YAŞAM - YEME - İÇME

Fırında iç pilavlı tavuk nasıl yapılır?

Yılbaşı sofralarının olmazsa olmazı iç pilavlı tavuk lezzetli olduğu kadar da pratik bir tarif. İzem Armağan püf noktalar paylaştı...

profil
İzem Armağan
27.12.2019
Fırında iç pilavlı tavuk nasıl yapılır?

İlk iş olarak tavuğu güzelce marine edebilmek için sosumuzu hazırlayalım. Ilık suyumuzun içerisine salçayı ekleyip güzelce çözülmesini sağlayalım daha sonra içerisine sarımsağı ve tereyağını da ekleyerek karıştırdıktan sonra tavuğumuzu sos ve diğer baharatlar ile güzelce harmanlayalım. 20-30 dakika bu şekilde kenarda bekletelim. 

Lezzet notu: Yemeğinizde daha çok sarımsak seviyorsanız  tavuğunuzun belli başlı göğüs ve but kısımlarını bir bıçak yardımıyla hafifçe açarak içerisine sarımsakları ekleyip üzerini hafifçe kapatabilirsiniz. Böylece fırında piştiğinde daha da lezzetlenmiş olacaktır.

 

Tavuk marine sosu:

•    1 adet bütün tavuk 
•    4 diş ezilmiş sarımsak
•    1 çay bardağı ılık su 
•    4 yemek kaşığı organik domates salçası 
•    3 yemek kaşığı tereyağı (oda sıcaklığında)
•    1 demet taze kekik
•    Tuz, karabiber ve kırmızı toz biber 


İç pilav için malzemeler: 

•    1 su bardağı pirinç
•    1 adet kuru soğan
•    2 diş sarımsak
•    1 yemek kaşığı kuş üzümü
•    1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
•    2 su bardağı tavuk suyu 
•    2 yemek kaşığı tereyağı
•    1 çay kaşığı tuz
•    1 çay kaşığı karabiber


1.    İç pilavı hazırlamak için; kuru soğanları küçük küpler halinde doğrayın. Tereyağını geniş tabanlı bir tencerede eritin. Doğradığınız soğanları renk alana kadar kavurun.
2.    Bol suda yıkayıp, fazla suyunu süzdürdüğünüz pirinçleri tavaya aktarın. Tuz ekleyin. Pirinçleri yarı şeffaf bir görünüm kazanana kadar orta ateşte kavurun. Tane tane olana kadar kavurma işlemine devam edin. 

NOT: Pilavın tane tane olabilmesi çok önemlidir. Pilav diri halde tavuğun içine girdiği için tavuk daha hızlı pişeceğinden dolayı pilav pişmeyebilir. 

3.    Kavrulmakta olan pirinçlere dolmalık fıstık, kuş üzümü ve karabiber ekleyin. 2- 3 dakika daha kavurma işlemini sürdürün. 
4.    2 diş sarımsağı da ilave edip, sıcak suyu katın. Pilavı, kapağı kapalı tencerede kısık ateşte 10 dakika kadar pişirin. Demlenmesi için bekletin.
5.    Keskin bir bıçak yardımıyla tavuğun tüm kemiklerini eklem yerlerinden kırarak çıkartın. Kemiksiz ve bütün bir halde olan tavuğa, demlenen iç pilavı bir kaşık yardımıyla doldurun.
6.    Pişme esnasında açılmaması için; tavuğun bacaklarını çapraz bir şekilde, kalın bir mutfak ipiyle bağlayın.
7.    Fırın kabına yerleştirdiğiniz tavuğu önceden ısıtılmış 180 derece fırında 45 dakika pişirdikten sonra, önceden haşladığınız brokolileri de ilave edip servis edebilirsiniz. 

 

Önceki ve Sonraki
Haberler
istanbul psikolog psikolog