YAŞAM - YEME - İÇME
Çilek soslu panna cotta tarifi Enfes bir İtalyan lezzeti. Hafif, az şekerli, vanilyalı, müthiş kıvama sahip puding… Üzerine ise pratik bir çilekli sos pişirip dökünce tam bir bahar tatlısı oldu.
Çok hafif bir sütlü tatlı olan "panna cotta" İtalyanca "pişmiş krema" anlamına geliyor. Ocakta süt ve kremanın birlikte pişmesinden alıyor ismini de… Hafif lezzetinin yanı sıra fazlasıyla çeşitlendirilebilir olması da bu tatlının bu kadar popülerleşmesinin ve tercih edilmesinin esas sebebi. Aynı tarifle çok sayıda panna cotta çeşidi yaratabilirsiniz; lavantalı, karamelli, çikolatalı, kahveli ve daha fazlası..

Tarifin ana malzemesi olup içinde çok az miktarda yer alan toz jelatin ise olmazsa olmaz! Pudingin kıvamını katılaştıran yegane malzeme. Artık neredeyse tüm pastacılık malzemesi satılan mağazalarda kolaylıkla bulabilirsiniz veya internetten de sipariş edebilirsiniz. Üstüne basa basa demem o ki hafif jölemsi kıvamını jelatine borçlu olduğu için elemeniz veya yerine başka malzeme koymanız tarifi tamamen değiştirecektir.

- Malzemeler: • 10 gr (1 + 1/4 tatlı kaşığı) toz jelatin
• 300 ml (1 + 1/3 su bardağı) krema
• 200 ml (3/4 su bardağı + 1 yemek kaşığı) süt
• 52 gr (4 yemek kaşığı) toz şeker
• 1 tatlı kaşığı vanilya özütü (veya 1 adet vanilya çubuğu veya toz vanilya)
• Sos için: 1 su bardağı çilek (küçük küçük parçalanmış), 26 gr (2 yemek kaşığı) toz şeker,1 tatlı kaşığı nişasta, 1 tatlı kaşığı vanilya özütü (yoksa eleyin)


- Yapılışı: • Ufak boy bir tencerede krema, süt ve toz şekerini ısıtın

• O sırada ufak bir bardakta jelatinin üzerini biraz geçecek kadar su koyun, kaşıkla karıştırın ve mikrodalgada 2 saniye ısıtın.

• Isınan ocaktaki kremalı karışıma ekleyin. Jelatin içinde eriyince içine vanilyayı ekleyin ve ocaktan alın. (Asla karışımın kaynamasına izin vermeyin)

• Dilediğiniz kase veya shot bardaklarına paylaştırın.

• (Eğer soğuduktan sonra kalıptan ters çevirip çıkarmak istiyorsanız karışımı dökmeden önce kalıpların içini suyla ıslatın, öyle dökün.)

• Buzdolabına koyun ve pudingler donana kadar yaklaşık 3 saat soğutun.

• Sos için küçük boy bir tencereye çilekler ve toz şekeri koyun. Eğer varsa el blenderı ile çileklerle toz şekeri pürüzsüz olana kadar çekin.

• El blenderınız yoksa bu işlemi normal blenderda yapıp tekrar tencereye aktarın.

• Bir çay bardağına nişastayı koyun. Çilek püresinden 1 yemek kaşığı alıp nişastanın içine ekleyin, karıştırın ve karışımı çilek püresinin olduğu tencereye geri ekleyin.

• Kısık ateşte sürekli bir yandan çırparak kaynayana kadar karıştırın.

• Kaynadıktan ve katılaştıktan sonra ocaktan alın ve içine vanilya özütünü ekleyin.

• Sosu soğutun.

• En son panna cotta donduktan ve çilekli sos soğuduktan sonra pudingin üzerine sosunu dökerek servis edebilirsiniz.

• Eğer panna cotta'ları ters çevirip kalıbından çıkarmak istiyorsanız öncesinde biraz kalıbı dışından sıcak bir bezle ısıtın sonra kenarlarından bıçak geçirerek tabağa düşmesini sağlayın.

Yorumlar
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmalısınız.
ÜYE GİRİŞİ
ÜYELİK FORMU
BUSE TERİM ÜZERİNDEKİ DİĞER TARTIŞMALAR
Önceki ve Sonraki
Haberler