EĞLENCE - TRENDLER Dünyadan yeme-içme ve eğlence trendleri Dünyanın büyük şehirlerinde, yeme-içme ve eğlence sektörlerindeki trendler hızlı bir şekilde değişiyor.Türkiye’deki işletmeciler, mekanlar ve müşteriler de bu trendlere tepkisiz kalmıyorlar. 1 PAYLAŞIM
profil
Billur Somer
02.02.2016
Banner
Yeme-içme ve eğlence dünyasında öne çıkan bazı noktaları Billur Somer sizin için derledi. Bir çoğunu çok yakında İstanbul’un farklı yerlerinde göreceğinize eminiz.

Terkedilmiş binalar

Eski tren istasyonları, fabrikalar ve sanayi mahalleleri; Berlin’nin, Londra’nın, New York’un yaratıcı gece hayatı mimarları tarafından ustalıkla gece kulüplerine, restoran ve barlara dönüştürülüyor. Benzer etkileri İstanbul’da da görmeye başladık. 4. Levent sanayinin içinde yer alan Kolektif House, hem yaratıcı kişileri bir araya getirdiği konsepti hem de düzenlediği partiler ve brunchlarla adından söz ettiriyor.

Garson bey, çorbamda Van Gogh var!?

Son zamanlarda bazı restoranlarda karşılaştığınız sanat eserleri ile kendinizi bir müzede yemek yiyor sanabilirsiniz, çok doğal. Francis Bacon, Marc Chagall, Henri Matisse, Pablo Picasso ve  Vincent van Gogh gibi sanatçıların eserlerine ev sahipliği yapan Atlanta’daki Atlas bu akımın öncülerinden. Türkiye’de ise Happily Ever After duvarlarındaki Yiğit Yazıcı eserleri ve Vogue Restaurant’ın çağdaş sanatın yeni adresi Art50.net işbirliği ile  yaptığı "Havada Asılı" isimli sergi size bu hissi tattırabilir.

Gizli barlar

Gece hayatına yön veren New York ve Londra’da, birbirinden şık gece kulüplerinin yanı sıra, sadece yerel halkın bildiği gizli barlar da son zamanlarda oldukça popüler. Şehrin farklı yerlerinde açılan barlar, alışılagelmiş pazarlama tekniklerini kullanmak yerine kendilerini gizli tutmaya çalışıyorlar. Böylece kulaktan kulağa yayılıyor ve merak ediliyorlar.İstanbul’da da yavaş yavaş etkilerini görmeye başladığımız bu trende, Emirgan La Boom’un arkasındaki “Gizli Kalsın”, Asmalımescit’de tabelası bile olmayan “Alex’in Barı” ya da Karaköy’de yeni açılan ve şifreli partiler düzenleyen “Mitte”yi örnek gösterebiliriz.

Nerede füme orada lezzet

Önümüzdeki bir kaç senenin en büyük yemek trendlerinden biri kesinlikle fümelenmiş yiyecekler olacak. Instagramda bir arkadaşımın resimleri arasında füme avokadoyu görünce, bunu tahmin etmeliydim. Henüz ülkemizde sıkça karşımıza çıkmasa da, dünyanın en şık restoranlarında zeytinden mısıra, tereyağından kara lahanaya bir çok ürün fümelenerek servis edilmeye başlandı. Füme peynir ve şarküteri delisi biri olarak bu trendin ülkemize en kısa sürede gelmesini diliyorum.

Yemek, alışveriş ve müzik bir arada

Artık hiçbir deneyim tek başına bir anlam ifade etmiyor. Yemek yerken müzik dinleyip bir yandan da sanat performanslarını izleyebilir, satın aldığınız eserler ile evinize dönebilirsiniz. Karaköy’de ayda iki kere pazar günleri kurulan Souq, Maslak Sanayi’nin içindeki Sanayi313, yeni açılan ve içerisinde Babylon, d.ream restoranları ve Atölye gibi farklı alanların bulunduğu Bomontiada bir çırpıda aklıma gelenler.

Herşeyin ufağı güzel

Tapas, meze ve sushi gibi ufak porsiyonlu yemekler uzun yıllardır her gurmenin tabağını süslüyordu. Ancak çoğu restoran şimdi şimdi ufalmaya başladı, menüler kısalıyor, çalışan sayıları azalıyor. Buna en iyi örnekler Kanyon'da Yeni Lokanta'nın şefi Civan Er'in açtığı ve sadece 4 çeşit yemek sunan Tazele. Çok sayıda minik tabak ve az miktarda ana yemek sunan Galata'daki modern meyhane Aheste’yi de unutmamalı.

Aynı trend gece hayatı için de geçerli. DJ'ler devasa dans kulüblerindense, küçük ve samimi mekanlarda sahne almaya başladı. Bu aynı zamanda müşterilerin de hoşuna gidiyor çünkü böylece hem daha rahat bara ulaşabiliyorlar hem de kendilerini evde gibi hissediyorlar. New York'da Le Bain ve Verboten bu trendin öncülerinden olarak sayılırken; İstanbul'da Kiki, Mini Müzikhol ve Mentha gibi kulüpler bu kategoride sayılabilir.

Hayatımıza yeni giren fenomen: Micro-brewery

Micro-brewery kelimesinin Türkçe'de birebir karşılığı yok ancak bu kelime son yıllarda Kronotrop, MOC, Petra gibi 3.dalga kahvecilerin kendi çekirdeklerini çekmesi ve kendi kahve üretimini yapmasını anlatmak için kullanılıyordu. Şimdi bu tanıma bir de bira üretimi ekleniyor. Özel bira üretiminde daha önceden bildiğimiz Taps ve Gayrettepe'deki Bosphorus Brewing Company'e bu kış Bomontiada'daki The Populist ve İzzet Çapa'nın yeni projesi Beerhall ekleniyor, biradaki rekabet kızışıyor. Yanında sosisli ve patates kızartması da varsa, tadından yenmez.

Sağlıklı hayat

Yaşlanma karşıtı, zayıflama odaklı ya da sadece sağlıklı olmak için…Her ne sebeple olursa olsun insanlar eskisine oranla yediklerine ve içtiklerine daha çok dikkat etmeye başladı. Organik, glutensiz, katkısız, vegan, paleo, detoks gibi kavramlar artık hiç birimize yabancı değil. Kişiselleşen beslenme şekli ile birlikte restoranlar da müşterilerine farklı ve sağlıklı seçenekler sunmaya başladı. Buna en iyi örnek geçtiğimiz yıl Karaköy'de açılan ve şimdi ikinci şubesini Etiler'de açacak olan Bi' Nevi.

Yorumlar
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmalısınız.
ÜYE GİRİŞİ
ÜYELİK FORMU
BUSE TERİM ÜZERİNDEKİ DİĞER TARTIŞMALAR
Önceki ve Sonraki
Haberler