YAŞAM - ANNE - ÇOCUK

Çocuğunuza sabırlı olmayı öğretecek 9 Montessori stratejisi

Çocuğunuz genellikle sabırsız mı? Belki yeni yürümeye başlayan çocuğunuz hemen kucağınıza almanızı istiyor ya da okul öncesi çocuğunuz bir şeyler hemen yolunda gitmediği için cesaretini kaybediyor olabilir. Biraz farkındalık ve Montessori büyüsü ile bu anlarda daha sakin kalabilir ve çocuklarınızın da aynısını yapmasına yardımcı olabilirsiniz. İşte bunu kolaylıkla yapmanıza yardımcı olacak dokuz ipucu

profil
Günseli Erşengün
14.12.2023
Çocuğunuza sabırlı olmayı öğretecek 9 Montessori stratejisi

Sabrımız bir ölçüde kişiliğimize bağlıdır. Farkındalık ve sabır; çocuklarımızın hali hazırda yapabildiği, ancak dış koşullar ve diğer insanlar onları harekete geçirdiği için unutma eğiliminde oldukları şeylerdir. Çocuklarımızın daha sabırlı olmalarına yardımcı olmak için onlara zor anlarda nasıl sakin kalabileceklerini modelleyebiliriz. Aynı zamanda kendilerini sabırla işlere adayabilmelerine destek olabiliriz.

Montessori eğitim felsefesinin temel prensiplerinden yararlanan stratejiler, çocuğunuza sabrı öğretmeye yardımcı olabilir. Her çocuğun bireysel ihtiyaçları farklıdır, bu nedenle çocuğunuzun özel durumuna uygun stratejileri seçmeye özen gösterin.

Bu her zaman işe yaramaz ama uygulaması kolaydır: Çocuklarımız oyun oynarken onları rahatsız etmemeye çalışabiliriz. Montessori'ye göre çocukların oyunlarına saygı duymak önemlidir çünkü bu, çocukların dünyayı öğrenmesinin ve anlamasının yoludur. Günlük yaşamda bu, daha az müdahale etmemiz ve çocuklarımız bize gelene kadar beklememiz anlamına gelebilir. Peki ya her şeyin hızlı olması gerekiyorsa? Pek çok çocuğa yu kısa ipucu yardımcı olabilir: ‘Beş dakika sonra oynamayı bırakıp giyineceğiz.’ Bu şekilde duruma biraz daha iyi uyum sağlayabilirler.


Montessori’de öncelikleri belirlemek önemlidir. Siz de biliyorsunuz; stresli günlerde, biz ebeveynler en küçük şeylerde bile sabrımızı hızla kaybederiz. Ve elbette çocuklarımız da bunu görüyor. Bu trajik değil ama bilinçli olarak her şeyi akışına bırakırsak, kendimize gülersek veya daha önemli şeyler var diye her şeyi geride bırakırsak; çocuklarımız bunu hemen kopyalayabilir. Ve unutmayın; her şeyin her zaman hemen olması gerekmez. 


Montessori çocukların bakış açısıyla ilgilenir. Bunu biz de yapabiliriz; özellikle duygusal olarak. Çocuklarımızın sabrının tükenmesi bizim için hiç de kolay değildir. Ancak hızlı bir nefes almaya çalışırsak, empati gösterirsek; daha sakin kalırız ve hayal kırıklığını artırmak yerine sevgi ve şefkat gösteririz. Çocuğumuz da duygularının haklı olduğunu ve ciddiye alındığını görür.


