İYİ HİSSET - SAĞLIK

Zihinsel yorgunluk için 4 öneri

“Aklımda bir sürü şey var, ama hiç birine odaklanamıyorum”, “Zihnim çok bulanık, unutmuşum” gibi düşünceleri zaman zaman hepimiz yaşıyoruz. Peki bu durumu nasıl tanımlarız ve bunu önlemek için neler yapabiliriz? Uzman Pozitif Psikolog Hazal Aktan anlattı.

profil
Hazal Aktan
3.06.2020
Zihinsel yorgunluk için 4 öneri

Uzun süreli ve yoğun zihinsel aktivitelerin sonucunda zaman zaman zihinsel yorgunluk yaşayabilirsiniz. Bu durumu günlük hayatta çok yoğun çalıştığınız, aynı anda birçok yapılacak işiniz olduğu dönemlerde daha sık gözlemleyebilirsiniz. American Physiological Society tarafından 2009 yılında yapılan bir araştırma, zihinsel yorgunluğun fiziksel olarak da yorgunluk hissine yol açabileceğini gösteriyor. Aynı zamanda üretkenliğiniz ve zihinsel fonksiyonlarınız da bu durumdan olumsuz etkilenir. Tükenmişlik hissini önleme ve zihinsel olarak daha dinç hissetmek için yapabileceğiniz şeyler tabii ki var… Size en uygun olduğunu düşündüğünüzü listeden seçerek başlayabilirsiniz! 


Zihinsel yorgunluğunuzu hafifletmek için yapabileceğiniz en pratik şey aklınızdakileri yazıya dökmek. Aklınızda tutmaya çalıştığınız şeyleri not ettikçe zihninize daha az yüklenmiş olacak ve bu sayede daha temiz ve keskin bir zihne sahip olacaksınız. Sizi bekleyen çok fazla iş varken durup da bir yapılacaklar listesi hazırlamayı bir zaman kaybı gibi düşünmeyin, aksine bu listeyi hazırlamak daha taze bir zihinle işe koyulmanızı sağlayacak ve gününüze/haftanıza yön veren bir aktivite olarak işlev gösterecek. Florida State Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre tamamlanmamış işler dikkat dağıtıcı bir etki yaratırken, işleri tamamlamak üzerine planlama yapmak da bireylerin stres oranını önemli bir ölçüde azaltıyor. Yazı yazmak aynı zamanda büyük çerçeveyi daha net bir şekilde görerek, atmanız gereken adımları da kolayca planlamanızı sağlayacak. 


Yoğun bir çalışma gününde minik aralara ihtiyacınız olabilir, aralıksız çalışmak yerine birkaç dakikalık aralar vermek zihinsel yorgunluğa karşı sizi koruma özelliğine sahip. University of Melbourne’da yapılan bir araştırma, gün içinde minik aralar vererek pencereden dışarıdaki yeşil alanları seyretmenin zihin tazeleyici ve stres azaltıcı bir etkiye sahip olduğunu gösteriyor. Cam aracılığıyla bile olsa doğayla etkileşimde olmak performans arttıcı bir özelliğe sahip.


Gün içinde kısa süreliğine de olsa fiziksel bir aktiviteye vakit ayırdığınızda zihinsel olarak daha dinç hissedebilirsiniz. Bu aktivite dışarıda yapılan bir yürüyüş veya bisiklete binmek olabileceği gibi bazen de evde internetten açtığınız bir video ile yaptığınız kısa bir egzersiz olabilir. British Journal of Sports Medicine’da yayınlanan bir araştırmaya göre fiziksel egzersiz yapmak bireyler için konsantrasyonu artırıcı ve zihnin odaklanmasına yardımcı bir etkiye sahip. 20 dakikalığına bile olsa, kalp atışlarınızı hızlandıran fiziksel bir aktivite; kan akışınızı arttırarak modunuzu yükseltip, yaratıcılığınızı ve hafızanızı kuvvetlendirebilir. 

Mutlaka okuyun: Evde egzersiz yaparken dikkat etmeniz gereken 5 şey


Araştırmalar meditasyon yapmanın zihni eğittiğini, odaklanma becerisini attırdığını ve bireyleri stresli durumlara karşı daha dirençli bir hale getirdiğini gösteriyor. Journal of Neuroscience’te 2012 yılında yayınlanan bir araştırmaya göre MRI makinesinde beyin taramasına alınan katılımcılar arasında; düzenli meditasyon yapan bireyler diğer bireylere göre daha iyi bir odaklanma becerisine sahip oluyorlar. Buna ek olarak aynı araştırma bize meditasyon yapmanın bilişsel performansı arttırdığını gösteriyor. Gün içinde yalnızda 15/20 dakikanızı meditasyon yapmaya ayırmanız yeterli. Tabii ki meditasyonun da birçok çeşidi var ve herkes için bu, nefese odaklanmak gibi bir formatta olmayabilir. Size en uygun meditasyon/zihin rahatlatma tekniğini keşfetmek için pozitif psikoloji danışmanlık hizmetlerinden faydalanabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Etkili meditasyon için 7 öneri


Önceki ve Sonraki
Haberler
istanbul psikolog psikolog