YAŞAM - YEME - İÇME
Hint Üsulu Kakuleli Kuzu Bir Hint restoranında çalışırken keşfettim Hint lezzetlerini ve ondan sonra da vazgeçemedim.
Amerika’da kaldığım sırada bir süre bir Hint restoranında çalışabilme fırsatı bulmuştum. Bizim kültürümüze uzak fakat damak tadımıza oldukça yakın olan bu mutfaktan, benim de severek sık sık yaptığım bir tarifi sizler için seçtim. Kakuleyi havanda dövdüğümdeki hazzı sizlere anlatamam. O inanılmaz koku yemeğiniz piştiği sürece devam ediyor. İçerisinde kakule ile garam masala bulunan bu yemeği genelde Hindistan’da özel günlerde ve davetlerde yedikleri bilinir.

Garam masala nedir, diyecek olursanız bir baharat karışımı diyebilirim. Kişniş tohumu, kimyon tohumu, tane karabiber, çörek otu, toz zencefil, kakule, tane karanfil, çubuk tarçın, defne yaprağı, kurutulmuş acı biberden oluşan olan bu baharat karışımı neredeyse hiç acı olmayıp farklı bir esans ile kakulenin inanılmaz aromasını bir nebze daha yukarı çekmeye yardımcı oluyor. Bir çok hastalığa şifa yaydığı söylenen kakulenin, çağımızın en büyük hastalıklarına karşı bile direnç gösterip insan vücudunda hücrelerin yenilenmesine yardımcı olduğu uzmanlar tarafından belirtilmektedir.

- Malzemeler: • 1 yemek kaşığı kakule (çekirdeklerini çıkartıp havanda öğütelim)
• 3 yemek kaşığı zeytinyağı
• 1 kilo kuzu kuşbaşı
• 2 orta boy domates
• 1 küçük kırmızı soğan
• 1 yemek kaşığı garam masala (eğer yok ise en yakın sonucu 1\4 çay kaşığı tarçın, 1\4 çay kaşığı kırmızı toz biber, 1\4 çay kaşığı kimyon, 1\4 çay kaşığı karabiber, 1\4 çay kaşığı muskat, 1\4 çay kaşığı toz karanfil ile alabilirsiniz.)
• 2 yemek kaşığı domates salçası
• 2 su bardağı et suyu
• Yeterince tuz ve karabiber (Baharatlı yemeklerde tuz oranını düşük tutmaya çalışın)


- Yapılışı: • Tenceremizin içine zeytinyağını döküp öğütmüş olduğumuz kakuleyi ekliyoruz, 30 saniye sonra ısınmış olan tenceremize etlerimizi de ekleyerek iki, üç dakika yüksek ateşte soteliyoruz.

• Bu aşamada yemeklik kestiğimiz soğanları ve domatesleri ekliyoruz ve üç dakika daha pişirme işlemine devam ediyoruz.

• Sonrasında ise domates salçamızı, garam masalayı (veya yukarıdaki baharat karışımımızı) iki bardak et suyunu ve tuzu ilave edip etlerimiz yumuşayıp yemeğimiz kıvam alana kadar (takriben 45 dakika- 1 saat) pişirmeye devam ediyoruz.

• Piştiğinden emin olduktan sonra servis edebiliriz.

Yorumlar
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmalısınız.
ÜYE GİRİŞİ
ÜYELİK FORMU
BUSE TERİM ÜZERİNDEKİ DİĞER TARTIŞMALAR
Önceki ve Sonraki
Haberler