YAŞAM - YEME - İÇME

Balkabaklı çikolatalı cupcake

Tam balkabağı mevsiminde yine şahane bir lezzet! Pamuk gibi baharatlı sonbahar cupcake'leri pürüzsüz bir çikolata sos ve peynirli krema ile buluşuyor ve tam anlamıyla bir lezzet şöleni yaşatıyor damaklarda.

Balkabaklı çikolatalı cupcake
Balkabaklı çikolatalı cupcake
Aşamaları olsa da aslında oldukça pratik ve kısa zaman içinde yapabileceğiniz bir tarif. Keklerin hazırlama ve pişme süresi oldukça kısayken ganaj ve frosting kremasını hazırlamak en fazla 10 dakikanızı alıyor. Böylece sabahtan öğleye kadar şık görünümlü cupcakeleriniz tadılmaya hazır hale geliyor.

Hem arkadaş davetlerinizde hem özel günleriniz ve film akşamlarınız için ideal bir lezzet. Özellikle sonbahar aylarında dışarda serin bir güz havası ve çiseleyen yağmur hakimken bir fincan çay eşliğinde tadına doyum olmuyor.

Balkabağı ile çikolata birbirlerini öylesine tamamlıyor ki her lokmada bu uyumu hissettiriyor. Üstelik klasik cupcake sunumu yerini şapkalı cupcake'lere bırakırken görenlerin yüzünde gülümseme yaratıyor.

Parlak bir sos, pürüzsüz bir krema, yumuşacık bir kek.. daha fazlasını kim hayal edebilir ki? 

Cupcake İçin Malzemeler
·         210 gr (1 buçuk su bardağı) un
·         4 gr (1 tatlı kaşığı) kabartma tozu
·         2 gr (1/4 tatlı kaşığı) karbonat
·         Yarım tatlı kaşığı toz tarçın
·         1/4 tatlı kaşığı toz muskat
·         1/4 tatlı kaşığı toz zencefil
·         4 gr (1/2 tatlı kaşığı) tuz
·         100 gr (1/2 su bardağı) esmer şeker
·         100 gr (1/2 su bardağı) toz şeker
·         120 gr (1/2 su bardağı) sıvıyağ
·         2 adet yumurta
·         170 gr (3/4 su bardağı) balkabağı püresi (balkabaklarını küp küp kesip bir tencerede 1 tatlı kaşığı suyla kısık ateşte yumuşayana kadar pişirdikten sonra blenderda pürüzsüz olana kadar çekiyoruz)
·         1 tatlı kaşığı vanilya özütü (veya toz vanilya)

Ganaj sos için malzemeler
·         90 gr (1/2 su bardağı) bitter çikolata (küçük küçük parçalanmış)
·         90 gr (6 yemek kaşığı) krema

Frosting için malzemeler
·         115 gr (1/2 su bardağı) labne peyniri (soğuk)
·         56 gr (1/4 su bardağı) tereyağ (oda sıcaklığında yumuşamış)
·         1/2 tatlı kaşığı vanilya özütü (veya tozu)
·         1/4 tatlı kaşığı toz tarçın
·         Bir çimdik muskat
·         Bir çimdik tuz
·         320 gr (2 su bardağı) pudra şekeri

YAPILIŞI

Cupcake'ler için;

1.      Öncelikle fırını 180 derecede ısıtmaya başlayın ve 12'li muffin kalıbınıza 12 adet cupcake kağıdı dizin.
2.      Bir kapta un, kabartma tozu, karbonat ve baharatları harmanlayın.
3.      Ayrı bir çırpma kabında ise şekerleri sıvıyağ ile birlikte biraz çırptıktan sonra teker teker eklemek kaydıyla yumurtaları koyun. En son vanilya ve balkabağı püresini de ekleyin ve pürüzsüz bir kıvam aldıktan sonra kuru malzemeleri ekleyin.
4.      Pürüzsüz olana kadar yavaş hızda çırpın ve cupcake kağıtlarınızın içini 3/4 ü dolacak şekilde bu karışımla doldurun.
5.      Hemen fırına verin ve fırında 20-25 dakika ortalarına kürdan batırdığınızda kuru çıkacak şekilde pişirin.

Ganaj sos için;
1.      Ufak boy bir tencerede kremayı ısıtın ve ateşten çekip içine çikolata parçalarını ekleyin. Eriyene kadar çırpma teli ile karıştırın. (Bu işlem mikrodalgada da yapılabilir)

2.      Soğuyan cupcake'lerinizin tepelerine bu sostan 1 er tatlı kaşığı koyun. Ve çok hafif ve zarif hareketlerle yayın.

Frosting için;
1.      Bir çırpma kabında labne peyniri ve tereyağını 1-2 dakika çırpın.
2.      İçine vanilya, muskat, tarçın, tuz ve pudra şekerinin çok az bir kısmını ekleyin ve yüksek hızda çırpmaya devam edin.
3.      Bir yandan çırparken içine azar azar pudra şekerini eklemeye devam edin.
4.      Pürüzsüz bir krema kıvamında olduğu zaman durdurun ve dilediğiniz bir krema sıkma torbasına koyarak cupcakelerinizin en tepesine azar azar sıkın.
5.      Direkt servis edebilirsiniz.


Önceki ve Sonraki
Haberler
istanbul psikolog psikolog