GÜZELLİK - CİLT BAKIMI

Cilt lekesi neden olur ve nasıl tedavi edilir?

Cildimize doğal rengini veren ‘melanosit’hücrelerinin fazla üretimi ya da düzensizliği ciltte leke oluşumuna sebep olur. Elbette bunun yanı sıra güneşin zararlı ışınları, genetik faktörler, hormonal ilaçlar ve hamilelik de melanosit hücre yapısını bozan faktörlerdir. Esra Sayın, çoğu kişide görülebilen cilt lekelerinin nedenini ve tedavi yollarını yazdı

profil
BT Ekip
17.01.2024
Cilt lekesi neden olur ve nasıl tedavi edilir?

Günümüzde, oldukça yaygın bir problem olan cilt lekelerinin en sık nedeni, güneş ışınları ve yaşlanmadır. Doğuştan ya da sonradan ortaya çıkabilen cilt lekelerinin de farklı türleri bulunur. Özellikle güneş gören bölgelerde ortaya çıkan siyah ya da kahverengi lekeler olan melazma, akne, güneş lekeleri, vitiligo, çiller, doğum lekeleri, deri döküntüleri gibi…

Gelin bu yazımızda, biraz daha ciltte bulunan güneş lekeleri ve melanosit eksikliğinden kaynaklı güzellik lekelerine bakalım…

Özellikle birçok dermatoloji uzmanı leke tedavileri ve uygulamaları için kış aylarını tavsiye eder.  Çünkü UV maruziyeti yaz dönemine göre daha azdır. Derinizin üst tabakasını tutan yüzeysel lekeleriniz varsa, soyucu içerikte ya da özellikte kremler, serumlar, orta etkili peeling’ler kullanabilirsiniz. Güneş koruyucular ise yaz kış demeden kullanılması gereken önemli ürünlerdir. Birçok dermatoloji uzmanının da dediği gibi; güneş koruyucuları güneşe çıkmadan 20 dakika önce, 4 saatte bir yenileme şeklinde kullanılmalıdır. Hatta bilgisayar karşısında çalışanların evde bile bu ürünleri kullanmaları gerekir. Ciltte oluşan kahverengi lekeler için retinol, ezelaic asit, hidrokinoni C vitamini, E vitamini gibi antioksidan içeren kremleri ihmal etmeyin. Özellikle retinol içeren kremler ciltte soyulma etkisi gösterir ve leke tedavisinde yardımcı olarak kullanılabilir.


Leke için özel içerikli kremlerin yanı sıra yapılan bazı uygulamalar da destekleyici olabilir. Elbette bu süreç, lekelerin derinliği ve büyüklüğüne göre de farklılık gösterir.

Mezoterapi: Mezoterapi yönteminde; aminoasit, antioksidan ve multivitaminler deri altına enjekte edilir ve lekeli bölgede hücre yenilenmesi sağlanır. Çoklu seanslar halinde uygulanır.

Lazer uygulaması: Cilt lekelerinin tedavisinde en sık kullanılan yöntemlerden biridir. Pigment hücreleri lazer ışınlarını emerek yenilenirken, diğer hücreler bu ışınlardan etkilenmez. Lekenin tonuna ve yaygınlığına göre lazer uygulamaları yapılır.

Kimyasal peeling yöntemi: Bu soyma (peeling) yönteminde özel geliştirilmiş kimyasal çözeltiler kullanılır. Hafif leke sorunu olan ciltlerde uygulanabilir. Seanslar 2-4 hafta arayla 4-6 uygulama olarak yapılabilir.

Unutmadan belirtmek isteriz ki; leke uygulamaları, yaş grubuna ve altta yatan nedenlere göre değişim göstermektedir. Uygulamalarda temel olan, yaz ve kış aylarında cilt tipine uygun bir güneş koruyucusu kullanılmasıdır.


Önceki ve Sonraki
Haberler