YAŞAM - ANNE - ÇOCUK

Bebeklerde gaz sancısıyla baş etmenin yolları

Doğumun ardından ilk aylarda gaz sancısı nedeniyle ağlayan bebekler, onlarla yeni tanışan anneleri için adeta sınav gibidir. Bir yandan ağlayan bebekler bir yandan sabrı sınanan anneler… Merve Terim Çetin kendi tecrübelerinden yola çıkarak tavsiyelerini yazdı.

profil
Merve Terim Çetin
16.08.2016
Bebeklerde gaz sancısıyla baş etmenin yolları

Bütün bebekler ağlarlar ve annelerin tutumu hem kendileri hem de bebekleri için çok önemlidir. Onları rahatlatmaya sabırlı ve sakin bir tutum içinde başlayın.

Doğumun ardından ilk aylarda gaz sancısı nedeniyle ağlayan bebekler, onlarla yeni tanışan anneleri için adeta sınav gibidir. Bir yandan ağlayan bebekler bir yandan sabrı sınanan anneler… Bu zor durumla başa çıkmanın sırrı sabırlı ve sakin bir tutum içinde olmakta yatıyor. Gaz sancısının bilinen kesin bir tedavi yöntemi olmamakla beraber, Yaman için uyguladığım ve ona iyi gelen bazı yöntemleri sizinle paylaşmak istedim.

Öncelikle elbette gaz yapan yiyecekler gibi bildik sebepler var. Annenin beslenirken kuru baklagiller, lahana, brokoli, çikolata, bol kahve ve çay gibi besinlerden uzak durması gerekir. Saat başı emzirmek yerine en az 2 saat ara vererek emzirmeye dikkat edin. Bebeklerin sindirim sistemleri hassas olduğu icin, çok fazla yüklenme halinde gaz sancıları daha sık yaşanabilir. 

Rahatlatma yöntemleri

Bunlara dikkat etmekle birlikte aynı zamanda bebeğimi psikolojik olarak rahatlatacak yöntemler keşfettim. Benim için işe yarayan yöntemler arasında elektrik süpürgesi sesi başı çekmişti. Bunun için günümüzde yapılan aplikasyonlar olduğu gibi, bu seslerin oldugu CD’ler bulmak da mümkün. Elektrik süpürgesi dışında gürültülü ses çıkaran her türlü aletin sesi de işe yarayabilir. Yaman icin yaptığım ve kesinlikle faydasını gördüğüm bir başka yöntem ise kendi sesimle okyanus sesinin arka fonda olduğu bir CD doldurmak oldu. Annenin sesini, anne karnındaymış gibi duyan cocukların kesinlikle rahatladığını farkettim. Bunu mutlaka deneyin, derim. 

Piyasada kullanılan gaz ilaçları konusunda maalesef çok iyi şeyler söyleyemeyeceğim. Minik bebeklerin vücuduna çok mecbur kalmadıkça ilaç yüklemenin çok sağlıklı olduğunu düşünmüyorum. Bu anlamda bitkisel ya da organik olarak bulduğum iki ürünü tavsiye edebilirim. Birincisi yurt dışından aldığım damla olarak sütüne veya mamasına katabileceğiniz “Gripe Water”, ikincisi ise Adaçayı yağı. Çoğu aktarda bu yağ, acı elma yağı olarak geçiyor. Bu yağdan birkaç damla alarak bebeğinizin ayak tabanına masaj yapın ve çorap giydirin. Bir saat sonra yine birkaç damla ile karnına masaj yapabilirsiniz. 

Bebeklerin yatış pozisyonları da bir o kadar önemli. Bebeğinizi gözlemleyebildiğiniz bir durumdaysanız, onu mutlaka yüz üstü yatırın. Bu pozisyonda çok daha mutlu olacaktır. Her emzirme ya da her beslenme sonrası gaz çıkarmaya özen gösterin ve gazı çıkardıktan sonra yine ayaklarına ve karnına masaj yaparak yatağa koyun. 

Annelerin yaptığı en büyük yanlışlardan biri de çok sıcağın gaz sancısına iyi geleceği düşüncesidir. Maalesef gaz sancısı için ne çok sıcak ne de çok soğuk bir ortam yaratmamalısınız. Ilık bezler yaparak çocuğunuzu rahatlatabilirsiniz ancak çok sıcak olmamasına özellikle dikkat etmelisiniz. 

Bebeğin araba ile gezdirilmesi çoğu anne tarafından tercih edilse de, uyku kalitesi ve uyku rutinini bozması açısından bu yolu en son çare olarak görmekte fayda var. 

Bitkisel yağları, masaj yapmayı, yüz üstü yatırmayı ve gürültülü sesler dinletmeyi denedikten sonra bu problem hala devam ediyorsa bir doktora başvurmayı ihmal etmeyin.

Önceki ve Sonraki
Haberler
istanbul psikolog psikolog