YAŞAM - YEME - İÇME

4 Şubat Dünya Çorba Günü: Gripsavar üç çorba tarifi

Bir türlü geçmeyen inatçı bir grip mevsimindeyiz. Hal böyle olunca sağlığa bin bir türlü faydası olan çorbalara sarılıyoruz. Özellikle de karışık bakliyat çorbaları vitamin ve mineral bakımından çok önemli bir yere sahip. Zengin besin değeriyle grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara yakalanma riskini düşüren bakliyatlı çorbalar, aynı zamanda sindirime de iyi geliyor. Bizim Mutfak, 4 Şubat Dünya Çorba Günü’ne özel, en besleyici bakliyatlı çorbaların tarifini verdi

4 Şubat Dünya Çorba Günü: Gripsavar üç çorba tarifi

Malzemeler

Kırmızı mercimek: Türk mutfağının vazgeçilmez bakliyatlarından biri olan kırmızı mercimek; protein, lif, vitamin, folik asit, kalsiyum ve demir açısından oldukça zengindir ve Ezogelin çorbasının temel malzemesidir.

Bulgur: Çinko, demir ve magnezyum mineralleri ve B vitamini bakımından oldukça zengindir. Günlük folik asit ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılar ve Ezogelin çorbası için ikinci malzeme olarak yerini alır.

Pirinç: Temel gıda maddelerinden biri olan pirinç, gerçek bir enerji kaynağıdır. Pek çok farklı yemekte kullanılan pirinç, Ezogelin çorbasına da ayrı bir lezzet katar.

 

Yapılışı

Salça ve soğanı bir tencerede kavurduktan sonra ihtiyacınız kadar yıkadığınız bakliyatları çorbanın harcına döküp biraz kavurun, ardından bir litre kadar sıcak suyu üzerine döküp bakliyatlar blenderdan geçecek kadar yumuşayana kadar kaynatın. Ardından çorbanızı blenderdan geçirerek sıcak servis yapın.


Malzemeler

Kırmızı mercimek: Türk mutfağının vazgeçilmez bakliyatlarından biri olan kırmızı mercimek; protein, lif, vitamin, folik asit, kalsiyum ve demir açısından oldukça zengindir ve bu çorbanın ana malzemelerimizden biridir.

Buğday: Buğday, en çok tüketilen ve protein içeriği en yüksek olan tahıldır.

Bulgur: Çinko, demir ve magnezyum mineralleri ve B vitamini bakımından oldukça zengindir. Günlük folik asit ihtiyacının büyük bölümünü karşılar.

Yeşil mercimek: Kuru baklagillerden olan yeşil mercimek, gerçek bir protein deposudur. İçindeki vitaminlerle besin değeri yüksek bir bakliyattır.

Çavdar: Çavdar diğer tahıllara göre daha yüksek miktarda diyet lifi içermesiyle öne çıkar. Yüksek su bağlama kapasitesine sahip olduğundan tüketildiğinde tokluk hissi verir.

 

Yapılışı

Tüm bakliyatları tencereye boşaltın. Üzerine 1 litre (5 su bardağı) sıcak su koyun. Ara ara karıştırarak orta ateşte, ağzı kapalı şekilde pişirin. Dilediğiniz gibi baharatlarını ve tuzunu ekleyerek sıcak şekilde servis edin.


Malzemeler

Karabuğday: Superfood yani süper besinler arasında olan karabuğday, demir içeriği bakımından tüm tahıl ve baklagil grubu arasında en yüksek değere sahip. Bunun yanı sıra prebiyotik özelliği, değerli proteinleri ve bol miktarda lifiyle bu çorbanın demirbaş bakliyatı olarak öne çıkıyor. 

Esmer bulgur: Yüksek oranda lif içeren esmer bulgur, içeriğindeki glisemik endeksinin düşük olması sebebi ile uzun süre tok tutma özelliğine sahip. Ayırca çinko, kepek, krom ve magnezyum içeriği ile öne çıkan esmer bulgur, B12 dışındaki tüm B vitamin grubu içeren zengin bir kaynak.

Bulgur: Çinko, demir ve magnezyum mineralleri ve B vitamini bakımından oldukça zengindir. Günlük folik asit ihtiyacının büyük bölümünü karşılar.

Çavdar: Çavdar diğer tahıllara göre daha yüksek miktarda diyet lifi içermesiyle öne çıkar. Yüksek su bağlama kapasitesine sahip olduğundan tüketildiğinde tokluk hissi verir.

Yeşil mercimek: Kuru baklagillerden olan yeşil mercimek gerçek bir protein deposudur. İçindeki vitaminlerle besin değeri yüksek bir bakliyattır.

 

Yapılışı

Tüm bakliyatları tencereye boşaltın. Üzerine 1 litre (5 su bardağı) sıcak su koyun. Ara ara karıştırarak orta ateşte, ağzı kapalı şekilde pişirin. Dilediğiniz gibi baharatlarını ve tuzunu ekleyerek sıcak şekilde servis edin.


Önceki ve Sonraki
Haberler