YAŞAM - YEME - İÇME

Acılı ekşili domates pilaki

Domatesli pilavın seveni çoktur, asma yaprağından şahane bir sarmanın da… İşte bu pilakide ikisi birleşiyor. Yaz boyu yemelere doyamadığınız o şahane domateslerin zarafetini bozmadan usulca soyup pişireceğiniz, biraz acılı biraz da ekşili nefis bir pilaki…

profil
Doğa Huriye Özkaya
10.09.2023
Acılı ekşili domates pilaki
  • 5 orta boy domates
  • 5 yemek kaşığı pirinç
  • 1 küçük soğan
  • 7-8 asma yaprağı
  • 1/2 çay bardağı su
  • 1/2 su bardağı zeytinyağı
  • 4-5 halka jalepeno turşusu
  • Limon kabuğu rendesi
  • Tuz, şeker, limon

Domateslerin üzerine uzun birer çizik atın ve önceden ısınmış 200 derece fırında 15-20 dakika pişirin.
O çizikler büyümüş, yarık olmuş olacak. Fırından çıkarın ve sıcakken üzerine torba veya streç film geçirin; öylece terleyerek soğusun.
Pirinçleri iyice yıkayın, soğuk suda beklemeye alın.
Soğanı ve asma yapraklarını minicik doğrayın, zeytinyağının yarısı ile beraber hafif soteleyin. Az limon kabuğu rendesi ve suyu ilave edip altını kısın, suyunu bitirmeden hafif pişsin.
Bekleyen domateslerin kabukları zar gibi kıvrılacak; soyup önce dörde, sonra bir daha ikiye bölün, her biri iri sekiz parça gibi olsun. Üzerine bir tatlı kaşığı şeker ve birkaç damla limon suyu ekleyip karıştırın. Onu da ocaktaki tencereye ekleyin.
4-5 dakika kaynamasını bekleyin, sonra da yıkayıp süzdüğünüz pirinci ilave edin. Karıştırıp tuz ekleyin. Jalepeno turşusundan 4-5 parça ekleyin. Son olarak da dikkatli bir şekilde tuz ekleyin.
15-20 dakika kadar kısık ateşte pirinçler uzayıp suyunu hafif çekene kadar pişirin.
Ilık ılık nefis oluyor. Servis tabağına alınca üzerine biraz daha limon ve zeytinyağı gezdirin.
Hatta varsa, servis sırasında üzerine bol kıyılmış nane ve taze soğanın yeşil kısmı ekleyince de şahane oluyor.
Afiyet olsun.


Önceki ve Sonraki
Haberler