YAŞAM - YEME - İÇME
Gerçek pesto sos nasıl yapılır? Gerçek bir pesto sos yapımı için gereken her şeyi sizler için bu tarifte bir araya getirdim.
Pesto aslında ezmek anlamına gelen ve malzemelerin metal ve otomatik alet yerine bir mermer veya tahta havanda ezilmesi anlamına geliyor.

Romalılar döneminde Moretum denilen peynir, sarımsak ve çeşitli otların ezilerek yapılıp krema kıvamında ekmeğin üzerine sürülüp sabah kahvaltılarında yenebilen sosa benzeyen bu pesto sosun ilhamı aslında buradan geliyormuş. Moretum aynı zamanda Roman yazar Virgil’in pastoral yaşamı en iyi anlatan romanlarından birinin adı olarak da geçmektedir. 

Fesleğen yapraklarının taze olması ve kararmaması güzel bir pesto sosun olmasa olmazları. Nasıl ki tarator sos yapımında robot kullanmamak gerekiyorsa gerçek bir pesto sos için de robot kullanmamak gerekir.

Dolmalık fıstıkları, havanda dövülerek taze fesleğen yapraklarının sarımsağın ve kaliteli bir zeytinyağını harmanlanıp salataya güzelce yedirdikten sonra afiyetle yiyebilirsiniz. İtalya’nın Ligurya bölgesine ait meşhur bir pesto sosu yapımının sırını sevdiklerinizle paylaşabilir ve İtalya’nın aromatik tatlarını sofranıza taşıyabilirsiniz.

- Malzemeler: • 1 demet taze fesleğen
• 3 diş sarımsak
• 1 avuç dolmalık fıstık
• 1/2 limon suyu
• Alabildiğine zeytinyağı ( zeytinyağının kaliteli olması burada çok önemli )
• Deniz tuzu ve taze karabiber


- Yapılışı: • Sarımsakları soyun, sonra bir tutam deniz tuzu ile havandan geçirin.

• Fesleğen yapraklarının sap bölümlerini ayırıp havanın içerisine ekleyin.

• Dolmalık fıstıkları biraz tavada karartıp sonra havanın içeresine koyup diğer malzemelerle birlikte yavaşça dövün.

• Yavaş yavaş zeytinyağını ekleyip işlemi sürdürün.

• Hazırladığınız bu karışımı dilerseniz salatalarla dilerseniz de makarnalarda kullanabilirsiniz.

Önceki ve Sonraki
Haberler