YAŞAM - ANNE - ÇOCUK

Çocukları boşanmanın etkisinden korumak için 6 ipucu

Boşanma durumunda çocuğumu nasıl korurum? Boşanmayı çocuğum için daha az stresli hale getirmek için ne yapabilirim?... Evli çiftlerin boşanması, çocuğun artık en az bir ebeveynden ayrı yaşamak zorunda kalması anlamına gelir. Boşanmaktan kaçınamayabilirsiniz, ancak boşanmanızı mümkün olduğunca çocuğunuza uygun hale getirdiğinizden emin olmalısınız. Verdiğiniz her kararda daima çocuğunuzun çıkarlarını göz önünde bulundurmalısınız. Çocuk Gelişimci Günseli Arı, boşanmayı çocuklar için daha kolay hale getirebilmek için tavsiyelerde bulundu

Çocukları boşanmanın etkisinden korumak için 6 ipucu

Çocuklar, ebeveynlerinin artık birbirlerini anlamadıklarını fark ederler. Boşanmayla birlikte, tüm aile için geniş kapsamlı değişiklikler olacaktır. Çocuklar genellikle kızgın, üzgün veya utanmış hissederler. Bazıları ebeveynlerini sonsuza dek kaybetmekten korkar veya bunun kendi hataları olduğuna inanır. Belirli bir tepki göstermeyen çocuklar bile acı çekebilir. İçsel kaos ve dış karmaşayla başa çıkmak için desteğe ve zamana ihtiyaçları vardır. Eşiniz sizi incitmiş, küçük düşürmüş veya kızdırmış olsa bile, çocuğunuzun önünde onu kötülememelisiniz. Çocuğunuzla durum hakkında açıkça konuşun ve mümkünse onun için neyin değişeceğini, nelerin değişmeyeceğini birlikte açıklayın. Zor durumlarda, bir psikoloğa başvurmalısınız.


Boşanmanız, boşanmadan sonra bile her iki ebeveynin de çocuklarının ortak velayetini elinde tuttuğu gerçeğini değiştirmez. Her iki ebeveynin ortak velayeti, çocuğun yüksek yararınadır. Çocuğunuza evinizde tek başınıza baksanız ve ağırlıklı olarak siz büyütseniz bile, diğer ebeveynin de düzenli olarak hayatında olması çocuğun yararınadır. Bakım; ebeveyn sorumluluğu almak anlamına gelir. Özellikle ebeveynleri ayrılmış olan çocukların çoğu zaman diğer ebeveyne özel bir ihtiyacı vardır. Bu ihtiyacı ciddiye almalı ve saygı duymalısınız. Ebeveyn velayetini eşinizle tartışma konusu yapmaktan veya boşanmanızla ilgili herhangi bir iddiayı müzakere etmek için kullanmaktan kaçının. Aksi takdirde kendinizi çocuğunuzun üzerinden pazarlık yaparken bulabilirsiniz. Nihayetinde eski eşinizin çocuğun sorumluluğunu üstlenmesi sizin de menfaatinizedir, sonuçta sizi rahatlatır.


Eğer velayet her iki ebeveyne aitse, ayrıldığınızda ve sonuç olarak boşandığınızda çocuğun kiminle yaşamasını istediğinize karar vermelisiniz. Sonuçta, çocuğun kiminle daha iyi ellerde olduğu çok önemlidir. Anlaşmazlık halinde duruma aile mahkemesi karar verir. Mahkemeler; çocuğun yaşamının devamının, mümkün olduğu kadar az bozulması gerektiği, hangi ebeveynin çocuğu yetiştirmeye ne ölçüde uygun olduğu, çocuğun sosyal temaslarının nereler olduğu, yerleşim yeri değişikliğinin etkilerinin neler olacağı konularına odaklanır.  İkamet yerinizi belirleme hakkınızı; hiçbir koşulda, örneğin uzak bir şehre, hatta yurt dışına taşınarak, diğer ebeveynin velayet ve ziyaret haklarını engellemeye çalışacak şekilde kötüye kullanmamalısınız.


Her ebeveynin çocukla iletişim kurma hakkı vardır. Çocuğuyla temasını sürdürmek için sadece hakkı değil, aynı zamanda yasal yükümlülüğü de vardır. Erişim hakkı ayrıca çocuğun esenliğine ve yararlı gelişimine hizmet eder. Aynı zamanda, çocuğun kendisi ile ilgilenmeyen ebeveyni ile temasa geçme hakkı da vardır. Velayet ebeveyni olarak, bu temas hakkına saygı duymalı ve duygusal ya da bencil amaçlarla onu baltalamaya çalışmamalısınız. Her iki ebeveyn için de kabul edilebilir olan iletişim düzenlemeleri bulmaya çalışın. Mümkünse temasın türünü, yerini ve zamanını düzenleyin ve önemsiz şeyler hakkında tartışmaktan kaçının.


Dönüşümlü modelde, her ebeveyn sırayla çocuğa aşağı yukarı aynı süre boyunca bakmalıdır. Çocuğa hem baba, hem anne ile büyüme şansı vermelisiniz. Ayrıca, düzenli olarak bir veya diğer ebeveynle kalmak zorunda olmak, çocuk için çok fazla iş anlamına gelebilir. Bu açıdan, değişim modeli çocuğun özellikle okul ve eğitimi aksatılmadan uygulanmalıdır. 


Çocuğunuzun nafaka alma hakkı vardır. Net gelirinizi bir şekilde düşürmeyi düşünseniz bile, çocuğunuzun mali sorumluluğunu almaktan kaçınamazsınız. Bir nafaka anlaşmazlığına girmeye karar verirseniz, ödemeyi erteleyebilirsiniz, ancak bunu engelleyemezsiniz.


Boşanma, çocuğun yaşam koşullarının ciddi şekilde bozulması anlamına gelir. Sorumlu bir ebeveyn olarak, çocuğunuzun hayatını olabildiğince kolaylaştırmak için elinizden gelen her şeyi yapmalısınız. Diğer ebeveyni çocuğun yetiştirilmesi ve geliştirilmesine dahil etmeye devam etmeniz ve onu yerinden etmemeniz de bu sorumluluğun bir parçasıdır. Çocuğunuz ileride bunun için size teşekkür edecektir.

Önceki ve Sonraki
Haberler