YAŞAM - YEME - İÇME
Yılbaşına özel pasta tarifi Yılbaşı sofranızı çikolatalı pasta ile taçlandırın

Yılbaşı sofrası düşünülürken genellikle tatlı ihmal edilir. Oysa ki yeni yıla afiyetle girmenin kilit noktalarından biri 'tatlı'dır... Yılbaşına özel bu pasta tarifi ile yıl boyu akılda kalacaksınız. 

- Malzemeler: • 1 çay bardağı sıvı yağ
• 3 adet yumurta
• 100 gram tereyağı
• 2,5 su bardağı un
• 1 yemek kaşığı kakao
• 1 su bardağı toz şeker
• 1 paket kabartma tozu
• 1/2 su bardağı süt
• 150 gram bitter çikolata
• 1 tatlı kaşığı portakal kabuğu rendesi
• 350 gram sütlü çikolata
• 5 yemek kaşığı tereyağı
• 1,5 yemek kaşığı kakao
• 5 yemek kaşığı pudra şekeri
• 1/3 paket krema
• ISLATMAK İÇİN:
• 1/2 çay bardağı nescafeli ılık süt
• SÜSLEMEK İÇİN:
• 150 gram kurutulmuş portakal
• 4-5 adet yaban mersini
• 50 gram mısır nişastası
• 1 tutam frenk üzümü
• 250 gram pastacı hamuru
• 2-3 adet yıldız anason
• 2 dal tarçın
• 1 adet pamuk çiçek
• 1-2 dal lavanta yaprağı ya da taze biberiye yaprağı


- Yapılışı: • KEKİ İÇİN: 1. Yumurta ve tereyağını bir kabın içerisine alın. Orta devirde mikser yardımıyla kremamsı bir kıvam alana kadar çırpmaya başlayın.

• Ardından içerisine tek tek yumurta kırın. Her kırdığınız yumurtanın ardından çırpma işlemine devam edin.

• Ardından bu karışımın içerisine sütü ve sıvı yağı ilave edip güzelce karıştırın.

• Çikolatayı benmari usulü eritin, oda sıcaklığında bir miktar ılıttıktan sonra karışıma ekleyin ve çırpın.

• Unu eleyerek kontrollü bir biçimde karışıma ilave edin. Bu aşamada azar azar un ilave edip, spatula yardımıyla karıştırmanızı öneriyoruz. Böylelikle un miktarının fazla ya da az gelmesini önlemiş olursunuz.

• Tüm malzemeleri spatula yardımıyla alttan üste doğru yedirerek, un kırıntısı kalmayana kadar karıştırın.

• Kakao, vanilya, portakal kabuğu rendesi ve kabartma tozunu ekleyerek iyice karıştırdıktan sonra, yağlanmış ve unlanmış yuvarlak kelepçeli bir kalıba kek harcınızı aktarın.

• 180 derecede önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 25 dakika kadar pişirin. Pişip pişmediğini kontrol etmek için bir kürdandan yardım alın.

• Pişince çıkarıp oda sıcaklığında soğumaya bırakın.

• DOLGUSU İÇİN: Bitter çikolatayı benmari usulü eritin.

• Bir kabın içinde tereyağını kremamsı bir kıvam alana kadar çırpın.

• İçerisine kremayı da ilave edip birkaç dakika daha çırpın.

• Ardından eritilmiş çikolatayı azar azar içerisine ilave ederek çırpma işlemine devam edin.

• Son olarak pudra şekeri ve kakaoyu da ekleyerek birkaç dakika daha çırpın. Hazırladığınız dolgu kremasını streç film ile sararak dolapta 15 dakika kadar dinlendirin.

• BİRLEŞTİRME AŞAMASI İÇİN: Pişen ve dinlenen kekinizi ip ya da bıçak yardımıyla ortadan ikiye bölün.

• Her iki parçayı da ılık sütlü nescafeyi kaşık kaşık dökerek hafifçe ıslatın.

• Ardından orta boy bir tabağa kekin tabanını oturtun.

• Üzerine dolgu kremasını sürün.

• Diğer parçayı da oturttuktan sonra dolgu kremasını spatula yardımıyla kaplayın.

• SUNUM İÇİN:

• Pastacı hamurunuz sert ise bir kap içerisinde 4-5 dakika sıcak fırında bekletiniz. Daha sonra hamuru merdane yardımıyla açın ve hazırladığınız pastanın üzerine serin. Kenarlarından güzelce kesin.

• Kalan malzemeleri de dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz.

Yorumlar
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmalısınız.
ÜYE GİRİŞİ
ÜYELİK FORMU
BUSE TERİM ÜZERİNDEKİ DİĞER TARTIŞMALAR
Önceki ve Sonraki
Haberler