YAŞAM - YEME - İÇME
Sonbaharın habercisi: Havuçlu Pasta Nemli havuçlu tarçınlı keki, hafif kremasıyla birleşince dillere destan lezzete sahip bir sonbahar pastası oldu.. Evi kaplayan o mis tarçın kokusunun eşliğinde yazıyorum bu tarifi..
Sonbaharın bu güzel günlerinde hemen her evde pişen havuçlu keki bir şahesere dönüştürün, bir fincan çay eşliğinde tadına inanın doyum olmuyor..

İki katlı pasta yapma fikri biliyorum ki hemen herkesin gözünü korkutuyor. Kekini pişirip eşit şekilde ortadan ikiye kesme endişesine  son verecek bir tariff bu! İki adet aynı ölçülere sahip yuvarlak kek kalıbınız olduğu takdirde kek harcını eşit şekilde kalıplara paylaştırdıktan sonar fırına veriyorsunuz. Böylece eşit iki kalın kek katınız olmuş oluyor, gösterişli bir pastanın ilk ve en önemli adımını tamamlamış oluyorsunuz bile. Geriye ise sadece kremasını hazır ettikten sonra keklerin ortasına ve etrafına yayıp keyfinize göre süslemesi kalıyor.

Porsiyonluk  pişirmek  isteyenler için bir fikir; cupcake kalıplarında pişirdiğiniz keklerin üzerine kremayla şekil vererek butarifi havuçlu cupcake haline de getirebilirsiniz. Özel günleriniz yakınsa bir cupcake kulesi veya fotoğraftaki gibi koca bir yaş pasta eşliğinde kutlamak şahane olmaz mı? 

- Malzemeler: • 375 ml (1 buçuk su bardağı + 1 yemek kaşığı) sıvı yağ
• 200 gr (1 su bardağı) toz şeker
• 200 gr (1 su bardağı) esmer şeker
• 6 adet yumurta
• 1 yemek kaşığı vanilya özütü (veya toz vanilin)
• 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
• 2 tatlı kaşığı tuz
• 2 tatlı kaşığı karbonat
• 1 yemek kaşığı toz tarçın
• 455 gr (3 su bardağı + 1/4 su bardağı) un
• 1 çay kaşığı toz muskat
• 450gr rendelenmiş havuç (İsteğe bağlı olarak ceviz eklenebilir)
• Kreması için Malzemeler:
• 150gr tereyağ (oda sıcaklığında yumuşamış)
• 400 gr (2,5 su bardağı) pudra şekeri
• 1 buçuk tatlı kaşığı vanilya özütü (veya vanilin)
• Yarım çay kaşığı tuz
• 2 yemek kaşığı krema (içine 1 tatlı kaşığı limon suyu sıkılmış olacak)
• 450gr krem peynir (ben kiri (la vache qui rit) kullandım.)


- Yapılışı: • Fırınınızı 180 derecede ısıtmaya başlayın.

• İki adet yuvarlak 20 cm ölçüsünde kek kalıbınızın içini yumuşak tereyağ veya margarin ile yağlayın ve tabanlarına göre yağlı kağıt keserek yerleştirin.

• Mikser kabında sıvı yağ, esmer ve toz şekerler ve vanilyayı 2 dakika çırpın.

• Yumurtaları teker teker ekleyin ve bir yandan çırpmaya devam edin.

• Başka bir kapta un, kabartma tozu, karbonat, tuz, tarçın vemuskatı harmanlayın ve sıvı karışımın içine ekleyin.

• Sadece karışana kadar çırpın. Fazla çırpmanız kekinizin sert olmasına sebep olabilir.

• Rendelediğiniz havuçları da ekleyin ve spatula ile karışıma güzelce yedirin.

• Hazırladığınız yuvarlak kek kalıplarına bu karışımı paylaştırın ve ikisini birlikte fırına verin.

• Yaklaşık 35 - 40 dakika keklerin ortasına kürdan batırdığınızda kuru çıkana kadar pişirin.

• Fırından çıkartıp soğumaya bırakın.

• Oda sıcaklığında soğuduktan sonar kalıbın kenarlarından bıçakla sıyırıp kekleri ters çevirin. Yağlı kağıdını çıkartın.

• Tekrar ters çevirin ve yüzeylerini tırtıklı bir bıçakla hafif keserek düzleyin. (Fırında kabaracağı için bombeli çıkarsa bu işlemi yapıyoruz)

• Krema için: Tereyağını bir çırpma kabında pedal aparatıyla (yoksa tel çırpıcı da olur) yaklaşık 2 - 3 dakika rengi biraz açılana kadar çırpın. Pudra şekerini ekleyin ve çırpmaya devam edin. Krema, vanilya, tuz ve krem peyniri de ekleyin ve pürüzsüz bir kı

• Pastanızı hangi tabakta sunacaksanız o tabağınıza keklerden birini pürüzsüz kısmı alta gelecek şekilde yerleştirin.

• Hazırladığınız kremanın neredeyse yarısına yakın miktarını koyup spatula ile üzerini düzleyin ve kremayı dışarı doğru taşırın.

• Diğer kekinizin pürüzsüz kısmı yukarıya bakacak şekilde üzerine yapıştırın ve kremanın kalanını kekin tepesine boca edip yanlara ve üstüne spatula yardımıyla güzelce yayın. Benim de yaptığım gibi dağınık dalgalı şekiller spatula veya bir kaşık yardımıyla

• Buzdolabında 1 haftaya kadar muhafaza edebilirsiniz.

Yorumlar
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmalısınız.
ÜYE GİRİŞİ
ÜYELİK FORMU
BUSE TERİM ÜZERİNDEKİ DİĞER TARTIŞMALAR
Önceki ve Sonraki
Haberler