İYİ HİSSET - SAĞLIK

Hamileler grip tedavisinde nelere dikkat etmeli?

Hamilelik döneminde bağışıklık sisteminin zayıflaması nedeniyle grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara yakalanma riski de artış gösterir. Peki, grip hamile kadınlar için tehlikeli midir? Hamileyken grip olursanız ne yapmalısınız? Hamilelikte gribi önlemek için neler yapabilirsiniz? Hamilelikte grip tedavisi nasıl olmalı? Hamilelikte gribe dair merak ettiğiniz soruların cevabını Prof. Dr. Bülent Tıraş yazdı.

profil
BT Ekip
15.02.2020
Hamileler grip tedavisinde nelere dikkat etmeli?

Hamilelik ve grip
Söz konusu hastalıklar olduğunda hamilelik dönemi oldukça dikkatli geçirilmesi gereken bir dönemdir. Normal zamanlarda, grip olduğunuzda bunu ilaç alarak daha hızlı bir şekilde atlatabilirsiniz. Ancak söz konusu bebeğiniz olduğunda alacağınız ilacın bebeğiniz için sorun yaratmasını istemezsiniz. Hamilelik döneminde, doktor kontrolünde pek çok ilaç kullanılabilir. Bu nedenle, hamilelikte grip olursanız bunun çok fazla endişelenecek bir durum olmadığını bilmelisiniz. 


Grip hamile kadınlar için tehlikeli midir?
Grip, hamilelik döneminde normal zamanlarda olduğundan daha tehlikeli olabilir. Aslında, bu dönemde bağışıklığınız daha zayıf olduğu için grip olma riski daha yüksektir. Bununla birlikte, hamilelik döneminde grip daha hızlı bir şekilde ciddileşip zatürre gibi daha farklı hastalıklara neden olabilir. 

 

Hamileyken grip olursanız ne yapmalısınız? 
Burun tıkanıklığı, halsizlik, öksürük, boğaz ağrısı, yorgunluk hissi gibi grip belirtileri ile karşı karşıyaysanız, yapmanız gereken ilk şey evde kalmak ve diğer insanlarla mümkün olduğunca az temas etmeye çalışmak olmalıdır. Bununla birlikte, mutlaka doktorunuza danışmayı da unutmayın. Evde olduğunuz sırada, yanınızda sizi kontrol edecek birinin olmasına da özen gösterin. 
Gribin ilk belirtilerinden biri; yüksek ateş. Ateş yükselmesi durumu ile karşı karşıyaysanız, doktorunuzun önereceği tedavi yöntemini uygulamalısınız. Bununla birlikte, bol bu su içmeyi, bol lifli gıdalar tüketmeyi, vitamin ve mineraller yönünden zengin beslenmeyi de unutmayın. Bu aşamada, doktorunuz, mikropları vücut içinde büyümesini önleyecek antiviral ilaçlar da reçete edebilir. Bu ilaçlar, özellikle grip belirtilerinin ortaya çıkmaya başladığı ilk 2 gün içerisinde oldukça etkilidir ve pek çoğu, hamilelik döneminde de güvenle kullanılabilir. 

 

İlaçlar
Sağlık otoriteleri, hamileliğin özellikle ilk 12 haftasında mecbur kalınmadıkça ilaç kullanımının uygun olmadığını belirtiyor. Bebeğinizin gelişimi açısından oldukça kritik olan bu dönemin ardından, 28 haftaya kadar yine de dikkatli davranmanız oldukça önemlidir. Bu nedenle; hamilelik dönemindeyseniz, grip ilacı ya da herhangi bir ilaç kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Hamileliğin 12. haftasından sonra grip tedavisi için kullanabileceğiniz ve güvenli kabul edilen ilaçlar şunlardır:
•    Balgam söktürücü
•    Bazı öksürük şurupları
•    Mide yanmasına karşı verilen ilaçlar
•    Asetaminofen
•    Pastil ve öksürük damlası
•    Tıkalı olan hava yollarını açmak için kullanılan burun bantları
•   Ayrıca, hava kanallarının açılması için burun altına, şakaklara ve göğüs bölgenize mentol sürmeyi de deneyebilirsiniz. 

 

Hamilelikte gribi önlemek için ne yapılmalı?
Mevsim geçişlerindeyken bir an önce grip aşısı yaptırın. Grip aşısı olduktan sonra, bağışıklığınızın yeniden güçlenmesi için birkaç haftaya ihtiyacınız olacaktır. Bu, bebeğinizin de dünyaya geldikten sonra 6.aya kadar gripten korunmasını sağlayacaktır. Gün içerisinde ellerinizi sık sık yıkamayı ihmal etmeyin. Sofraya oturmadan önce, hapşırdıktan sonra ya da tuvaletten çıkarken ellerinizi mutlaka yıkayın. Ellerinizi mutlaka sabunla yıkayın ve sonrasında bol su ile durulayın. Sabun olmayan durumlarda, alkol bazlı antibakteriyel temizleme jellerinden kullanabilirsiniz. Yanınızda mutlaka peçete taşıyın ve öksürürken ya da hapşırırken mutlaka mendil ya da peçete kullanın. Çıplak ellerinizi kullandıysanız, sonrasında mutlaka ellerinizi tekrar yıkayın. Ellerimiz, ne yazık ki düşündüğünüz kadar temiz olmayabilir. Bu nedenle, onları burun, ağır ya da gözlerinize götürdüğünüzde dışarıdaki pek çok virüsü kendinize taşıma ihtimaliniz de yükselir. Bu nedenle, evde iyi bir dezenfektan kullanmanız ve ellerinizi mümkün olduğunca yüz bölgesinden uzak tutmaya çalışmanız oldukça önemlidir. Son olarak, hali hazırda grip olan kişilerle temastan kaçının. 

 

Hamilelikte grip tedavisi için doğal yöntemler
Öncelikle; bolca dinlenmek, bol bol su ve sıvı tüketmek, gün içerisinde ılık ve tuzlu su ile gargara yapmak oldukça önemlidir. Aldığınız önlemlere rağmen grip belirtileri ile karşılaşırsanız;
•    Burun damlası ve burun spreylerinden yardım alabilirsiniz,
•    Nemli ve sıcak hava solumak, sıcak duş almak iyi gelebilir,
•    Organik tavuk çorbası hamilelikte grip için de harikadır, 
•    Çayınızı limonlu ve ballı tüketmeye çalışın, 
•    Sıcak ve soğuk kompresler, sinüs ağrılarının hafiflemesine yardımcı olabilir. 

Önceki ve Sonraki
Haberler