YAŞAM - YEME - İÇME
Yılbaşı hindisi nasıl pişirilir? Yılbaşı sofralarının olmazsa olmazı hindiye leziz dokunuşlar katıyoruz
Yılbaşı sofranızı pratik birkaç dokunuşla unutulmaz kılabilirsiniz. Tarifimizde yılbaşı akşamının olmazsa olmazı hindiye şeflerin gözdesi Gravy sos ile fark katıyoruz.

Hindi tarifimize geçmeden önce Gravy sosun incelikleri ile başlayalım... Bu lezzetli sosu dilerseniz hindinin içerisine yerleştirebilirsiniz. Alternatif olarak da tabağın yanında sunabilirsiniz.

Gravy sos için malzemeler: 

3 çorba kaşığı tereyağı

4 çorba kaşığı un

1 su bardağı hindi suyu ( Fırında hazırladığınız hindi suyunu salacağı için bu suyu kullanabilirsiniz )

8-10 adet ‘tane’ karabiber

Tuz

Gravy Sos Hazırlanışı:

Yüksek kenarlı yapışmaz bir sos tavasına tereyağını koyup kısık ateşte eritin. Tane karabiberleri ve soğanı ekleyip kavurmaya başlayın. Unu da ilave edip kokusu çıkana kadar kısık ateşte karıştırarak kavurmaya devam edin. (Kavurma işlemi esnasında unun yanmaması gerekiyor. Kısık ateşte sürekli karıştırılması gerektiğini lütfen unutmayınız. Arada un tavaya yapışır gibi olursa tahta bir spatula ile kazıyarak işleme devam edebilirsiniz.)

Un hafif kahverengi bir renk alınca üstüne ağır ağır et-tavuk suyu karışımını ilave edip güzelce karıştırın. Tuzunu ekleyip kısık ateşte karıştırarak kaynamaya bırakın. (Sosunuzun daha akışkan olmasını istiyorsanız; kullanacağınız et-tavuk suyu miktarını biraz artırıp kontrollü olarak birkaç seferde sosa ilave edebilirsiniz.) Sosunuz istediğiniz kıvama gelince ateşten alın ve tel süzgeçten geçirin.

- Malzemeler: • 1 adet hindi (4 kilo civarı)
• Yarım su bardağı tereyağ
• 1 tatlı kaşığı toz kırmızıbiber
• 2 diş sarımsak
• 1 tatlı kaşığı kuru fesleğen
• 1 tatlı kaşığı kekik
• 1 tatlı kaşığı karabiber
• Tuz
• 1 adet limon
• 1 adet portakal


- Yapılışı: • Hindiyi tepsiye alın. Tereyağını bir tencerede eritip içerisine 1 yemek kaşığı tuz, 1 adet limon suyu, rendelenmiş sarımsak, kuru fesleğen kekik ve karabiber ekleyerek karıştırın.

• Hafifçe 3-4 dk pişirin. Fırça yardımıyla tüm sosu hindinin içine ve dışına sürün.

• Limon ve portakalı kabuklarıyla dilimleyip hindinin içine atın.

• Hindiyi fırın poşetine alın ve poşeti kapatmadan önce içerisine kalan sosun tamamını dökün.

• Hindiyi fırın poşetine alın ve poşeti kapatmadan önce içerisine kalan sosun tamamını dökün. Üzerine bıçakla 2-3 delik açın. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 1,5 saat pişirin.

• Not: 1 saatin sonunda ısıyı 150 dereceye düşürün ve 1,5 saat daha pişirin. Kestaneli iç pilav ile servis edebilirsiniz.

Yorumlar
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmalısınız.
ÜYE GİRİŞİ
ÜYELİK FORMU
BUSE TERİM ÜZERİNDEKİ DİĞER TARTIŞMALAR
Önceki ve Sonraki
Haberler