YAŞAM - YEME - İÇME
Kahveli çikolatalı kek Hem kahveden hem de çikolatan vazgeçemeyenler bu haftaki tarif bu iki lezzeti bir araya getiriyor.
Çikolatalı bir kekin yanında kahve ne de güzel yakışır değil mi? Peki size bu 2 lezzeti bir araya getirebileceğinizi söylesek? Damy's Kitchen sizler için çok özel bir kek hazırladı.
- Malzemeler: • 80 gr (3/4 su bardağı) kakao
• 168 gr (1 su bardağı) bitter çikolata (küçük küçük parçalanmış)
• 1 yemek kaşığı toz çözünebilir espresso (veya nescafe)
• 180 gr (3/4 su bardağı) kaynar su
• 245 gr (1 + 3/4 su bardağı) un
• 4 gr (1 çay kaşığı) tuz
• 8 gr (1 tatlı kaşığı) karbonat
• 240 gr (1 su bardağı) yoğurt (oda sıcaklığında)
• 170 gr (3/4 su bardağı) tereyağ (oda sıcaklığında yumuşamış)
• 400 gr (2 su bardağı) esmer şeker (toz şeker de olur)
• 1 yemek kaşığı vanilya özütü (veya toz vanilya)
• 5 adet yumurta (oda sıcaklığında)
• Sos için: 115 gr (1/2 su bardağı) krema, 120 gr (3/4 su bardağı) bitter çikolata (küçük küçük parçalanmış), 1/2 tatlı kaşığı kahve likörü (opsiyonel)


- Yapılışı: • Fırınınızı 180 derecede ısıtmaya başlayın.

• Geniş ve derin (tercihen bundt tipi) teflon kek kalıbınızın içini biraz yumuşak tereyağ veya margarin ile heryerini yağlayın.

• Isıya dayanıklı orta boy bir kaseye çikolata parçaları, kakao ve kahveyi koyun. Kaynar suyu içine ekleyin ve 5 dakika bekledikten sonra çırpma teli ile pürüzsüz olana kadar karıştırın ve kenarda bekletin. Karışım ılınınca içine yoğurdu ekleyin ve pürüzsüz

• Orta boy bir kapta un, karbonat ve tuzu harmanlayın.

• Büyük boy bir çırpma kabında ise yumuşak tereyağını şeker ve vanilyayla birlikte yaklaşık 4 dakika yüksek hızda kabarıp rengi açılana kadar çırpın.

• Mikserin hızını düşürün ve içine birer birer olacak şekilde yumurtaları ekleyin. Her bir yumurtadan sonra yenisini eklemeden karışmasını bekleyin.

• Unlu karışımın yarısını ekleyip çırpın. Çikolatalı karışımın yarısını ekleyip çırpın.

• En son kalan unlu karışımı ekleyip çırptıktan sonra kalan çikolatalı karışımın da tamamını ekleyip çırpın. Birbirleriyle karışınca mikseri durdurun. Spatula ile en alttan ve kenarlardan geçerek tekrar bir karıştırın.

• Kek karışımınızı kek kalıbınıza dökün. Üzerinde 3-4 parmaklık bir boşluk kalması gerekiyor, kabarma payı olarak. Arttıysa muffin kalıplarınızı bu karışımla doldurabilirsiniz.

• Fırında yaklaşık 50 dakika - 1 saat pişirin. İçine kürdan batırdığınızda kuru çıkıyorsa pişmiştir.

• Kalıbından çıkarmadan önce oda sıcaklığında 40 dakika ılınmasını bekleyin. Sonra tepesine bir tabak koyun, ters çevirin ve yavaşça nazikçe kalıbı çıkartın.

• Sos için küçük boy bir tencerede kremayı çok sıcak olana dek ısıtın.

• Ocaktan alın ve içine çikolataları ve likörü ekleyip pürüzsüz olana kadar çırpma teli ile karıştırın.

• Kekinizin üzerine dökerek servis edebilirsiniz. Sos soğudukça kıvam alacaktır, kıvamlı sos seviyorsanız mutlaka soğumasını bekleyin.

Yorumlar
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmalısınız.
ÜYE GİRİŞİ
ÜYELİK FORMU
BUSE TERİM ÜZERİNDEKİ DİĞER TARTIŞMALAR
Önceki ve Sonraki
Haberler