İYİ HİSSET - BESLENME

Doğal probiyotik nedir, nerelerde bulunur?

Probiyotikler, sağlıklı bir bağırsak oluşumuna katkı sağlayan canlı mikroorganizmalardır. Ayrıca, faydalı bakteriler bağırsak astarını kaplar ve sızdırmaz hale getirerek onun sağlam ve seçici olarak geçirgen tutar. Probiyotik bakterilerce zengin bir bağırsak olduğunda hem sindirim sistemi sağlıklı olur, hem de bağışıklık sistemi güçlenir. Bağırsak mikrobiyomu, yiyecek seçimlerinden oldukça etkilenir. Günlük beslenmeye daha fazla probiyotikten zengin yiyecekleri dahil ederek bağırsak mikrobiyomunu kolay bir şekilde destekleyebiliriz. Diyetisyen Esra Akar, doğal probiyotik açısından zengin bazı gıdaları yazdı

Doğal probiyotik nedir, nerelerde bulunur?

Tarhana, mayalanarak elde edildiği için probiyotik özelliği olan besinler arasında ilk sıralarda gelir. Vitamin ve mineraller açısından zengindir ve oldukça besleyicidir. Tarhana çorbası, bağışıklık sistemini güçlendirir ve tokluk hissini artırır. Aynı zamanda kolesterolü düşürmeye ve mide asidini düzenlemeye yardımcı olur. 100 gram tarhana çorbasında 60 kalori, 4.99 gram karbonhidrat, 2.3 gram protein, 3.29 gram yağ ve 0.56 gram lif bulunur. 


Salatalık turşusu, sindirime yardımcı olabilecek iyi bir probiyotik bakteri kaynağıdır. Ayrıca kalorisi düşüktür ve kanın pıhtılaşması için gerekli olan K vitamini açısından da zengindir. Turşular yüksek tuz içeriğine sahip olduğundan tüketiminde aşırıya kaçılmamalıdır. Sirke ile hazırlanan turşular canlı probiyotik içerir. 100 gram salatalık turşusunda  7 kalori, 0.89 gram karbonhidrat, 0.32 gram protein, 0.1 gram yağ ve 0.27 gram lif bulunur.


Kimchi,  lahananın çeşitli baharatlar ve otlar ile hava geçirmez bir kapta birkaç gün veya bir hafta kadar fermente edilmesiyle elde edilen bir Kore yemeğidir. Kimchi, keskin aroması ve probiyotikler açısından zengin olmasıyla bilinir.  Kimchi'yi tatlandırmak için kırmızı pul biber, sarımsak, yeşil soğan, zencefil ve tuz gibi baharatlar kullanılır. Lactobacillus kimchi, laktik asit bakterilerinin yanında sindirimi destekleyebilecek diğer laktik asit bakterilerini içerir.  Lahanadan elde edilen kimchi, diğer vitamin ve minerallerin yanı sıra K vitamini, riboflavin (B2 vitamini) ve demir açısından zengindir.  


Yoğurt tüketmek, kemik sağlığı da dahil olmak üzere sağlık için çok yararlıdır. Yoğurt aynı zamanda yüksek tansiyonu bulunan kişiler için de oldukça iyi bir seçenek sayılabilir. Çocuklarda, antibiyotiklerin neden olduğu ishali azaltmaya yardımcı olabilir. Hatta irritabl bağırsak sendromunun semptomlarının hafifletilmesine katkı sağlayabilir. Ayrıca yoğurt, laktoz intoleransı olan kişiler için de iyi bir seçenek olabilir. Bunun sebebi, bakterilerin laktozun bir bölümünü yoğurda ekşi tadı veren laktik aside dönüştürmesidir. Ancak, yoğurtların tümü canlı probiyotik içermemektedir. Bazı durumlarda, canlı bakteriler işleme sırasında öldürülmektedir. 100 gram yoğurtta 61 kalori, 4.66 gram karbonhidrat, 3.47 gram protein ve 3.25 gram yağ bulunur.

Doğal probiyotik yoğurt nasıl yapılır?: Evde probiyotik yoğurt yapmak için ilk olarak süt 15 dakika kaynatılır ve ortalama 45 dereceye kadar soğutulur. Ardından bir kaşık yoğurt mayası, iki kaşık kadar süt ile ayrı bir kapta karıştırılır. Probiyotik saşe maya ile karıştırılarak ılık süte yavaş yavaş eklenir. Sonrasında karanlık bir ortamda yaklaşık beş saat kadar bekletilen yoğurt, buzdolabına alınır. Ertesi gün yoğurt, tüketime hazır hale gelir. 


Kefir, fermente bir probiyotik içecektir. İnek veya keçi sütüne laktik asit bakterileri ve maya kültürleri eklenerek elde edilir. Kefir, sindirim sorunlarına yardımcı olur ve enfeksiyonlara karşı koruma sağlar. Yoğurt, bilinen en iyi probiyotik gıda olsa da, kefir daha iyi bir bakteri kaynağıdır. Kefir, birkaç ana dost bakteri ve maya türü içermektedir. Bu da kefiri çeşitli ve güçlü bir probiyotik yapmaktadır. Yoğurt gibi kefir de laktoz intoleransına sahip kişiler tarafından iyi tolere edilmektedir. Bir su bardağı kefir 105 kalori, 6.4 gram karbonhidrat, 5.4 gram protein ve 6.4 gram yağ içerir.  


Boza; şeker, darı irmiği ve su ile elde edilen fermente bir içecek çeşididir. Boza, içeriği sayesinde bağırsak sağlığını desteklemesinin yanı sıra soğuk algınlığına iyi gelir. Aynı zamanda öksürük tedavisinde faydalı olduğu görülmüştür. Bir su bardağı boza 279 kalori, 60 gram karbonhidrat, 45 gram protein ve 1.8 gram yağ içerir. 


Lahana turşusu, dilimlenmiş ve laktik asit bakterileri tarafından fermente edilmiş lahanadan elde edilir ve sıklıkla garnitür olarak tüketilir. Ekşi, tuzlu bir tada sahiptir ve hava geçirmez bir kavanozda uzun süre saklanabilir. Lahana turşusu, probiyotik özelliklerine ek olarak lif ile K ve C vitaminleri bakımından zengindir. Ayrıca iyi bir demir, potasyum  ve sodyum kaynağıdır.  100 gram lahana turşusu 17 kalori, 1.85 gram karbonhidrat, 0.64 gram protein ve 0.91 gram lif içerir.   


Önceki ve Sonraki
Haberler