YAŞAM - YEME - İÇME
Espressolu bol çikolatalı glutensiz kek Hava hafif soğudu. Bir yandan sonbahar yağmurları... Tüy gibi hafif, baskın kahve aromasıyla bu kek sizi baştan çıkartmaya kararlı..
Yapılışı sufleye çok benzeyen lakin sufle yaparken yaşanan 'sönme, kabarmama' gibi zorluklar yaşatmayan, kolaylıkla herkesin yapabileceği harika bir kek. Üzerine de yaptığım kahveli çikolatalı ganaj sosu dökünce, dondurma eşliğinde kendimi bulutların üzerinde hissettirdi. Nefis bir lezzet.

Glutensiz olmasından dolayı ise fazlasıyla hafif. Vanilyayı tariften elemeyin, vanilya özütünüz yoksa aktardan alabileceğiniz çubuk vanilyaları dikeylemesine keserek içindeki tohumları koyun veya öyle bir imkanınız da yoksa (son seçenek) toz vanilin kullanabilirsiniz. Kahve ile vanilya birlikteliğinin kek ve sosundaki uyumu inanılmaz oluyor.

Kek Malzemeler
 
3 yemek kaşığı (42 gr) tereyağ
170 gr parçalanmış bitter çikolata (tercihen %70 kakao'lu) 
6 adet yumurta (oda sıcaklığında ve sarısı ile beyazı ayrılmış) 
200 gr (1 su bardağı) toz şeker
3 yemek kaşığı toz espresso 
1/4 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı vanilya özütü
 
Ganaj Sos Malzemeler
 
100 gr bitter çikolata (parçalanmış)
21 gr (1 buçuk yemek kaşığı) tereyağ
2 tatlı kaşığı vanilya özütü
80 gr (1/3 su bardağı) krema
70 gr (1/3 su bardağı) toz şeker
1 yemek kaşığı toz espresso
1/4 tatlı kaşığı tuz
 
Martha Stewart 'tan uyarlanmıştır.


- Yapılışı: • Fırınınızı 180 derecede ısıtmaya başlayın.

• Kelepçeli 23 cm'lik kalıbınızın kelepçesini açın, tabanını ters çevirin ve öyle kilitleyin. (Kekin piştikten sonra tabağa rahat bir şekilde alınması için)

• Kalıbın tabanına biraz tereyağ sürün ve yuvarlak olarak kestiğiniz yağlı kağıdı serin.

• Tereyağ ve bitter çikolatayı bir kaba koyun, mikrodalgada birkaç saniyede bir çıkartıp karıştırmak suretiyle eritin. (veya benmari usulü içi kaynar su dolu bir tencerenin üzerinde bir kabın içinde suyun buharı ile eritin.)

• Yumurta sarılarını bir çırpma kabında şekerin yarısıyla 3 dakika rengi açılıp kabarana kadar çırpın. İçine espressoyu ve tuzu ekleyip 1 dakika daha çırpın. En son vanilya ve çikolatalı karışımı ekleyin, karıştırın.

• Temiz ve kuru bir çırpma kabında bu defa yumurta beyazlarını çırparak kabartmaya başlayın. Köpük köpük olmaya başladığında şekerin kalan yarısını yavaş yavaş bir yandan çırpmak suretiyle ekleyin. 5 dakika kadar çırpın.

• Çikolatalı karışıma 3 seferde yumurta beyazlarını spatula ile yavaşça karıştırarak ekleyin. (Aşağıdan yukarıya katlama hareketiyle yumurta beyazını çikolatalı karışıma yedirin)

• Karışınca hemen kalıba dökün ve fırında 40 dakika pişirin.

• Fırından çıkınca soğumaya bırakın. Oda sıcaklığına gelince kelepçesini açın ve bir tabağa aktarın.

• Sosu için: Orta boy bir kaba çikolata, tereyağ ve vanilyayı koyun.

• Ufak boy bir tencereye ise krema, şeker, espresso ve tuzu koyun, çırpma teli ile karıştırın ve hafif kaynamaya başlayınca ocaktan alın.

• Çikolatalı kaba kremalı karışımı boşaltın ve çırpma teli yardımıyla pürüzsüz bir sos elde edene kadar karıştırın.

• Dilimlediğiniz kekinize dökün ve tercihen dondurma ile servis edin.

Yorumlar
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmalısınız.
ÜYE GİRİŞİ
ÜYELİK FORMU
BUSE TERİM ÜZERİNDEKİ DİĞER TARTIŞMALAR
Önceki ve Sonraki
Haberler