YAŞAM - YEME - İÇME
Sağlıklı somon balığı tarifi Zengin bir Omega 3 kaynağı olan somon kış sofralarının vazgeçilmezi oluyor. Blondiechef İzem Armağan, iyi bir somon seçmenin ipuçlarını ve sağlıklı pişirme yöntemini yazdı.
Tatlı suların en sevilen balıklarından biri olan somon balığı, daha çok ılıman denizleri sevmektedir. En sevdiğim alabalık türü olan somon balığı aynı zamanda sağlık için son derece yararlıdır.

Ülkemizde yetişmesi için uygun deniz sıcaklığı bulunmadığından dolayı çoğu Norveç’ten ithal edilmektedir. Fakat ben birçok semt balık pazarlarında Marmara somonuna da rastladım. Bu alabalık türü gördüğünüz diğer balıklardan biraz daha farklı bir renge sahip olup tadı biraz daha yağlı diyebilirim.

Bir dönem Karadeniz’de üretilmeye çalışılsa da denemeler başarısız olmuş bu sebeple bu tesislerde Somon ile anı familyadan ola alabalık üretilmeye devam edilmiştir. Ben balığımı balık pazarlarından almayı ve esnafla sohbet etmeyi çok seviyorum. Hem daha çok balıklar hakkında bilgi öğreniyorum hem de daha taze balıkları pazardan uygun fiyatla alabiliyorum. Bunların arasında en iyi semt pazarlarını şu şekilde sıralayabiliriz;

1.Dalyan Balık / Ortaköy
2. Balıkçı Reşat / Galatasaray
3. Derya Balık / İstanbul Beşiktaş balık pazarı
4. Dalyan Balık / Beyoğlu balık pazarı
5. Dicle Balık /Kadıköy çarşı
6. Kaptan Balıkçılık / İstinye
7. Bebek Balıkevi / Bebek
8. Güzelbahçe Balık Hali / İzmir
9. Balıkçılar Çarşısı / Adana
10. Dalyan Balıkçılık / Ankara

Peki somon balığı seçerken nelere dikkat edeceğiz?

Bir balığı en güzel pişirme yöntemi o balığı seçmekten başlar. Marketlerden ve balık pazarlarından alacağınız balıklar eğer paketlenmişlerse tarihlerini okumanızı ve seçerken balıkçınızdan yardım istemeyi asla unutmayın.

Koklayın

Taze bir balığı anlamanın en iyi yöntemi koklamaktan geçer. O yüzden balığınızı alırken çekinmeden koklayın. Ekşimsi ve hafif küflü bir koku burnunuza gelirse bilin ki balığınız taze değildir.

Dokunun

Taze bir balık eti sıkı ve lekesiz olmalıdır. Dokunduğunuz zaman yumuşak ve peltemsi bir yapıya sahipse o zaman o balığı hemen sahibine geri verin. Taze balığa parmakla bastırıldığında et eski konumunu alırken bayat balıkta parmak izi kalır.

Bakın

Solungaçlar bir balığın tazeliğini anlamak için en basit yöntemdir. Eğer bir balığın solungaçları kahverengiye dönmüş ve mukoz yapıda bir artış varsa o balık bayat balıktır. Makbul olanı kırmızı solungaçları olan balıklardır.

En sağlıklı pişirme yöntemi hangisi?

Sağlıklı beslenmek aslında doğru pişirme yöntemlerini bilmekle başlar. Gerçek bir Omega 3 kaynağı olan somon aslında çiğ tüketildiğinde vücut için çok daha yararlı. Yağda kızartıldığında ise bütün besin değerlerini kaybeden somonun en güzel pişirme yöntemi "En papillote" yani kağıtta pişirme yöntemidir.


 

- Malzemeler: • 3 parça Somon
• 1 paket kuskus
• 3 adet havuç
• 1 adet ince doğranmış limon
• 1/2 çay bardağı beyaz şarap
• 2 yemek kaşığı tereyağı
• 1 adet ince doğranmış kırmızı soğan
• 1 çay bardağı beyaz şarap (isteğe bağlı)
• Taze kekik
• Tuz, Karabiber
• Zeytinyağı


- Yapılışı: • Kaynama noktasına gelen suyun içeresine göz kararınca zeytinyağı ve tuz atıyoruz. Daha sonra kuskusu paketinden çıkartıp kaynayan suyun içeresine atıp paketin üzerinde yazan talimatlardan 1 dakika önce ocaktan alıyoruz.

• Kırmızı soğanları ince ince doğruyoruz. Önceden ısıttığımız tavanın içeresinde kavrulana kadar pişirdikten sonra kuskusları süzüp üzerine ekliyoruz.

• Her bir somon için ayrı bir pişirme kağıdı kullanıldığından malzemeleri teker teker ayırıp içerisine yerleştirin.

• İçerisine şarabı ve zeytinyağını eşit derecede dağıtın.

• Kenarlarından başlayarak hava almayacak şekilde kapatın.

• Önceden ısıtılmış 190 derecelik fırında 15 dakika pişirin.

Yorumlar
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmalısınız.
ÜYE GİRİŞİ
ÜYELİK FORMU
BUSE TERİM ÜZERİNDEKİ DİĞER TARTIŞMALAR
Önceki ve Sonraki
Haberler