İYİ HİSSET - BESLENME

Kabızlık, ishal, hazımsızlık… Hangi sindirim sorunu nasıl geçer?

Kabızlık, ishal, hazımsızlık, gaz… Birçoğumuzun sıklıkla yaşadığı sindirim problemleri… Peki hangisi için nelere dikkat etmek gerekiyor? Diyetisyen Esra Akar, yaşadığınız sindirim problemine yönük yapmanız gerekenleri yazdı

Kabızlık, ishal, hazımsızlık… Hangi sindirim sorunu nasıl geçer?

Sindirim sistemi hastalıkları ne yazık ki sosyal hayatı olumsuz etkileyen sorunlardan biri. Kabızlık, ishal, gaz ve hazımsızlık en çok karşılaşılan sindirim problemleri arasında yer alıyor. Bu problemlerden korunmanın yolu ise sağlıklı beslenmekten geçiyor. Peki, sindirim sistemi problemlerini nasıl yönetmeliyiz? Kabızlığa ne iyi gelir, ishalde beslenmenin önemi nedir? Gelin, tüm bu soruların cevabına birlikte bakalım.

Birçok nedene bağlı olarak gelişebilen kabızlık; hareketsizlik, fiziksel aktivite azlığı, gün içerisinde yeteri kadar lif almama, az sıvı tüketme ve bazı ilaçların kullanımı gibi nedenlerle sıkça karşımıza çıkabiliyor. Fakat ciddi bir durum yoksa, doğru beslenme alışkanlıkları edinerek tüm bu sorunları aşmak mümkün. Aşağıdaki önerileri uygulayarak siz de kabızlık sorunundan kurtulabilirsiniz:

  • Günde en az 2.5-3 litre su için. Su içerken arka arkaya birkaç bardak içmek yerine belli aralıklarla ve tüm güne yayarak içmeye özen gösterin.
  • Kendinize haftalık egzersiz programı oluşturarak düzenli şekilde spor yapın. Yürüyüş yapmayı ihmal etmeyin. Böylece metabolizmanız çok daha çabuk etki gösterecektir.
  • Lif içeriği yüksek olan kuru baklagillere, sert kabuklu meyvelere, tahıllara, taze sebze ve meyvelere beslenme düzeninizde sıklıkla yer verin.
  • Meyveleri kabuklarını soymadan yiyerek hem vitamin, hem lif alımınızı artırın.
  • Beyaz ekmek yerine tam tahıllı, çavdarlı gibi ekmek çeşitlerine yönelin.
  • Geceleri yaşanan uzun süreli açlıktan sonra yavaşlayan sindirim sisteminizi sabah kahvaltı yaparak hızlandırın. Böylece güne sağlıklı bir öğünle başlamış olursunuz. Tabii kahvaltıdan önce, hatta uyanınca güne büyük bir bardak su ile başlamak çok daha iyi olacaktır.
  • Düzenli olarak tuvalete gitmeyi alışkanlık haline getirin.

Hazımsızlık; stres ve heyecan, hamilelik, kullanılan bazı ilaçlar, sigara içmek, hızlı yemek yemek, çok yağlı ve baharatlı yiyeceklerin aşırı tüketimi gibi birçok nedenden kaynaklanabiliyor. Ayrıca ülser, gastrit, reflü ya da besin intoleransı gibi bazı hastalıklar da hazımsızlığa ve gaz şikayetlerine yol açabiliyor. Özellikle yemeklerden sonra şişkinlik ve basınç olarak kendini gösteren hazımsızlık şikayetini azaltmak, hatta tamamen geçirmek doğru beslenme tedavisiyle mümkün. İşte hazımsızlık ve gaz şikayetinden korunmak için yapmanız gerekenler:

  • Alkol ve sigaradan uzak durun. Hiç değilse minimum miktara indirmeye çalışın.
  • Kafeinli ve asitli içecekleri tüketmeyin.
  • Besinleri yavaşça çiğneyin. Az az ve sık aralıklarla beslenmeye özen gösterin.
  • Çok yağlı, çok şekerli ve baharatlı yiyeceklere beslenme programınızda yer vermeyin.
  • Karnabahar, lahana, baklagiller gibi gaz yapan besinleri daha az yiyin. Bu besinleri birlikte yemeyin ve baklagilleri pişirmeden önce mutlaka bir gece suda bekletin.
  • Yemek yedikten sonra hemen yatmayın. Akşam yatmadan en geç 2 saat önce son ara öğününüzü, 4 saat önce ise ana öğününüzü yapın.
  • Kabızlığın hazımsızlığı tetikleyen önemli bir etken olduğunu unutmayın. Kabızlığa neden olan faktörleri de göz ardı etmeden önleminizi alın. Tam tahıllı gıdaları, sebze ve meyveleri beslenme düzeninize dahil edin.

İshalken vücut aşırı miktarda sıvı ve mineral kaybediyor. Bu da halsizlik, ani kilo kaybı, karın ağrısı ve diğer birçok olumsuz etkiye neden oluyor. Fakat doğru beslenerek kaybettiğiniz su ve besin ögelerini karşılayabilirsiniz. Ancak başka yan etkilerin de görüldüğü ileri derecede ishal durumunda ihmal etmeden bir doktora başvurmanız gerektiğini de aklınızdan çıkarmayın.

  • Bu dönemde lifli besinlerden uzak durun. Çünkü bu besinler bağırsaklarınızın daha hızlı çalışmasını sağlıyor. Bu durum ise sıvı kaybının artmasına yol açıyor.
  • Kaybedilen sıvı ve elektrolitleri yerine koymak için sıvı alımınızı artırın. Sıvı olarak suyun yanı sıra ayran, taze meyve suyu, açık çay gibi içecekleri de tüketebilirsiniz.
  • Kızartma gibi yağlı yiyecekler yerine haşlanmış ve fırında pişmiş gıdaları tercih edin.
  • Bol bol dinlenin ve terleterek daha fazla sıvı kaybettiren işler yapmamaya özen gösterin.

Sindirim sorunlarından biriyle karşılaştığınızda, hastalığa özel beslenme önerilerini dikkate alarak birçok sorundan kurtulabilir ya da olumsuz etkilerini ciddi oranda azaltabilirsiniz. Yeter ki doğru beslenmeyi alışkanlık haline getirebilin.

Önceki ve Sonraki
Haberler