YAŞAM - YEME - İÇME
Zeytinli ekmek tarifi Bengi Kurtcebe, bu hafta sizleri çocukluğunuza götürecek sıcacık bir zeytinli ekmek tarifi hazırladı.
Hamur mayalamanın kesinlikle meditasyonla bir ilgisi var. Una maya ekliyorsun, biraz su, dünyanın neresinde, ne şartlarda olursan ol, sana ekmek veriyor.

İnanılmaz bir his, ekmek yapmak. Yoğurması, beklemesi, pişmesi, kokular, bereket, fırından çıktığındaki gurur, şükretmek, paylaştığındaki mutluluk. Verdikçe veriyor. Gerçekten kutsal. Bu ekmek Yeniköy’de büyürken her pazar babamla Paul’den aldığımız zeytinli ekmeğin bir denemesi. O anı tekrar yaşamak istedim, ekmek mi güzeldi, biz mi güzeldik, ama çok istedim o tadı tekrar yaşamayı. Kolay, bereketli, lezzetli, anılarda yer edecek bir ekmek.

Çocukluğumun Zeytinli Ekmeği

-3 bardak un
-1 bardak ılık su
-1 yumurta
-2 tatlı kaşığı aktif maya
-1 tatlı kaşığı şeker
-2 çay kaşığı tuz
-3 çorba kaşığı zeytinyağı

İçi için

-1 bardak çekirdekleri ayıklanmış sele zeytin
-Zeytinyağı
-1 tatlı kaşığı zeytin ezmesi

Yapılışı

Ilık suyun içine şeker ve mayayı atın, iki dakika köpürsün.

Kalan tüm malzemeleri yoğurma kabına alın, suyu da ekleyin, yumuşacık, elastik bir hamur elde edene kadar yoğurun. Eline yapışırsa un ekle, bağışlayıcı ve eğlenceli bir hamur, sorun çıkmaz. Üzerini hafifçe yağla, ıslak bezle kapat, iki katına çıkana kadar mayala.

Mayalanınca iki seçenek var. Hamuru ilk fotodaki gibi tek bir pofidik ekmek olarak yapabilirsin, veya zeytine ekmek sarmış gibi bol zeytinli daha kıtır yapabilirsin. Fotoğraflarda ikisini de göstermeye çalıştım.

Pofidik için hamuru bölmeden, tek parça aç, arasına zeytin ezmesi sür, en güzel zeytininden kullan, aza kaçma, istersen yeşil de koy, kapat, tekrar mayala, üzerine bıçakla yarık at ve fırına.

Bol zeytinli için ise hamuru ikiye bölüp, oklavayla incecik aç, zeytinli harcı iki katına çıkart, öyle katla malzeme taşsın. Mayalamadan önce bıçakla yarıkları aç.

Fırın 180 derecede 25-30 dakika, yağlanmış tepsi veya döküm tavada pişecek, içi çiğ kalmasın. Baharat koymadım, burada yıldız zeytin olmalı. Fırından çıkınca tereyağıyla buluşturun.

Ben 20 sene sonra bu sefer annemle yedim, yeni bir anımda, yine en güzel köşede yerini aldı. Herkese afiyet olsun!

Yorumlar
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmalısınız.
ÜYE GİRİŞİ
ÜYELİK FORMU
BUSE TERİM ÜZERİNDEKİ DİĞER TARTIŞMALAR
Önceki ve Sonraki
Haberler