Montessori düşüncesi bizi çocuklarımızı gözlemlemeye ve algılamaya davet ediyor. Bir düşünün; çocuğunuzu içinde bulunduğu durumla ilgili rahatsız eden şey nedir? Çoğu zaman bu bariz bir durum değil, karşılanmayan bir ihtiyaçtır. Küçük çocuğunuz onu kreşten aldığınızda atıştırmalık yemek için yüksek sesle çığlık atıyorsa, belki de uzun süredir açtır. Ya da sizi çok özlediği için duygularını böyle ifade ediyordur. Belki kıskançlıkla tepki veren kardeşin, sizinle biraz daha yalnız kalmaya ihtiyacı vardır? Bazen çocuklarımızın sabrını tüketen çok bariz şeyler olabilir. Tek başına çekemeyeceği fermuar ya da isterse tek başına içinden çıkamayacağı mama sandalyesi gibi. Günlük yaşamın koşuşturması içinde, asıl tetikleyicinin ne olduğunu her zaman hemen anlayamayız.


Öfke nöbetleri duyguları serbest bırakmak, onları işlemek ve kendinizi düzenlemek için önemlidir. Ebeveyn olarak görevimiz bunları engellemek değil, çocuklarımıza bu konuda eşlik etmektir. Ancak bu, gereksiz derecede sinir bozucu durumlardan bazen kaçınılamayacağı anlamına gelmez. Bu nedenle çocuklarımızın kendilerini rahat hissedecekleri daha fazla an yaratabiliriz. Duruma bağlı olarak bu; okuldan eve dönmeden önce kocaman bir kucaklaşma için ekstra zaman ayırmak anlamına gelebilir.


Çoğu zaman çocuklarımız bizim (zihinsel olarak) başka bir yerde olduğumuzu fark ettikleri için sabırsızlanırlar. Bu nedenle sabır gerektiren şeyler söz konusu olduğunda çocuklarımızla anda kalmamızın faydası olabilir. Bu, bez değiştirirken/dişlerimizi fırçalarken/ellerimizi yıkarken dikkatimizin başka şeylerle dağılmasına izin vermeyeceğimiz ve birlikte yemek yerken akıllı telefonlarımızla ilgilenmeyeceğimiz anlamına gelebilir.


Montessori iyi bir hazırlığa güvenir: Tüm materyaller ve mobilyalar kullanıma hazır olduğunda çocuklar tamamen görevlerine konsantre olabilirler. Ebeveynler olarak bundan ders alabilir ve önemli olan her şeyin elinizin altında olmasını sağlamaya çalışabilirsiniz. Örneğin banyodan önce en sevdiği oyuncakları, şampuanı ve havluyu, beslenmeden önce de bardağı ve yedek kaşığı hazırda bulundurabiliriz. Bu, sürekli kalkmak veya bir anlığına odadan çıkmak zorunda kalmayacağımız, çocuğumuzla birlikte olduğumuz ana konsantre olabileceğimiz anlamına gelir.


Montessori öğretiminde çocukların günlük yaşamlarında ihtiyaç duydukları her şeye bağımsız olarak erişebilmeleri önemlidir. Montessori, tekrarlanan ritüellerin ve düzenin çocuklara güven sağladığını savunur. Ve bu onları rahatlatır, böylece önemli olana konsantre olabilirler ve o anda kaybolabilirler. Başka bir deyişle, faaliyetlerini sabırla sürdürebilirler. Tüm evinizi Montessori'ye göre döşemenize gerek yok, ancak çocukların eşyalarını nerede bulacaklarını bilmeleri yardımcı olabilir. Örneğin oyuncakların, kıyafetlerin, ayakkabıların, diş fırçalarının, içeceklerin ve sağlıklı atıştırmalıkların belirlenmiş yerlerinin olması ve neyin nereye konacağının bilinmesi önemlidir. 


Montessori ritüellerle de çok ilgilidir. Çocuklarımız hayatlarında o kadar çok şey için bize güveniyorlar ki, süreçleri ve rutinleri organize edebilmek onlar için en iyi şeylerden biridir. Bu şekilde önceden, yemekleri bittiğinde oynayabileceklerini veya dişlerinizi fırçaladıktan sonra anne/babasıyla vakit geçirme zamanının geldiğini bilirler. Bu, belirli bir süreye sahip olduğunu bildikleri aktivitelere zaman ayırmalarını kolaylaştırıyor.


Önceki ve Sonraki
Haberler