streç filme sarın ve buzdolabında 1 saat soğutun.

• 1 saatin sonunda 9'lu muffin kalıbınızı yağlayın.

• Hamuru çıkartın ve tezgahı bolca unlayın. Hamuru koyun ve üzerine de un serptikten sonra merdane ile açın.

• Yuvarlak bir kupatla (yoksa kahve fincanını ters çevirip onunla) hamurdan yuvarlaklar kesin ve muffin kalıbınızın içlerine yerleştirin.

• Yerleştirdiğiniz hamurları kalıbın tepesine doğru parmaklarınızla biraz yayın. (Gül motifini örtmesi için mümkün olduğunca yüksek olsun)

• Buzdolabına koyun.

• Elmaları 4 bir yanından kesin ve dilimleyiciniz varsa onunla, yoksa keskin bir şef bıçağı ile yarım daire şeklinde ince ince dilimleyin.

• Büyükçe bir cam kaseye dilimleri koyun ve üzerine limon suyunu ekleyin.

• Tereyağının yarısını şekerin yarısı ile karıştırın ve elmaların içine ekleyin.

• Yaklaşık 1 buçuk dakika mikrodalgada elma dilimleri hafif yumuşayana kadar pişirin. (Böylece yuvarlamak kolaylaşacak)

• Mikrodalganız yoksa ocakta orta boy bir tencerede 1-2 dakika bu işlemi yapabilirsiniz.

• Tereyağının kalan yarısı ve şekerin kalan yarısını da karıştırın ve buzdolabından muffin kalıbınızı çıkartıp hamurların içlerine bir fırça yardımıyla bu karışımdan sürün.

• Elma dilimlerinizi görseldeki gibi tezgahınızın üzerinde yanlamasına yarı kısımları birbirinin üstüne gelecek şekilde dizin ve bir ucundan diğer ucuna doğru hiç bırakmadan yuvarlayın.

• (Yuvarlarken dağılma olsa da sakın bırakmayın, düzünü çevirdiğinizde kesinlikle güzel şekilleri olacak merak etmeyin)

• Ve elmaların hepsiyle bu işlemi gerçekleştirip hamurların içlerine gül motiflerinizi yerleştirin.

• Fırında yaklaşık 35 dakika pişirin.

• Çıkartınca üzerine kırmızı reçel veya marmelat sürerseniz rengi kırmızılaşır, daha canlı ve parlak durur.

• Kalıplarından spatula bıçakla ufak bir destek verdiğinizde hemen çıkıyorlar.

Yorumlar
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmalısınız.
ÜYE GİRİŞİ
ÜYELİK FORMU
BUSE TERİM ÜZERİNDEKİ DİĞER TARTIŞMALAR
Önceki ve Sonraki
Haberler