YAŞAM - YEME - İÇME
Balkabaklı beyaz çikolatalı kurabiye Sıcak fırından çıktıkları o ilk an, buz gibi bir bardak sütle tadına doyabilmek ne mümkün!
Beyaz çikolata parçaları, tarçın ve balkabağıyla dolup taşan, dışı kıtır içi yumuşacık, mükemmel sonbahar kurabiyeleri pişirdim. Lezzeti ve evi sarıp sarmalayan kokusuyla tadan ev ahalisini büyüledi.

Balkabağı bir kurabiyeye ancak bu kadar yakışır dedirten bir tarif. Az miktarda kullandığımız için baskın değil fakat kendisini hissettiriyor. Balkabağı kullandığımız için bu tarif çoğu kurabiye tariflerinin aksine yumurta içermiyor. Her tarif gibi bu kurabiyelerin de dikkat edilmesi gereken püf noktalarından bahsetmek istiyorum;

1- En önemlisi ve en en en dikkat edilmesi gereken; hamuru pişirmeden önce MUTLAKA buzdolabında soğutmak. Eğer tepsinize yayılan incecik kurabiyeler istemiyorsanız bu kurala uymalısınız. Hamuru oldukça yumuşak oluyor, en az yarım saat buzdolabında soğutmanız hamurun fırında kendini bırakmasını engelliyor.

2- Pişme süresi. Genelde herkes tarifte yazan sürede pişirdikten sonra kurabiyelerin çok yumuşak olduğunu gördükten sonra ekstra pişiriyor ve bu da sert kıtır kıtır kurabiyeler elde etmenize sebep oluyor. Bilinki fırından ilk çıktıkları yumuşaklığa soğuyunca sahip olmuyorlar, dolayısıyla dakikalar çok önem taşıyor.

Bu kurabiyeleri harika yapan faktörlerden bir tanesi de fırına girmeden yuvarladığınız hamurları toz şeker&tarçına bulamanız oluyor. Böylece hep istediğimiz dışı kıtır, içi yumuşacık kıvam elde edebiliyoruz.

Serin sonbahar günlerinde balkabaklı baharatlı mis gibi kurabiyeleri pişirerek hem kendinizi hem de küçük bir kutuda hediye ettiğiniz yakınlarınızı mutlu edebilirsiniz.

- Malzemeler: • 115 gr (1/2 su bardağı) tereyağ
• 50 gr (1/4 su bardağı) esmer şeker
• 100 gr (1/2 su bardağı) toz şeker
• 1 tatlı kaşığı vanilya özütü (veya vanilin)
• 86 gr (6 yemek kaşığı) balkabağı püresi*
• 190 gr (1 buçuk su bardağı) un
• 1/2 çay kaşığı tuz
• 1/2 çay kaşığı kabartma tozu
• 1/2 çay kaşığı karbonat
• 1 buçuk tatlı kaşığı tarçın
• 1 tatlı kaşığı karışık balkabaklı kek baharatı**
• 90 gr (1/2 su bardağı) küçük küçük parçalanmış beyaz çikolata
• Kurabiyeleri bulamak için: 100 gr (1 su bardağı) toz şeker, Yarım tatlı kaşığı tarçın


- Yapılışı: • Tereyağını mikrodalga veya ocakta eritin. (Sıcak olmasın)

• Bir çırpma kabında tereyağ, esmer ve toz şekeri pedal aparatı (yoksa çırpma ucuyla) çırpın. Vanilya ve balkabağı püresini de ekleyin ve çırpın.

• Bir kapta un, kabartma tozu, tuz, karbonat, tarçın ve karışık baharatı harmanlayın.

• Tereyağlı karışıma ekleyin. Hamur haline gelir gelmez beyaz çikolataları da ekleyin.

• Cıvık bir hamur elde edeceğiniz için buzdolabında en az yarım saat soğutun.

• Küçük bir tabakta kurabiye toplarını bulamak için toz şeker ve tarçını karıştırıp hazırlayın.

• Fırınınızı 180 derecede ısıtmaya başlayın. İki adet fırın tepsisine yağlı kağıt serin.

• Hamuru soğuttuktan sonra hamurdan 23'er gram (1 buçuk yemek kaşığı) alın, elinizle yuvarlayın ve tarçınlı şekere bulayıp fırın tepsilerine tüm topları aralarında boşluk kalacak şekilde dizin.

• (Fırına girmeden önceki hallerini görmek için yukardaki fotoğraflara bakın)

• - Üzerlerine çok hafifçe bastırın ve fırına verin. (Eğer kurabiye hamuru onları yuvarlarken çok yumuşadıysa fırına vermeden önce mutlaka sertleşmeleri için buzdolabında 10 dakika kadar bekletin. )

• Fırında 8-10 dakika pişirin. Evet ilk çıktıklarında gözünüze pişmemiş gibi görünecekler ama merak etmeyin, piştiler!

• Üzerlerine fırından çıkar çıkmaz ekstra beyaz çikolata parçaları serpiştirebilirsiniz.

• * Balkabağı püresi için balkabağını küp küp kesin ve çok az suyla ufak bir tencerede kapağı kapalı şekilde yumuşayana kadar pişirin. Yumuşayınca da püre yapmak için ezin.

• ** Karışık balkabaklı kek baharatı için; 4 yemek kaşığı toz tarçın, 2 yemek kaşığı toz zencefil,4 tatlı kaşığı toz muskat,2 tatlı kaşığı yenibahar ve 2 tatlı kaşığı toz karanfili karıştırın.

Yorumlar
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmalısınız.
ÜYE GİRİŞİ
ÜYELİK FORMU
BUSE TERİM ÜZERİNDEKİ DİĞER TARTIŞMALAR
Önceki ve Sonraki
Haberler