YAŞAM - YEME - İÇME
Unsuz ve yağsız mandalinalı masum kek Hazır tam mandalina mevsimiyken Bengi Kurtcebe ile sağlıklı bir kek hazırlamaya ne dersiniz?
Bazı meyveler var, ne kadar sevsem de tatlılarını hiçbir yerde göremiyorum. Karpuz, erik, kiraz… Neden tatlıları yok? Kafamda deli sorular gezerken, sevgili annem Bodrum’dan bir sepet dolusu organik, dalından yeni koparılmış mandalina getirdi. “Ne yapsak bu kadar mandalinayı?” demeye kalmadan, aklıma Nigella Lawson’u kitabında gördüğüm bir tarif geldi.

Yemek kitabı, menü, yemek programı takip etmek bu yüzden önemli, herkes iyi bir şef olabilir aslında, biraz gözünüzü, dilinizi eğitseniz, az bir bilgiyle çok değişik tarifler çıkabiliyor. Instagram’da beni takip ediyorsanız, akşamları hikayelerimde #dolaptanevarsa yapıyorum. O yemekler de bu birikimimin ve merakımın sonucu. İki havuç, bir patlıcan ve sarımsakla uydurma ama tadı çok güzel yemek çıkartabilirsiniz. Kendi yaratıcılığınıza güvenin yeter.

Gelelim mandalinalı kekimize, bu kek mandalinanın hepsini kullanıyoruz, kabuğu, derisi ve içi. Hazırlanırken müthiş güzel kokular yayan, glutensiz, hata kabul eden, aromatik bir kek. Bence bunu greyfurt ve portakalla da deneyebilirsiniz. Tarifte badem unu var, markette yok ise soyulmuş bademleri rondodan geçirip toz haline getirmeniz yeterli olacaktır. Ceviz, kaju veya fındık unu da kullanabilirsiniz aynı yöntemle. Bir de bu tarz ıslak kekler, buzdolabında hava almayacak şekilde saklanıp, yapıldıktan bir gün sonra yenilince daha da güzel oluyor!

**Nigella Lawson’un ‘Clementine Cake’ tarifinden uyarlanmıştır.

- Malzemeler: • 5 adet mandalina, sapları çıkartılmış
• 1 tane mandalinanın rendesi
• 1.5 su bardağı şeker
• 1.5 su bardağı badem unu
• 4 yumurta
• Vanilya özütü
• 1 tane Tarçın çubuğu
• Bir fiske tuz


- Yapılışı: • Mandalinaları yıkayın, saplarını ayırıp çatalla delin.

• Bir tencerede üzerini geçecek kadar soğuk su ve tarçın çubuğuyla önce harlı ateşte kaynatıp, sonra yumuşayana kadar yaklaşık 1 saat düşük ateşte haşlayın.

• Yumuşayan mandalinaları sudan çıkartın, soğumaya alın.

• Rondo’da şeker ve mandalina kabuğu rendesini kokusu çıkana kadar çekin, içine yumurtaları ekleyin, beyazlaşıncaya kadar çekin ve karışımı bir kaba alın.

• Soğuyan mandalinaları da kabuklarıyla beraber tam halde rondoda çekin ve kalan tüm malzemelerle karıştırın.

• Yayvan ve sığ bir fırın kabını yağlayın, üzerine 1 çorba kaşığı un döküp silkeleyin.

• İsterseniz kabın altını mandalina parçalarıyla süsleyin, üzerine yavaşça harcınızı dökün.

• 160 derecede fan ayarlı fırında 20-25 dakika pişirin. Soğuyunca servis edin.

Yorumlar
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmalısınız.
ÜYE GİRİŞİ
ÜYELİK FORMU
BUSE TERİM ÜZERİNDEKİ DİĞER TARTIŞMALAR
Önceki ve Sonraki
Haberler