YAŞAM - YEME - İÇME
Ispanaklı krep pasta Sırada ‘hayatta ıspanak yemem’ diyenleri bile ikna edecek farklı bir tarif var...

Bütün aile toplanmış artık et yenmeyeceğini ve günün yemeğinin ıspanak olacağını söyledi.  Bu durum beni üzmüştü, üstüne üstlük en beğenmediğim sebze ile karşı karşıya gelmek üzereydim,  bir de bu yemeğin yumurtalı olduğunu duyduğumdaki yüz ifademi hiç unutamadıklarını söyleyip hala anlatırlar. Yıllar geçti askere gittim ve orada da bu ıspanakla imtihanım devam etti ama artık aşçı olmuştum ve yemekleri tatlandırabiliyordum. Bir iki defa karavanada ıspanak çıktığını gördüm ve asker kimliğimden sıyrılıp, sır gibi sakladığım aşçı kimliğimi bütün zorluklara göğüs gererek ortaya çıkarttım. Kendimi mutfağa öyle bir atmıştım ki, artık sebzelerle olan düşmanlığımı dostluğa çevirip keyif bile alıyordum. Bu hikayelerden sonra, sizin ve çevrenizdeki kişilerin sebzelerle başı dertte ise özellikle ıspanakla ilgili anıları ve bir mazisi olan birileri bulunuyorsa onların bile beğeneceği bir tarif ve  sunum sizleri bekliyor.

- Malzemeler: • Beşamel sos için: 600 ml süt (3 küçük su bardağı), 80 gr tereyağ, 60 gr un (3 tepeleme yemek kaşığı), 1 su bardağı rendelenmiş taze kaşar, Bir tutam rendelenmiş muskat
• İç dolgu: 2 adet kuru soğan, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 500 gr bebek ıspanak, 1 tatlı kaşığı şeker, Tuz
• Krep: 3 yumurta, 4 yemek kaşığı tam buğday unu, 1 su bardağı süt, 2 yemek kaşığı zeytinyağı
• Süsleme için: 1 adet kırmızı dolmalık biber, 1 adet yeşil dolmalık biber, 1 adet sarı dolmalık biber, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, tuz, karabiber


- Yapılışı: • Beşamel sos için tavaya tereyağı eklenir. Daha sonra un eklenir. Altın sarısı rengine dönene kadar pişirilir.

• Altın sarısı olan karışımımızı ocaktan kenara alıp (topaklanmaması için)oda sıcaklığındaki sütümüzü ekleyerek karıştırıyoruz. Sonra muskat, karabiber ve tuzu ekliyoruz.

• Karışıma en son olarak rendelenmiş taze kaşarı ekleyip bir tasın içerisine alıp streç film çekiyoruz. (Beşamelden 3 yemek kaşığı süsleme için ayırın)

• Soğanlar ince uzun şekilde kesilir. Tavaya Zeytinyağı dökülür, soğanlar ve şeker eklenir karamelize haline gelene kadar pişirilir( arada bir yemek kaşığı su eklerseniz dibi tutmaz ).

• Soğanlar 10-12 dakika karamelize haline denk gelene kadar yüksek ateşte pişirilir. Soğanlar karamelize olduktan sonra ıspanaklar eklenir.

• Piştikten sonra üzerine pul biber, tuz, karabiber eklenir, kenara alınır. Beşamel ile karıştırılır.

• Yumurta ve un çırpılır. Süt eklenir, zeytinyağı eklenir ve karıştırılır.

• Tavaya bir miktar zeytinyağı dökülür peçete ile silinir bir kepçe krep ince şekilde dökülür kenarlar kahve rengine dönmeye başladığında alt kısım pişmiş olur ters çevrilir.

• Biberler ince bir şekilde doğranır, tavaya zeytinyağı dökülür ve yüksek ateşte 3, 4 dakika sotelenir, tuz karabiber eklenir.

• Ispanak ve beşameli karıştırın (beşamelden 3 yemek kaşığı süsleme için ayırın), bir adet krep bir miktar ıspanak beşamel karışımından ekleyin ve bütün katları eşit miktarda tamamlayın.

• En üst kata kalan beşameli ince bir şekilde sürün renkli biberler ile süsleyin doyulmaz lezzetin keyfine varın afiyet olun.

Yorumlar
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmalısınız.
ÜYE GİRİŞİ
ÜYELİK FORMU
BUSE TERİM ÜZERİNDEKİ DİĞER TARTIŞMALAR
Önceki ve Sonraki
Haberler