YAŞAM - YEME - İÇME
Bitter çikolata ve portakallı kurabiye Damy's Kitchen bu hafta evlerinizi portakal kokusuyla saracak çok özel bir kurabiye tarifi hazırladı.
Tam anlamıyla sonbahara uyum sağlayan, tek başlarına da lezzetleri yerinde olsa da bitter çikolata ile zirve yapan kurabiyeler pişirdim. Tam anlamıyla pişirip kurabiye kavanozlarına doldurmalık!

Malzemeler

170 g (3/4 su bardağı) tereyağ (oda sıcaklığında yumuşamış)

135 g (2/3 su bardağı) esmer şeker

1 adet yumurta (oda sıcaklığında)

1 tatlı kaşığı vanilya özütü (veya toz vanilya)

265 g (2 su bardağı + 2 yemek kaşığı) un

1/2 tatlı kaşığı tarçın

Bir çimdik tuz

1 adet portakalın rendesi 

30 g (2 yemek kaşığı) taze sıkılmış portakal suyu

65 g (1/2 su bardağı) ceviz (küçük küçük kırılmış)

Esmer veya beyaz şeker (hamurları bulamak için)

226 gr erimiş bitter çikolata (kurabiyeleri batırmak için)

Yapılışı

-Büyük bir çırpma kabında yumuşamış tereyağını 1 dakika kadar (varsa makinanızın pedal aparatıyla) yumuşayıp kremamsı olana kadar çırpın. İçine şekeri ekleyin ve kabarıp rengi açılana kadar çırpmaya devam edin. Yumurta ve vanilyayı da ekleyin ve kenarlarından spatula ile geçtikten sonra karışana kadar çırpmaya devam edin.

-Ayrı bir kapta un, tarçın, tuzu birlikte harmanlayın. Düşük hızdayken kuru karışımı ıslak karışımınıza ekleyin. En son ise ceviz parçaları, portakal rendesi ve portakal suyunu ekleyin ve karışana kadar çırpıp durdurun.

-Ellerinizi ve tezgahınızı unlayın. İki parça streç film kesin ve tezgahınıza koyun. Hamuru tezgaha alın, iki eşit parçaya bölün. (Hamur oldukça yumuşak olacak) Yukardaki görseldeki gibi uzunlamasına 20 şer cm'lik şekil vererek streç filmlerin içine koyun ve kenarlarını büzerek iyice sıkıştırın.

-Bir tabağa ikisini de koyun ve vaktiniz kısıtlıysa buzluğa, değilse buzdolabına koyun. Buzlukta 1 saat, buzdolabında ise en az 4 saat (en fazla 5 gün) yeterli olacaktır.

-Hamurlarınıza dokunduğunuzda iyice sertleşmişse fırınınızı 170 derecede ısıtmaya başlayın.

-İki adet fırın tepsisine yağlı kağıt serin.

-Bir tabağa bolca esmer veya beyaz şeker serpin. Hamurlarınızı çıkartın, streç filmlerinden sıyırın ve baton hamurlarınızı şekere buladıktan sonra bir kesme tahtasına alın.

-Her bir batondan 12 adet çıkacak şekilde kurabiyelerinizi dilimleyin ve aralarda boşluk kalacak şekilde iki ayrı tepsiye dizin. (Fırında biraz yayılacaklar)

-Yaklaşık 12-14 dakika pişirin ve fırından çıkartıp soğumaya bırakın.

-O sırada bitter çikolatayı eriteceğiz. Önce küçük küçük parçalıyoruz, sonra ister ısıya dayanıklı bir kaseye koyup mikrodalgada 15 saniyede bir çıkartıp karıştırmak suretiyle eritin, ister benmari usulü eritin.

-Kurabiyelerin yarısını çikolataya batırıp tepsiye geri koyun. Üzerlerine portakal kabuğu rendesi serpiştirin ve çikolatası donana kadar yaklaşık 5 dakika buzdolabında beklettikten sonra bir fincan çayla servis edebilirsiniz.

Yorumlar
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmalısınız.
ÜYE GİRİŞİ
ÜYELİK FORMU
BUSE TERİM ÜZERİNDEKİ DİĞER TARTIŞMALAR
Önceki ve Sonraki
Haberler